Spet smo doma

Azija

V iskanju smrdljivega duriana.

Durian. Najbolj smrdljivo sadje na svetu. Sadje, ki je prepovedano v nekaterih hotelih in na javnih prevozih, ker tako smrdi. Nekaterim je kar slabo, ko gredo mimo, nekateri pomislijo na drekec. Baje povzroči kar nekaj smrti na leto (zaradi padca na glavo). Je sadje po katerem hlepijo Kitajci in plačujejo zanj pravo bogastvo. Pa ne samo Kitajci! Ljudje razvijejo obsesijo, ki narekuje njihova potovanja, samo da najdejo ta sadež. V čem je fora duriana?

Kako izgleda?

Durian je okrogel sadež s kratkimi močnimi bodicami, zaradi katerih ga je težko držati v roki, še težje pa odpreti. Lupina je zelene do rumenozelene barve, notranjost pa je rumena (včasih bela, včasih močno oranžna). Ti krhlji so večinoma precej mehki (včasih trdi, včasih skoraj tekoči) in imajo močan in OMAMEN sladkast okus (nekateri bolj, nekateri manj). Seveda obstaja miljon različnih vrst, ki se tudi razlikujejo od države do države. Načeloma velja, da so boljši v Maleziji in slabši na Tajskem. Rekla bi, da so boljši tudi od indonezijskih.

Prvi stik z durianom

Moj prvi stik ni bil ravno najboljši. Kupili smo ga ob mojem prvem obisku Balija, samo zato, da vidimo, kaj sploh je to. Glede na to, kar vem danes o durianih (pa to sploh ni veliko), mislim, da ni bil dobre kvalitete oz je bil prezrel oz je bil odprt predolgo (spodaj sem napisala nekaj navodil za izbiro primerno zrelega duriana). Spomnim se samo gnilo ananasovega okusa. Bljak. Nisem ga niti želela poskusiti vse do …

Durian za kosilo v džungli

Za 1 teden sva se zavlekla v džunglo na Siberutu in ker naju je vmes zapustil najin vodič na milost ali nemilost gostiteljev šamanov, sva jedla, kar jedo oni. Durian! Ogromno košaro sveže obranega duriana sta za kosilo prinesla žena in sine iz izleta po džungli. Na začetku sva bila še malo nezaupljiva do tega sadeža (v bistvu je bilo več vrst! Malce trši pa malce mehkejši, to je pa vse kar vem, ker še nisem imela niti malo znanja o durianih), zadnje dni pa sva se prav zapodila in se najdla do onemoglosti. Ljubezen do duriana je zatlela 🙂

Nekaj o sestavi

Durian vsebuje skoraj 30% sladkorjev, 5% maščobe in 1 % proteinov (ostalo je voda). Vsebuje tiamin in ostale vitamine skupine B, vitamin C in minerale. Povedali so nama, da segreje telo in da je treba ob durianu piti veliko vode ali pa jesti nekaj, kar shladi telo – mangostin! Hm, res je težko vedeti ali švicaš od duriana ali ker je zunaj 35C. Pravijo, da če ješ durian, ne smeš piti alkohola.

Ljubezen na tretji pogled

Pa je tudi naju pokosilo. Ne znam razložiti, ampak nekaj je na tem, ko zagledaš ta sadež z bodicami in zavohaš sladko in malce smrdljivo aromo. Vedno malce zavidaš tistim, ki se že mastijo z njim in si oblizujejo prste. Že sam pogovor o durianu te osreči. Saša iz Omnomfruit nama je dala veliko napotkov, kako najti durian v Kuala Lumpurju in z veseljem sva polovico dneva posvetila lovu na durian. Obiskala sva Chow Kit market in kupila D24 durian za 18 MYR/kg (znotraj marketa) in en paketek (3 kose) Red Prawn duriana za 15 MYR (na desni, ko zaviješ proti marketu je durian stojnica). Oba sta bila slastna! Musang King, ki naj bi bil najboljši, se nama je tokrat izmuznil, ker ni sezone in je cena noro visoka! Na turistični Jalan Alor kar 80 MYR/kg, kar pomeni tudi 40 eur na sadež (pa še zaradi turističnosti kraja se zna zgoditi, da ti podtaknejo slabšo kvaliteto pod pretvezo, da je najboljši).

Durian buffet v Kuala Lumpurju

Naslednjič bova prišla v visoki sezoni duriana (junij do avgust), da nama bo malce prizanešeno s cenami pa tudi durian all you can eat buffeta se ne bi branila (od 20-30 MYR na osebo). Vse to je možno kako uro ven iz centra, v Durian SS2, kjer naj bi bili največji speciaisti za duriane. Tukaj lahko poskusite različne vrste duriana pa še cene so veliko bolj znosne.

Kako kupiti dober durian?

Midva se še učiva, večinoma preko bloga Year of the durian, na katerega me je napotila Saša, dejansko pa, če greste v pravo stojnico (ne ultra turistično oz tiste, ki so naštete na zgoraj omenjenem blogu), lahko zaupate prodajalcu (baje, da tudi če dobite slab durian, vam ga bodo brez težav zamenjali). Bolj morate biti pozorni na stojnicah, kjer prodajajo še drugo sadje in niso tako specializirani.

Ampak na hitro:

  • mora imeti prijeten vonj po durianu (če je res premočan – je prezrel, če vonj ni – še ni zrel)
  • lupina mora biti maaaalce mehka, če ga pritisnemo z nohtom (ne sme biti trd kot kamen)
  • načeloma ne sme imeti razpok, ker to lahko pomeni, da je prezrel (idealno je, če durian pade dol sam od sebe oz se ga poje v istem dnevu, ko je počil, kar je težko vedeti, če je na stojnici)
  • če ga stresete in čutite, da se premika, naj bi bil dober znak, da je zrel
  • če ga potolčete z nožem ali leseno palčko in da votel znak, je to dober znak (nekako kot lubenice)

Več informacij v tem prispevku, v tem pa najdete različne vrste duriana v Maleziji (kakšna znanost!).

Poskusite in poročajte, če vam je všeč, tako kot nama 🙂

V temle videu pa najin lov na duriane v Kuala Lumpurju 🙂

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek
katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Mui Ne (Vietnam)

Mui Ne je obmorsko mestece, ki je zraslo zaradi turistov. Znano je po kitesurfingu, trenutno...

Čas za želve in peteline.

Sva na otoku Apo. Tako drobčkan ja, da ga stric Google ne prikazuje na...

Jeva, goniva in meditirava.

Po uspešnih jutranjih pogajanjih z otoškimi taksisti (ceno sva za slabih 20 kilometrov iz...

Instagram date? Tudi to se je zgodilo.

Najin tretji dan v Južni Koreji. Danes sva obiskala glavno palačo v Seoulu in...

Jakarta, selamat pagi!

Prispela sva. Po ne toliko naporni noči, kot je bila neprijetna vožnja z letalom,...

Nova barva! Zanzibar turkizna.

Mjanmar zlata. Bali zelena. Kanawa modra ... Zanzibar turkizna. Živiva ob plaži. Do nje naju pelje žametna,...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime