Trenutno smo doma

Tajska

Cene na Tajskem v 2024

Iskreno mislim, da se Tajsko še vedno da doživeti z nekaj deset evri na dan. V bistvu sem prepričan, da bi pravo Tajsko, takšno, ki ni namenjena turistom, doživel tako še boljše. Ampak, če sva to s Katko iskala in dobila deset let nazaj, ko sva bila sama, mlada, lepa (Katka je še vedno in vedno bolj) in prijetno naivna, danes priznam, da bi mi bila takšna Tajska prenaporna, sploh z otroki. To je Tajska, kjer živiš na odročnih (a zagotovo tudi lepih) lokacijah, ne piješ mango sokcev, ne ješ vsak dan nekaj novega (ampak nabijaš eno in isto), se voziš dolge razdalje na neudobnih avtobusih … bilo je lepo, ampak realno smo zdaj v obdobju, ko želimo malo več udobja. Če tudi ti, potem bo tale prispevek tudi zate.

Od vseh držav, ki sva jih obiskala zadnjih nekaj let, lahko brez težav trdim, da ima Tajska enega najboljših, če ne najboljši value for money. Torej, da za svoj denar dobiš največ. Denimo Vietnam je cenejši, a ne prenočišča, ne hrana (vse govorim z najinega vidika) niso tako dobra kot na Tajskem. Hongkong je drag u božjo mater, pa za enkrat več denarja, kot na Tajskem živiš v luknji brez okna. Skratka, po vrsti.

Prenočišča

Na tokratnem potovanju smo na Tajskem preživeli točno 30 dni in spali v 7 različnih hotelih/guest housih. Bili smo v Bangkoku, Chiang Maiu, Koh Samuiu, Koh Phanganu in Koh Tau.

Najmanj smo za prenočišče plačali ob prvem obisku Bangkoka, ko smo živeli v backpackerskem hotelu New Siam II, ki je ponudil dve lepi, a zelo osnovni sobi, okusen zajtrk, čist bazen in zelo dobro lokacijo v središču vsega backpackerskega dogajanja. Na sobo na noč smo tukaj plačali 33 eur. Ni pa bil to najcenejši hotel na tem delu Bangkoka, ki že sam po sebi velja za najcenejši predel. Sobo za dve osebi bi lahko tukaj dobili že za 20 eur, morda še kakšen evro manj.

Nekaj srednjega smo plačevali na otokih, nikoli pa ne več kot 65 eur na sobo za dve osebi. Tudi v res lepem Long Bay Resortu na Koh Phanganu, kjer smo vsak večer uživali ob norem sončnem zahodu, imeli plažo iz bele mivke skoraj samo zase, jedli okusne zajtrke in pili kavico v sosednjem lokalčku z otroško igralnico. Ta hotel je bil morda nek srednji razred. Izbor gre v obe smeri. Cenejša prenočišča so na otokih po navadi stran od morja, s čimer ni prav nič narobe, če le imaš svoje prevozno sredstvo (po navadi motor – 300 THB na dan (8 eur)). Dražja prenočišča pa gredo do Lune in nazaj in izbor je neomejen.

Največ smo tokrat plačali ob drugem obisku Bangkoka nazaj grede. Vzeli smo dve sobi, v novem hotelu Samala v predelu Sukumwit, blizu dveh najbolj povezljivih linij metroja (zelena in modra), z bazenom, odličnim zajtrkom in vsem dogajanjem čisto blizu. Plačali smo 75 eur na sobo na noč.

Hrana in pijača

Bolj kot si na odročnih lokacijah, manjša je izbira in hrana dražja. Ko smo živeli en teden na odmaknjeni plaži Tanote na Koh Tau, so bile na voljo samo tri gostilnice, vse tri so imele praktično isto ponudbo, cene pa za cca 50 % višje kot tam, kjer je izbire več.

Denimo, če bi si privoščil tole (obrok za dve osebi) enkrat na odmaknjeni plaži, drugič pa na ulici v Chiang Maiu.

 1. Meni “Odmaknjena plaža”
 • Tom Yum Juha (200 THB)
 • Red Curry z ribo (200 THB)
 • Som Tam papayina solata (150 THB)
 • Eno Chang pivo (90 THB)
 • En pomarančni sok (90 THB)

Skupaj 730 THB, kar je cca. 19 eur.

2. Meni “Chiang Mai”

 • Tom Yum Juha (120 THB)
 • Red Curry z ribo (120 THB)
 • Som Tam papayina solata (70 THB)
 • Eno Chang pivo (60 THB)
 • En pomarančni sok (60 THB)

Skupaj 430 THB, kar je cca. 11 eur.

Najdražje kosilo smo jedli v naši priljubljeni restavraciji Nara v nakupovalnem središči Central wOrld v Bangkoku in zanj odšteli 47 eur oz. 1830 THB. Zame je to kulinarični spektakel, čeprav vem, da je to šele entry level.

Prevozi

Za daljše razdalje (Bangkok – Chiang Mai in Koh Samui – Bangkok) tudi tokrat nismo tuhtali in smo šli z letalom. Thai Air Asia, Thai Airways in Bangkok Airways imajo super povezano Tajsko, zelo ugodne cene, dobra letala, točne urnike in prijazno osebje. Za primer, na osebo smo za letalo iz Koh Samui v Bangkok odšteli cca 100 eur, s prtljago vred. So še cenejši leti (cca 70 eur na osebo), ampak ob rahlo neugodnih zelo zgodnjih urah, čemur sva se tokrat izognila, ker se nam bi lahko potencialno podrlo še par naslednjih dni. 🙂

Za prevoze med otoki smo se vkrcali na trajekte družbe Lomprayah. Da smo prišli iz Koh Samui na najbolj oddaljem Koh Tao, smo za enosmerno vozovnico za vse nas (Art ima zastonj) plačali 1750 THB, kar je cca. 45 eur. Udobno (za družine ločeni sedeži) in hitro (ura in pol).

Za prevoze po Bangkoku smo večinoma uporabljali njihov SkyTrain in Metro, pri čemer smo za eno vožnjo na odraslo osebo plačevali cca 40 THB, kar je 1 eur. Otroci imajo brezplačno. Vožnja iz letališča do centra mesta z Airport Railway Link vlakom stane še vedno 45 THB (1,15 eur) na osebo. 6 km (cca 20 min) vožnje s tuktukom po centru mesta nas je stalo 300 THB (8 eur). Sicer pa sva pogosto uporabljala Grab (njihov Uber), ki ima cene nižje kot tuktuk, ampak otrokom ni pol toliko zabaven.

Masaže in ostala preseravanja

Spet, na otokih dražje kot v mestih. Ena ura tajske masaže na otokih 350 THB (9 eur), v Bangkoku 250 THB (6,5 eur). Foot massage ima iste cene. 15 minut tega, da ti ribice z nog grizejo odmrlo kožo stane 150 THB (4 eur).

Durian v velikosti štirih čevapčičev iz Das ist Walter stane 300 THB (8 eur), kilogram tadobrih mangotov (to so tisti zaviti, ki imajo na koncu tak lep špic) stane od 70-120 THB (2-3 eur). Jackfruit stane 80 THB (2 eur) za pol kilograma. Svež kokos stane od 30 THB do 100 THB (1-3 eur), odvisno kje si ga privoščiš. Blowjob isto.

Povzetek

Mi smo si zadali, da na dan (brez prenočišč) ne bomo zapravili več kot 100 eur in na Tajskem smo se morali res potruditi, da smo prišli do te cifre. Da smo, smo jedli vse obroke zelo okusne, pili kavice, jedli sladolede, se mastili z durianom, puncam naredili nohtke in šli še na masažo. Jedva 100 eur.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

5 stvari, ki jih lahko počneš v Chiang Maiu.

Če boste obiskali Tajsko, je 95 % možnosti, da boste prišli tudi v Chiang...

Poceni potovanje na Bali

Poceni potovanje na Bali? Resno? Ja, verjemite, gre. Na Baliju in njegovi bližnji okolici...

Poceni potovanje na Filipine

Filipini si s svojimi več kot 7000 otoki vsekakor zaslužijo več kot teh 21 dni,...

Lahko kupim hišo na Tajskem?

Hipotetično se na tvojem bančnem računu znajde dovolj denarja, da te zamika selitev na lepše. Nekam,...

Utrinki iz Hanoia (zadnji dan)

Čez 20 minut nas pobere taksi in nas pelje na letališče. Gremo za 5...

Indijska viza “in da house”

Lep dan je bil. Spet eden tistih, ko informacije šibajo na vse strani in...

Utrinki

Komentarji

 1. Karte za notranje lete bi lahk dobili tudi cenejse, stalno so neke promocije sam mal je treba spremljat.
  En fajn otok za otroke in cenovno ugoden je tudi koh lanta. Koh pagnan je brez skuterja dost omejen, pa tut s skuterjem je precej zahtevna voznja cez klance.
  #justsaying

 2. Glavno karto smo kupili 2 meseca prej, vmes pa smo spremljali, kolikor smo lahko. ☺️ Zato take cene. Seveda so vedno mozne variacije. Koh Lanta naju ni prevec ocaral, ko sva bila sama, ampak sedaj z otroki je res vse drugace. Mogoce pa naslednjic ☺️

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime