Antimalariki. Da ali ne? To je sedaj vprašanje!

Ko boste pred potovanjem obiskali prijazno zdravnico v popotniški ambulanti, vas bo vprašala: “Kam pa greste?” in boste vi odgovorili z vašo sanjsko destinacijo, bo z nekaj kliki na ekran priklicala zemljevid sveta, kjer bodo z rdečimi odtenki označene države, kjer je nuuuuujno jemati antimalarike. In, glej ga zlomka, vaša destinacija je seveda med njimi. Ne le to. Obarvana je kričeče rdeče! Kaj pa sedaj?

Vprašanje s katerim se je najbrž soočil že vsak popotnik vsaj enkrat in je hkrati eno izmed bolj pogostih vprašanj, priletijo v najin inbox. 

Torej, katere vrste zaščite poznamo?

  1. Najboljša in najbolj varna zaščita je mehanska. Ob kritičnih delih dneva se je treba zakriti z dolgimi rokavi in hlačami. Domačini zagovarjajo, da so komarji na delu ob sončnem vzhodu in sončnem zahodu. Imajo precej prav, ampak če si Katka, potem te komar najde tudi opolnda, ponoči, sredi morja, pod Annapurno. Zaščita ni nikoli odveč.
  2. Repelenti. Morajo vsebovati vsaj 30 % DEETa (nekje v Aziji napišejo dolgo ime: diethyltoluamide) in teh se ne da kupiti v vseh državah. Če nočete ostati brez, ga kupite, ko ga imate na voljo, najbolje, da se z njimi založite že v Sloveniji.
  3. Tablete Malarone. Znan kot antimalarik z najmanj stranskimi učinki, je tudi najdražje zdravilo za preprečevanje in zdravljenje malarije. Midva sva imela eno tablico s sabo za vsak slučaj. Jemati se ga mora vsak dan, cena za 10 tablet pa je okrog 60 eur. Če slučajno zboliš za malarijo, na kratek rok pomaga tudi terapija, kjer vzameš 4 tablete na enkrat in pohitiš do najbližje bolnice.
  4. Tablete Lariam. Najverjetneje najbolj uporabljen antimalarik, vsaj za daljša potovanja, zaradi bolj zmerne cene in prijaznejšega režima jemanja (1x na teden). Uporablja se ga za preventivo in zdravljenje malarije, znan pa je po tem, da povzroča zelo žive sanje in zna povzročati težave ljudem s psihiatričnimi težavami. Ja, poznamo primere, ko so turisti “poleteli” skozi vrata indijskega vlaka. Pozor: Lariam se ne priporoča za uporabo v Aziji zaradi rezistence.
  5. Tablete Doksiciklin. Najcenejši antimalarik (dejansko antibiotik), ki rad povzroča slabost in poveča občutljivost na sonce. Tega sva dvakrat na potovanju uporabila tudi midva – enkrat na Siberutu in enkrat … shit, ne spomnim se! 🙂 Kupovala sva ga sproti, stal pa je od 0,3 eur do 2 eur za tablico desetih tablet.
malarija

Bolj kot je rdeče, več primerov obolenj z malarijo so zabeležili v letu 2010.

In kako sva se midva opredelila glede antimalarikov? Večinoma jih nisva jemala, vendar pa istega početja nikakor ne priporočava drugim. Konec koncev gre za vaše zdravje. Ostaja pa dejstvo, da malarija ni edino, kar na drugem koncu sveta preži na vas. Denga zna biti še zahrbtnejša in pred njo žal ni druge zaščite, kot mehanska.

In če zbolite za malarijo? Čim prej v bolnico in se pocajtat.

Midva sva imela srečo. 🙂

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.