Trenutno smo v Sloveniji

5 slikovitih gorskih poti v Švici.

Veva, na kaj pomisliš, ko slišiš besedo Švica – “Ja, saj je lepa, a kaj, ko je tako draga. Grem raje kam drugam.” Ja, te popolnoma razumeva. Je vendarle statistično ena izmed najdražjih držav na tem svetu, če ne celo najdražja. A vseeno bi te prosila, da ji daš priložnost. Hm, hm… Zakaj pa?


Avtorja besedila in slik: Sonja in Jerry, ki pišeta blog My Hammock Time, sledi jima na Facebooku in Instagramu @myhammocktime.


Po neštetih potovalnih kilometrih okoli te naše modre krogle lahko rečeva, da uvrščava lepote Švice na povsem vrh (morda poleg Norveške, Južne Amerike in seveda naše prelepe Slovenije). Težko je opisati, v čem je narava tako drugačna od ostalih kotičkov na tem svetu, a če poiskušava razložiti, lahko rečeva, da je to prav njena gorska raznolikost. Predstavljaj si, da si nekje v gorah, okoli tebe pa je navdih-jemajoča narava. Na primer: poleg gore z nenavadno obliko vidiš še turkizno gorsko jezero, ob tem melišče, kakšen slap, ogromne skale … S kraja pa se razprostira panoramski razgled na okoliške gore, čudovita jezera, turkizne reke, gradove in vinograde v dolini. Naju sedaj razumeš? 🙂

Da boš prišel do takšnih ekstravagantnih kotičkov v Švici, se boš “moral” podati v gore. Midva rada zahajava v hribe (seveda ne samo v Švici, kjer trenutno živiva, ampak kamor koli potujeva – več na najinem blogu), zato bi ti rada predstavila 5 slikovitih gorskih poti v tej prelepi alpski deželici:

1. Zermatt Schwarzsee – Hörnlihütte

Ko je enkrat na vrsti potovanje v Švico, se veliko Slovencev odpravi prav v Zermatt. Super, dobra izbira (a naj ne ostane samo pri Zermatt-u). Prav tu se nahaja svetovno znana in nama noro lepa gora z imenom Matterhorn. Ni važno za katero gorsko pot se boš odločil, pogled na goro Matterhorn ti ne bo ušel. 🙂 Midva ti predlagava pot iz Zermatta do Schwarzsee-ja (prevod: črno jezero) – ta del greš lahko z gondolo, potem pa nadaljuj peš pot do Hörnihütte (prevod: koča Hörnli). Pot do vrha traja približno 2 uri in 15 min. Pot velja za precej zahtevno, a za naju je bila nekje srednje-zahtevna. Podrobnejši opis lahko najdeš tu. In zakaj ravno ta pot? Kot prvo, na celi poti te bo spremljal slikovit pogled na dolino in okoliško gorovje. Občudoval boš gorsko jezero, na koncu poti pa boš stal tik ob gori Matterhorn.

 

Zermat, Matterhorn, Švica
Ob gori Matterhorn, blizu vasice Zermatt.

 2. Säntis

V severovzhodnem delu Švice se nahaja gora Säntis z nadmorsko višino 2,501 metrov. Poglej z vrha je fenomenalen. Vendarle pa je 3 in pol-urni vzpon na vrh precej zahteven. Seveda se lahko (tako kot pri mnogih vzponih) na goro odpraviš tudi z gondolo. 🙂 Povratna karta te bo stala 45 švicarskih frankov. Drago? Ja, res je, a verjemi, razgled je vreden denarja! Ob dobrem vremenu lahko z vrha namreč vidiš Švico, Nemčijo, Avstijo, Italijo, Lihtenštajn in Francijo.

St. Gallen, Švica
Čudovit pogled z gore Säntis, blizu mesta St. Gallen

 3. Fronalpstock

Potrebuješ idejo za kak zimski podvig? Zelo ti priporočava vzpon s krpljami na Fronalpstock. Čaka te zabavna zimska dogodivščina s super pogledi na lucernško jezero (Vierwaldstättersee). Z zobato železnico se povzpneš do kraja Stoos, potem pa nadaljuješ pot do samega vrha. Za srednje-zahtevno pot potrebuješ 2 ali morda 2 uri in pol. Aha in še nekaj – na vrhu ti ne bo treba zmrzovati, saj te tam čaka koča s toplim čajem.

Fronalpstock, Švica
Podvig na Fronalpstock – bližanje vrhu.

4. Grosser Mythen

Gora Grosser Mythen ti ponuja krasen razgled na pokrajino okoli Lucerna v osrednjem delu Švice. Razgledi z gore so eni izmed lepših v celotni Švici. Tudi ta slikovita gorska pot je nekoliko zahtevnejša. Iz kraja Brunni, kamor se lahko pripelješ z avtom, potrebuješ okvirno 3 ure do vrha. Lahko pa si (kot skoraj vedno) pomagaš z gondolo, in sicer do srednje točke Holzegg, od tam pa se v 2 urah povzpneš do cilja. Ti lahko podava eno idejo? Na goro se odpravi sredi noči in na vrhu dočakaj sončni vzhod. Predstavljaj si neverjetni svetlobni scenarij nad mogočnim jezerom in okoliškimi gorami. 🙂

5. Arosa – Hörnli – Urdensee

V švicarskem kantonu Graubünden te čaka nešteto gorskih poti. Midva ti predlagava, da se zapelješ do kraja Hörnli v bližini kraja Arosa, od tam pa nadaljuj peš mimo jezera Schwellisee in kasneje Älplisee, vse do turkiznega gorskega jezera z imenom Urdensee. Celotna pot (gor in dol) traja približno 2 uri in pol, sicer ti svetujeva, da si vzameš več časa za morebitno poležavanje ob jezerih. Verjemi, užival bos. 🙂 Pot sama je srednje-zahtevna.

Urdensee, Arosa, Švoca
Jezero Urdensee, Arosa.

Kako do gorskih doživetij z minimalnimi stroški?

Kot prvo ti predlagava, da se odpraviš v Švico s svojim avtom, v kolikor je to le možno. Seveda je najbolje, da se na pot odpravi več oseb, tako bodo stroški za bencin in vinjete nižji. Ja, tudi v Švici je potrebno imeti vinjeto. Stane 40 švicarskih frankov za eno leto (cenejša kot v Sloveniji :)). Alternative avtu so Flixbus (poceni avtobus), in razni ponudniki prevozov z avtom: npr. BlaBlaCar. Vlak je sicer zelo udoben in pelje dokaj pogosto, vendar je zelo drag. Kar se tiče prenočišča, ti svetujeva, da se odpraviš na kamping avanturo – divje kampiranje v Švici žal ni dovoljeno (čeprav Instagram slike pohodnikov kažejo drugače, hehe). S seboj vzemi gorilnik in si kuhaj nekje v gorah (kaj je lepšega, kajne?). Lahko spiš v hostlih (glej za Jugendherberge, so najcenejši). Hrano si kupuj v trgovinah, saj so restavracije precej drage.

V kolikor potrebuješ 7-dnevni načrt za tvoje potovanje po Švici, si poglej najin predlog na blogu.

Sedaj pa, pot pod noge. Švica te čaka. 🙂


Tukaj pa nekaj trekov v Aziji: čudovit vzpon na Annapurna base camp v Nepalu, raziskovanje majhnih vasic in spanje v samostanu v Myanmaru, džungelski trek do plemen na Siberutu.

katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Related Stories

Sorodne objave

Predlog potovanja: roadtrip po Islandiji!

Ob prihodu domov iz Islandije sva si rekla: moramo priti kmalu nazaj! In če...

Uvod v tvoje potovanje na Islandijo

Najpomembnejši podatek na začetek: 7-dnevno potovanje po Islandiji je bilo eno najinih najbolj zanimivih,...

Zamenjali Dominikansko za …

Takolele je. Dominikanska je lepa, modra in zelena in okusna. Ampak tri tedne, kot...

Potovanje v času korone

Da najprej položimo temelje in odženemo vse, ki so ponesreči zajadrali sem namesto na...

Prispeli!

Zdaj se učimo barve. Rdeč avto. Moder zamašek. Rumena banana. Kaj sva pa pričakovala...

Po 2 letih še samo 5 dni

Prvi znanilci, da gredo stvari na boljše niso sonce, odprti lokali in oglasi za...

Utrinki

Comments

  1. Švica je čudovita! Sami super predlogi (kot so vedno na Sonjinem in Jerryevem blogu)!
    Jaz sem čisto zaljubljena v Zermatt – je najlepša alpska vas kar sem jih obiskala. Razgledi iz Fronalpstocka so fenomenalni. V koči pa imajo poleg čaja še dober štrudelj. 🙂 Pot na Grosser Mythen je kar zahtevna, ampak ko prispeš na vrh pozabiš na ves trud, ker je razgled res super.
    Kot alternative zgornjim predlogom bi še dodala pohodniške poti ob jezeru Oeschinen (Oeschinensee), pohod iz Melchsee-Frutta do Engelberga (4-seen wanderung) in pot iz Alpnachstada na vrh Pilatusa.

  2. Malenkost. 😉
    Glede potovanja iz Slovenije v Švico pa še morda tole… med Ljubljano in Zürichom vozi nočni vlak, za katerega se da dobit vozovnice že za 39 EUR/eno smer. Je pa število teh vozovnic omejeno, tako da je potrebno pohiteti z nakupom. Podobna ponudba za enako ceno velja tudi za vlak iz Graza (bolj komot za nas iz Štajerskega konca).
    Za potovanja z vlakom po sami Švici pa tudi obstaja precej opcij turističnih vozovnic (npr. Halb-tax, Swiss Pass idr.). Niso poceni, ampak z njimi vseeno lahko prihraniš kak EUR. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here