Trenutno smo doma

Azija

5 azijskih mest, v katerih si želiš živeti

Če bi Indijec, rojen v Bombaiu, zaposlen v enem izmed tisočerih klicnih centrov in bi varčeval za šolnino na kakšni izmed ameriških univerz, potem bi po prvem obisku Slovenije njeno Ljubljano prav gotovo uvrstil med top 5 mest, v katerih bi lahko nadaljeval svoje življenje. A ker je situacija skoraj več kot diametralno nasprotna (pustimo to, da me po videzu kljub vsemu marsikdo zamenja za Indijca), sva s Katko pripravila seznam 5 mest, ki sva jih obiskala na najini poti in v katerih bi lahko brez pomisleka preživela vsaj nekaj let najinega življenja. Torej … Kje živeti v Aziji?

Pri izboru mest sva upoštevala naslednje kriterije:

  • birokratska dostopnost (vize, dovoljenja …)
  • finančna dostopnost (da se da preživeti z nizkim budgetom)
  • dogajanje (da imaš ves čas kaj za početi)
  • dobra hrana 😉
  • in še marsikaj …

1. Ubud, Bali (Indonezija)

bali01

Ubud je majhno mesto v središču Balija. Od obale je oddaljeno slabo urico vožnje s skuterjem, ki ga lahko najameš za dva ali tri evre na dan. Najem hiške med riževimi terasami te bo stal kakšnih 400 eur na mesec, hrana, ki jo dobiš na tržnici in nekaj lokalnih trgovinah je relativno poceni, seveda pa se pogosteje izplača jesti kar na ulici.

V Ubudu ti ne bo dolgčas. Mesto ponuja obilico aktivnosti (predvsem kulturnih in umetniških) in ker je sam otok Bali zelo majhen in dostopen, imaš več kot dovolj priložnosti za raziskovanje. Morje je dovolj blizu, da pridiši po pečenih škampih in če te zamika kavica v Starbucksu, boš tam že čez nekaj minut.

Letališče v Baliju te povezuje pravzaprav z vsemi mesti na svetu, predvsem pa v Aziji, zato bo kakšen izlet od tam malce naokoli zelo enostaven podvig.

Dnevni budget, ki ga potrebuješ za življenje v Ubudu je 35 €.

Več o tem, kaj sva midva doživela v Ubudu, si lahko prebereš tukaj.

2. Pushkar, Rajastan (Indija)

pushkar04

Pushkar, mesto v puščavski zvezni državi Rajasthan v Indiji ni za vsakogar. Je umazano, smrdi in je glasno. A Pushakr je nedvomno eno najbolj iskrenih in simpatičnih mest, ki sva jih imela priložnost obiskati. Je majhno, raznoliko in, kar je najlepše, je Indija v malem.

V Pushkarju ni shooping mallov in če ti dopizdi hrana, ki kipi od maščobe, potem ti skoraj ne preostane drugega, kot da zbežiš nazaj v Slovenijo. Če pa ti uspe pasti v rutino vsakdanjega utripa mesta, potem boš lahko odvrgel vse skrbi, vse predsodke in maske. Na dan bo privrel pravi ti.

Dnevni budget, ki ga potrebuješ za življenje v Pushkarju je 15 eur.

Več o tem, kaj sva midva doživela v Pushkarju, si lahko prebereš tukaj.

3. Hikkaduwa (Šrilanka)

hikka01

Turizem na Šrilanki je v zadnjih letih eksplodiral, zato se obmorska mesteca, kot je Hikkaduwa razvijajo s svetlobno hitrostjo. Vse več je ponudnikov, ki oddajajo cela stanovanja in z malce iznajdljivosti boš na lokalni tržnici sklenil tako dobra prijateljstva, da boš kmalu plačeval lokalne cene in s tem pošteno prihranil.

Šrilanka je majhen otok, a ker so ceste ponekod precej simbolične, bodo izleti po otoku lep, a seveda ne nemogoč izziv.

Dnevni budget, ki ga potrebuješ za življenje v Hikkaduwi je 20 eur.

Več o tem, kaj sva midva doživela v Hikkaduwi, si lahko prebereš tukaj.

4. Chiang Mai (Tajska)

cm03

Čeprav ob Tajski večina najprej pomisli na otoke na jugu, sva midva uspela en mesec najinega potovanja preživeti na severu Tajske. Sever je mirnejši, prijaznejši, znosnejši. Chiang Mai je mesto, ki ti ponuja vse od najnovejših shopping centrov, do lokalnih marketov z brezzobimi starimi ženičkami.

Najem stanovanja te bo stal nekaj sto evrov na mesec, za hrano p lahko zapraviš od 5 do 5000 eur na dan. Če kaj, potem je prav gotovo hrana tisti glavni razlog, da bi želel živeti na Tajskem.

Seveda pa je Chiang Mai z vsemi lokalnimi prevozniki od prelestnih otokov oddaljen le kakšnih 30 € in urico vožnje z letalom.

Dnevni budget, ki ga potrebuješ za življenje v Chiang Maiu je 30 eur.

Več o tem, kaj sva midva doživela v Chiang Maiu, si lahko prebereš tukaj.

5. Hoi An (Vietnam)

IMG_0473

Hoi An je drobno mestece, za katerega se zdi, da je kljub svoji privlačnosti ušlo rušilnemu valu masovnega turizma. Še vedno je glavni vir dohodka domačinov seveda turizem, a zaradi pametnega rokovanja s kulturnim bogastvom, mesto še ni podleglo kapitalu iz tujine.

Najem hišice kakšen kilometer izven mesta te bo stal nekaj sto evrov na mesec, za hrano pa boš odštel 10 eur na dan, če boš želel biti zelo sit in jesti nadpovprečno dobro.

Letališče je od Hoi Ana oddaljeno nekaj deset kilometrov in te povezuje z vsemi večjimi mesti v Aziji.

Dnevni budget, ki ga potrebuješ za življenje v Hoi Anu je 25 eur.

Več o tem, kaj sva midva doživela v Hoi Anu, si lahko prebereš tukaj.

In ne, vse skupaj ni tako nedostopno, kot se ti morda zdi. Prav gotovo je ena največjih skrbi, kako zagotoviti dovolj financ za preživetje. Idealno je, če imaš službo, ki jo lahko opravljaš prek spleta (ja, internet je na vseh teh mestih dostopen, kot burek v Sloveniji), če pa nimaš te sreče, so to še vedno mesta, ki živijo od turizma in kjer so ljudje z znanjem angleščine dovolj cenjeni, da boš z malce truda dobil nekaj evrov na mesec.

Mic: “Mojih idealnih 6 let življenja bi bilo razporejenih tako: 2 leti v Ubudu, pol leta v Pushkarju, 1 leto v Chiang Maiu, pol leta v Hikkaduwi, 1 leto v Hoi Anu in za konec še eno leto v Pushakrju.”

Katka: “Ne vem, no. Shit. Kaj pa vem? Ubud, Chiang Mai, Hoi An. Aja, šit. Morje. Kje je morje najbližje. Bali? Kaj pa letala iz Chiang Maia? Ne vem. Napiš’ nekaj po svoje.” 🙂

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Vodič po Valenciji.

Valencia nas je povsem navdušila s svojo živahnostjo, barvitostjo in enostavnostjo raziskovanja tudi na...

Roadtrip (1. dan) – Thaton

Zbudil sem se nekaj do šestih zjutraj. Ups, napaka. Pasiv. Bil sem zbujen nekaj...

Zakaj smo skenslali Bali?

V prvotni plan potovanja našega MegaTripa sva uvrstila še Bali in sosednje Gili otoke....

Nova barva! Zanzibar turkizna.

Mjanmar zlata. Bali zelena. Kanawa modra ... Zanzibar turkizna. Živiva ob plaži. Do nje naju pelje žametna,...

Nepal: Ultimate Low Budget

Zdaj, ko sva poračunala stroške najinega potovanja v Nepal, lahko obelodaniva "rezultate". :) Tako kot v Indiji,...

303 dni. Že? Šele. :)

Sončni vzhodi naju še vedno nežno zazibajo v modre dopoldneve. Brbončice ob vsem novem...

Utrinki

Komentarji

  1. Hoi An je hud, ne? Večeri tam so verjetno najlepši večer ever! 🙂 Hikkaduwa je pa drugačna. Ni tako pravljična, je pa bolj morska kot Hoi An, kar ji daje en tak poseben čar.

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime