Spet smo doma

Azija

Ključne informacije za potovanje na Maldive.

Maldivi so prav gotovo ena tistih destinacij, ki jih vsi prikličemo v spomin ob omembi luksuznega potovanja. Turkizno morje, bele peščene plaže in hišice nad vodo. Cene resortov na Maldivih se gibljejo od 300 pa do 1000 eur in več na noč, in to v nizki sezoni! Kaj pa, če vam poveva, da se da potovati na Maldivih še ceneje kot na Hrvaškem? 🙂 Za plan potovanja si poglejte Predlog potovanja na Maldive.

Tukaj poglej, koliko stanejo karte iz Ljubljane: Ljubljana – Maldivi – Ljubljana.

Dragi resorti na Maldivih

Najdražji resorti so na tako imenovanih privatnih otokih, majhnih otokih, kjer poleg resorta ni na otoku ničesar več. Po navadi so sobe ali bungalovi na plaži cenejši od hišic na vodi, cene pa se razlikujejo tudi glede na število želenih obrokov. Opremljeni so s hudimi infinity bazeni, steklenimi tlemi, morskimi psi, ki plavajo okoli hišic (ne skrbite – ne grizejo) in postreščki, ki strežejo vsaki vaši želji.

Se sliši čarobno? Mogoče. Meni se sliši malce … omejeno. Kar mnogi ne vedo je, da prevoz do takih otočkov stane ravno toliko kot ena nočitev.  Poleg vsega tega, se vselej pričakujejo tudi napitnine.

Najbolj ugoden privatni resort na Maldivih

Če vas še vedno mika hiška nad vodo (kar vam sploh ne zamerim, ker bi mene tudi – vsaj za nekaj dni), je resort Ellaidhoo Cinnamon eden izmed bolj ugodnih. V nižji sezoni (od marca do oktobra) se dajo dobiti hišice nad vodo s polpenzionom tudi za okrog 250 eur na noč, prevoz na osebo pa je 200 eur na noč.

             

Maldivi – potovanje po lokalnih otočkih

Druga opcija potovanja po Maldivih je denarnici veliko bolj prijazna in se cenovno lahko primerja s potovanjem na Hrvaškem. Kaaaaaaj? Ja, res je! Naju so Maldivi res lepo presenetili, predvsem s čudovito naravo in prijaznimi ljudmi. Seveda se budget za potovanje na Maldive ne more primerjati s potovanjem v jugo-vzhodno azisjke države, je pa zelo dosegljiv. Večina prenočitev z zajtrkom se giblje med 45 in 50 $, z vključenim zajtrkom in vsemi davki. Ja, davki na Maldivih so za turiste malce bolj zakomplicirani (več spodaj).

Kdaj iti na Maldive?

Visoka sezona na Maldivih je od novembra do aprila, ko je suha doba in manj padavin. Deževna doba naj bi bila od aprila do oktobra in takrat se otoki precej spraznijo, cene prenočišč, aktivnosti in tudi hrane pa padejo. Midva sva Maldive obiskala konec avgusta in vreme je bilo čisto OK – malce oblačno, veliko sonca in dežja zgolj za priokus. Navadno se je za kakšne pol ure ulilo kot iz škafa, potem pa je spet prišel sonček. Temperatura je bila znosna. Vreme je pač kljub vsemu le vreme – zelo nepredvidljivo, zato premislite, kdaj si želite iti.

Davki za turiste na Maldivih

Davki na Maldivih so ena izmed najbolj kompleksnih računic za popotnika, ker cene navadno niso podane v končni številki, ampak preden so obačunani še vsi davki. Znajdi se kdor se more!

Nočitve in storitve

 • 10 % service charge, ki si ga zaposleni razdelijo med sabo na koncu meseca
 • 12 % government charge, ki ga morajo plačati državi
 • 3 $/osebo/noč green tax, ki ga pobere država, ampak nihče ne ve, kaj delajo s tem denarjem. Baje do lokalnih otokov ne pride.

Ko bookirate recimo na Agoda.com, prikažejo ceno, ki večinoma vključuje vse davke, enkrat pa sva morala plačati tudi green tax (torej še 6 $ za oba na noč).

Hrana

 • 10 % service charge
 • 6 % government charge

Pri hrani ni nujno, da so davki všteti v končno ceno, ki jo vidite na meniju, še posebej v lokalnih restavracijah. Razen če tako eksplicitno piše. V resortih/guesthouse-ih prej vprašajte za cene in katere davke vključujejo. Na koncu selahko znesek čudežno poskoči tudi za 30 % gor.

Denar na Maldivih

Valuta Maldivov je maldivska rufija (1 eur = 18 rufij), načeloma pa vsi najraje sprejemajo dolarje. Plačate lahko tudi z evri in še nekaterimi valutami, ampak je tudi tečaj malce slabši.

Kako na letališču? Na letališču lahko najprej zamenjate nekaj denarja v lokalno valuto (iz evrov ali dolarjev) ali pa plačujete z dolarji po malce slabšem tečaju.

Dvigovanje denarja: Bankomate sva videla na letališču. v glavnem mestu Male, na Maafushiju in Felidhooju, na ostalih manjših otočkih jih ni. Dvigovala sva okrog 300 eur, kolikor je pač najina dnevna kvota na posamezni banki. Strošek bankomata je precej velik – 100 rufij (več kot 5 eur) in če prištejete strošek 2 eur naši banki, je strošek dviga na bankomatu že skoraj 8 eur.

Najbolj optimalno bi bilo dvigniti dolarje na vaši banki in jih potem menjavati na otokih/plačevati direktno, ker sta tukaj dolar in euro skoraj iste vrednosti. Maldivi so res varni, zato vam ni treba skrbeti zaradi večjih količin denarja.

Skoraj v vseh lokalnih prenočiščih se da plačati tudi s kreditno kartico. Ponekod vam bodo ob tem zaračunali dodatne 3 % provizije, drugod ne. Vprašajte v naprej.

Plaža na Maldivih

Varnost na Maldivih

Ker so se Maldivi najprej razvili kot high end letovišče, so po večini vsi prebivalci vsaj enkrat delali v tem ali onem resortu in to se pozna pri delu v turizmu. Ljudje vedo, da je turizem pomemben in nas zato tudi spoštujejo. Revščine praktično ni, ljudje so izjemno prijazni, predvsem pa vsi govorijo zelo dobro angleško in imajo nam podoben smisel za humor. Maldive bi ocenila kot zelo varno državo.

Prevoz na Maldivih

Med otoki vozijo štirje tipi plovil.

 • lokalni trajekt: vozijo realcije Male- posamezni otok, cena je zelo nizka (nekaj dolarjev). Več o poteh in urah lokalnih trajktov si preberi tukaj.
 • medatolni trajekt: začne v Male – Maafushi – Fulidhoo – Thinadoo – Felidhoo – Keyadhoo – cena je zelo nizka (nekaj dolarjev)
 • lokalni speed boat: vozijo relacije Male – lokalni otok, pot je enkrat hitrejša, cena pa je višja (okrog 25 $ Male – Maafushi)
 • zasebni speed boat: se dogovarjaš posebej, če slučajno ni lokalnega speed boata, trajekt pa recimo odpovejo, cena je zelo visoka

Prenočišča na Maldivih

Glede na to, da so tukajšnji ljudje vajeni izjemno dragih resortov, so načela dobre prakse prenesli tudi v lokalne guesthouse. Cena se giblje od 40 – 60 $, sobe so izjemno čiste, imajo svojo kopalnico s toplo vodo in klimo. Managerji in delavci so prijazni in radi ustrežejo vsem željam. Navadno je zajtrk v to ceno vključen, vedno pa zraven sobe/zajtrka dobiš še eno veliko vodo. Kje sva spala in kakšne so sobe bo kmalu napisano v kategoriji Prva pomoč.

Hrana na Maldivih

Hrana malce spominja na indijsko oziroma šrilanško, a je veliko manj pekoča. Našli boste razne curry-je in chapatije, naročiti pa se da tudi vse ostalo, kot so denimo špageti, pica in solate. Italijani so tukaj definitivno pustili svoj vpliv, zato boste lahko (sicer za malce več denarja) dobili tudi dober espresso.

V resortih se cene gibljejo od 4 do 10 eur na jed, povprečno pa recimo 8 eur. Cene so tudi odvisne od tega, koliko restavracij/cafejev je sploh na otoku. V lokalnih cafejih dobiš riž ali rezance z zelenjavo za 2-4 eur, bolj italijanske jedi pa so seveda dražje – pica okoli 8 eur. Sveže stisnjen sok pomaranč stane okrog 2 eur.

Zraven vsakega obroka obvezno dobiš še plastenko vode, ki jo ponavadi kar odprejo in ti natočijo kozarec. Če je res ne želite, povejte vnaprej. Cena majhne vode je v lokalnih restavracijah 5 rufijev (okrog 25 centov), večje pa 10 rufijev. Tudi tukaj je plastika problem, zato toplo priporočava, da kupujete čim več plastenke, čimmanjkrat.

Sadja na otokih ni veliko, ker ga večinoma uvozijo iz Šrilanke in Indije, največ sadja pa sicer pridela otok Toddoo.

Zajtrk je ali lokalen ali kontinentalen. Lokalen zajtrk pomeni mešanico tune, kokosa, čebule in limete (njaaaamiiii!) s čapatijem (malce trša palačinka). Kava in čaj sta bila zastonj v vseh guesthouse-ih, razen v glavnem mestu Male.

Maldivska hrana, Felidhoo, Maldivi
Maldivski zajtrk – tuna, kokos in zelenjava ter chapati.

Alkohol na Maldivih

Ga ni! Izjema so občasni bari na vodi (beri: velik čoln sredi ničesar), do kamor imaš zastonj prevoz (na Maafushiju), saj je pijača več kot dovolj draga. Alkohol se normalno da dobiti tudi v resortih. Potihem so nama povedali, da ga lahko dobiš tudi na otoku za visoko ceno, če ti kdo organizira, da ga prijatelj prinese iz resorta (na Maafushiju). Na Mladivih nisva spila niti enega samega piva. Ni bilo potrebe. 🙂

Vera

Vera na Maldivih je islam. Ljudje so skromni, malce sramežljivi in noro prijazni. Zaradi muslimanske vere je na otokih alkohol prepovedan, razgaljanje telesa v bikinkah pa je omejeno na bikini plaže, ki jo ima praviloma vsak otok. Eni imajo večje, eni manjše plaže. Na otoku lahko ženske nosijo majčke z rokavi in kratke hlače (ali kaj daljšega), domačinke pa bodo imele pokrite lase. Nihče vam ne bo težil zaradi oblačil, ampak lepo je, če spoštujemo en drugega in pravila oblačenja.

Tako, tole je povzetek potovanja na Maldive, prispevek o potovanju na posamezne otoke pa pride kmalu. 🙂

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Manila (Filipini)

V glavno mesto Filipinov, ki se bohoti z zanimivo arhitekturo in ogromnimi modernimi shopping centri, boste prispeli z...

Raja Ampat – Rajsko otočje tam neznano kje

V principu sem se odločil, da na mojem blogu ne bo posiljenih propragandnih sporočil....

Prva pomoč: Otok Ai, Banda (Maluku, Indonezija)

Otok Ai je eden izmed otočkov Banda in nudi prvovrstno snorklanje. Potapljanje iz otoka ni možno,...

Vsi ovni in medvedi takoj v Tokyo na karaoke.

Če bi moral izbrati eno stvar, ki je zares ne maram, so to karaoke...

Bonsaji, dragon fruit in sladkorni trs

Potuje. Na Kitajsko, v Myanmar, na Tajsko, v Laos in Kambodžo ter se na...

Lilinih top 24

Palačinke z nutelo, banano in mrvicami (oči poje tavelke kose) Limetin sok Svež pomarančni sok Svež mango Sveže...

Utrinki

Komentarji

 1. Hvala za super informacije! Smo se odločili, da se še sami (družinsko) podamo na Maldive. Vprašanje imam samo glede prevoza med otoki… Šli bi na Maafushi, Fulidhoo in Thoddoo… Skratka Maafushi in Fulidhoo iz Male-ja in Thoddoo prav tako iz Male-ja… Gledam namreč te njihove trajekte, pa so ponekod samo ob določenih dnevih… Ali so ob določenih dnevih samo ti lokalni (počasni) trajekti ali so tudi speed boats samo ob določenih dnevih? Vprašanje je torej če si sploh lahko naredimo plan po dnevih glede na otoke in nato iščem trajekte ali moram najprej pogledati trajekte? Uporabljali bi lokalne trajekte in tudi ti speed boat-i (kjer so še normalne cene) pridejo v poštev. Hvala za vsakršno idejo…

 2. Zivjo! Super za Maldive. ☺️ prav imaš, ferry je samo ob dolocenih dnevih in recimo ena linijo vozi dol mimo enega atola, druga v drugo smer. Zato sva tudi midva planirala potovanje glede na prevoz. Na voljo so vedno speedboati (vcasih tudi veckrat na dan), ki pa so drazji ampak veliko hitrejsi (pa manj udobni, ker so manjsi in bolj ruka). Cisto odvisno potem kaksne so zelje.
  Mogoce najdete vas izbrani guesthouse/hotel na spletu in kar njih vprasajte za tocen prevoz – oni vedno najboljse povedati za zadnje informacije.
  Pa lepo se mejte!

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime