Trenutno smo v Chiang Maiu

2014

5 najcenejših destinacij

… in to, da potuješ po “poceni” destinacijah niti pribljižno ni v korelaciji s tem, da bi bile te kakorkoli slabše. Ravno nasprotno. Prav tam se skrivajo najbolj rajski sončni zahodi, najbolj prijazni nasmeški in skrite sanje. Še vedno si ne morem razložiti, zakaj nimam “jajc”, da bi enostavno nadaljeval življenje nekje tam daleč. (OK, vem, je par očitnih razlogov, ampak nikakor niso nepremostljivi. Zakaj torej?)

1. Tajska

Malo je rajskih plaž na svetu, kjer za okusno pivo plačaš 70 centov. Pa da ne ostanemo izključno pri pijači. Tajske cene so z našimi neprimerljive. Si predstavljate Angleže, ki prihrumijo v Ljubljano in tukaj popivajo do onemoglosti in se čudijo okusnim hamburgerjem za 4 €. No, to še ni nič.

Na Tajskem lahko stanovanje za mesec dni najamete tudi za ceno 25 €. Res je, da takšno stanovanje ne bo 10 m od peščene plaže, ampak verjamem, da razumete “moj point”. Na plažah boste za enomesečno najemnino sobe odšteli nekje od 70 € dalje. Tajski pravijo dežela nasmehov. Skrajni čas, da grem tudi tja…

Če se odločite, da boste kuhali sami, potem bo to še kako blagodejno za denarnico, saj sadje, zelenjava in meso na lokalnih tržnicah ne podlegajo težkim cenam. In četudi se vam kdaj zalušta uživati ob pravi tajski hrani, vam bodo ulice že za manj kot 1 € postregle tudi s tem. Pravijo, da za hrano na Tajskem zapraviš maksimalno 200 € na mesec.

Torej, Tajski raj za nekje 350 € na mesec.

2. Kambodža

Kambodža, soseda Tajske, morda res nima tako prelestnih plaž in morda je njena krvava zgodovina ne uvršča ravno v seznam najbolj zaželjenih destinacij, pa vendar. Danes tudi tam prevladuje pozitiva in tudi plaže niso vse, ne?

Kambodža postaja vse bolj priljubljena destinacija za tujce, zato je danes menda že težko najti stanovanje z mesečno najemnino nižjo od 150 €. Kar se hrane tiče, je zelo podobno kot na Tajskem, nekaj dodatnega pa se da na mesečni ravni prihraniti še z izborom lokalnih prevoznih sredstev. No, tako kot povsod.

Torej, Kamboški mir za 350 € na mesec.

3. Filipini

Tako kot pri vsaki izmed drugih destinacij, se je tudi na Filipinih v skladu z omejevanjem stroškov pametno izogniti glavnemu in ostalim večjim mestom. Tukaj se mesečne najemnine gibljejo okoli 250 € na mesec, medtem ko lahko v malce odmaknjenih, a zato toliko lepših mestih, sobo za en mesec najamemo že za od 30 do 70 €. 200 € za hrano na mesec bo več kot dovolj, četudi v to vštejemo še cigarete in alkohol. Steklenica piva stane 39 centov, zavojček cigaret 57 centov.

Zanimivo! Filipini ponujajo posebno vizo imenovano “resident retiree visa”, ki jo lahko pridobimo že pri 35. letih, vendar pa je pogoj za to, da na njihovi banki položimo depozit v vrednosti 50.000 $.

Torej, Filipini za 350 € na mesec.

4. Costa rica

Tam med Panamo in Nikaraguo boste lahko v deželi, ki se razprostira kar čez 12 različnih klimatskih pasov, preživeli že s slabimi 400 € na mesec. Priznam, da sem dosedaj poceni destinacije povezoval izključno z Azijo, a tale raj v Srednji Ameriki zveni še kako mikavno.

Tudi tukaj se je pametno izgoniti glavnemu mestu, saj nas bo mesečna najemnina na obrobju stala mogoče le nekaj več kot 100 €, obrok v restavraciji pa nekje okoli 3 €. In ko bo prišel dan za sadje, boste za šop banan odšteli le 30 centov.

Torej, Costa Rica za 400 € na mesec.

5. Belize

Lagal bi, če bi rekel, da sem znal tole državo še pred eno uro natančno umestiti na svetovni zemljevid. Da vam torej pomagam. Na jugu in zahodu je Guatemala, na severu je konec Mehike, vzhodno po morju pa pridemo do Kube. Belize ima vse: rajske plaže, ugodno klimo in divje naravno življenje. Poleg tega je uradni jezik angleški. Mogoče malce prelahek izziv?

Življenjki stroški so podobnim tistim v Costa Rici, stanovanje lahko najamemo že za 200 € na mesec, pri hrani pa je potrebno paziti, da kupujete lokalne proizvode, saj so ti tudi do 50 % cenejši kot tisti uvoženi.

Če ste starejši od 45, pozor! Belize vsem nad tem letom ponuja upokojitev brez davkov.

Torej, Belize za 400 € na mesec.

Ne moreš mimo tega, ne da bi se vsaj malce zamislil, ne? 400 € na mesec, recimo. Mogoče kdaj malce več, kdaj malce manj. 400 € za božansko vreme, najlepšo naravo, prijazne ljudi, umirjeno življenje. Ribe in kokos. Tako kot sem to že enkrat doživel. Prav gotov ni lahko tukaj vsega pustiti, se odpraviti kar nekam v neznano in preživeti. A prepričan sem, da se da. Morda je potrebno tukaj, kjer so nam stvari bolj poznane, nekako ustvariti neko donosno podlago. 400 € na mesec res ni tako težko doseči, sploh če pomislim, da bi rabil priliv iz Slovenije samo prvih nekaj let, morda še manj. V tem času bi se zagotovo zlil z lokalnim življenjem in si zagotovil preživetje …

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Moja današnja pisarna v Kandyju

Po tem, ko sem se tako slastno napokal s za odtenek preveč pikantnim Chicken...

Prasek na prasek

Vem, da ni pravicno do mene, do samega sebe, ampak na vseh potovanjih pretiravam...

Naslednja destinacija? Sao Tome and Principe.

Saj še sam ne morem verjet, kako mi je uspelo izbrskati te otočke. Res,...

Nerakotvorne skrbi.

Kako jim uspe? Kako? Poznajo taprave ljudi? Imajo samo še eno ledvico? V velikih...

Kavarna Nebotičnik

"Plečnik naj bi določil višino stavbe (torej Nebotičnika) in prav višina nebotičnika 70,20 metra...

Vse pakirano, jutri akcija (Oman, 3. dan)

Ura je 23:26. Shit! Kolko je ura? OK, tale prispevek bo treba napisan brzinsko...

Utrinki

Komentarji

 1. Hej.

  Me zanima, če slučajno veš ali se kakšne ponudbe za te poceni hiške na Tajskem dajo najt na spletu. Al se ponavadi to da najt samo na destinaciji?

 2. hojla.

  obstaja velik “rent-a-house” ponudb na spletu, ampak takšne taluštne hiške se pa definitvno dobijo v veliki meri samo na destianciji. po navadi ne gre za neko verigo teh hiš, ampak za manjše družinske hostle ali pa kej podobnega. Ena varianta je tudi, da enostavno rentas sobo v hostlu za en mesec in zarad količinskega popusta potem prides na takšno ali podobno ceno.
  se pa tud sam zanimam intenzivno za te variante, tko da bom definitivno sporocil, ko najdem 🙂

  gres tja?

 3. Ah nevem.. volja je. Nisem taki popotnik, da bi šla sama- torej moram najti nekoga, ki bo sposoben napraskat (vred z mano) denar. Pa še časovno se uskladit.. in bolj gledam koledar… možni termin jesen-zima 2012 …. (Toooorej še polno časa za načrtovanje pa polnjenje pujska)

  Zaenkrat ostaja zanimiva ideja in velika volja…

 4. to je važno 🙂

  a veš kaj razblini vse dvome. trenutek, ko kupiš karto! 🙂 takrat ti dejansko postane čisto samoumevno da greš, ki se kar naenkrat vse stvari poklpajo. denar čudežno napraskaš, v koledarju nastane luknja brez vseh obveznosti … tko da – kupi karto čim prej! 🙂

  pa vso srečo!

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime