Trenutno smo v Sloveniji

Vse kar moraš vedeti o potovanju v Južno Afriko!

Južna Afrika je znana tudi kot afriška Švica, torej je najbolj razvita država na kontinentu. To dejstvo močno olajša potovanje po državi. Nakupovalna središča, bankomati, trgovine, bencinske črpalke, so pogoste in cenejše kot pri nas. Imajo vse možne restavracije hitre prehrane in tudi wifi je povsod dostopen. Seveda obstajajo tudi fine restavracije, lokalne tržnice, ulična prehrana … ni da ni. 🙂 Pokritost s telefonskim omrežjem je praktično povsod, informacije za turiste tudi.


Besedilo in fotografije: Katarina in Rok Hočevar, iz bloga Lahkih nog naokrog, poglejte tudi njuno FB stran in Instagram.


Osnovne informacije o Južni Afriki

 Lokacija  na skrajnem jugu Afrike
 Časovni pas  GMT+1 (isto kot v Sloveniji)
 Valuta  Južnoafriški rand (ZAR) 1€ = 15 ZAR
 Uradni jezik  jih je 11, neuradni ampak povsod govorjen jezik je tudi angleščina
 Glavno mesto  Cape Town, Pretoria, Johannesburg
 Viza  je potrebna
 Vožnja  poteka po levi strani (razlog: Južna Afrika je bila nekoč angleška kolonija)
 Kriminal  v mestih je prisoten, na podeželju te nevarnosti ni
 Primerna za   backpackerje  ja
 Pogostost wifi-ja  visoka

Kot že omenjeno tudi vsi govorijo angleško, zato je potovanje po državi za nas zelo nezahtevno. Edino na kar je treba biti pozoren, je kriminal v mestih. Dobro se je pozanimati, kateri deli mesta so za belce varni in kateri ne. Predvsem pa vedeti, da sprehajanje ponoči ni ravno najboljša ideja. Kar se tiče prevoza imajo poleg taksijev tudi uber in tudi nekaj malega javnega prometa. Za potovanja na daljše razdalje se priporoča vlak ali pa BazBus. To je avtobus, ki te pelje od ene turistične točke do druge – torej povezuje kraje, ki jih reden javni prevoz ne. Po najinem mnenju pa je najboljše najeti avto in se sam voziti naokoli, saj si tako lahko ogledaš res največ stvari in si pri tem neodvisen.

Safari

Eden glavnih razlogov, zakaj potovati v Južno Afriko, je seveda safari. In ta je v Južni Afriki tudi zelo dobro organiziran. Divje živali žal niso več prosto živeče, pač pa so vse v velikih ograjenih parkih – pa brez skrbi, parki so res ogromni, tako da to ni nič podobno kakšnemu živalskemu vrtu! Najbolj znani safari parki so Kruger, Hluhluwe-iMfolozi, Addo Elephant in Kgalagadi park. Slednji je najbolj odročen ampak po najinem mnenju tudi najboljši, saj je velik za kar 2 Sloveniji in zelo neturističen. Edino tu sva imela občutek, da sva res v divjini in ne v ograjenem parku. Ko se voziš več ur čez sipine in savano in ne srečaš drugega, kot pa trop antilop, nekaj jastrebov, na koncu pa te nagradi gepard, ki teče pred tvojim avtomobilom med tem, ko lovi antilopo … takrat veš, da si na pravem safariju. Kgalagadi park je pol-puščava, medtem, ko so ostali parki bolj tropski, imajo več vode in zato tudi večjo raznolikosti živali, ki pa jih je zaradi obilnega zelenja težje opaziti, kot pa v sušnem Kgalagadiju. Tako v Kgalagadi parku ni slonov, zeber in obvodnih živali, je pa zato veliko predatorjev: levov, leopardov, gepardov in tudi karakali! Prav tako je to tudi idealen kraj za iskanje škorpijonov ter opazovanje raznoraznih orlov, sokolov in pa žiraf! V ostalih parkih  je videti veliko različnih antilop, slone, nosoroge, nilske konje, krokodile, opice … Posebno mesto zavzema park iSimangalisimo Wetland Reserve, ki obsega veliko močvirje in estuar St. Lucia. Tam živijo krokodili in nilski konji, pa tudi morski psi – vsi v istem jezeru s sladko-slano vodo. In tu se voziš po parku s čolnom, ne pa z avtomobilom, kot v ostalih parkih.

Znotraj vseh teh (ograjenih) parkov se živali prosto gibljejo, razmnožujejo in pobijajo. Rangerji se ne vtikajo v življenje živali, skrbijo le za njihovo nemoteno življenje – torej preprečujejo prevelik vpliv ljudi nanje.

Nekaj navodil, kako se obnašati na safariju:

 • zavedaj se, da si ti obiskovalec, živali pa tu stalno živijo, zato jih ne moti
 • ne nagibaj se iz avtomobila, kaj šele izstopaj iz njega! Nikoli ne veš za katerim grmom se skriva lačen predator. Izstopiš lahko le na posebej označenih krajih: na piknik prostorih in znotraj kampov
 • ne moti živali z žvižganjem ali oponašanjem drugih živalskih glasov
 • imej pri sebi daljnogled, samo tako jih boš lahko živali dobro videl

Na safari se lahko odpraviš sam, s svojim avtomobilom, lahko pa greš tudi z agencijo. V tem primeru ti bodo oni zagotovili nastanitve znotraj parka, te peljali po parku in ti povedali zanimivosti o živalih in pokrajini. Če si bolj avanturist, greš lahko na safari v lastni režiji. Za to potrebuješ avto, zelo dobre sposobnosti opazovanja okolice, poleg tega pa si moraš kampe v parku rezervirati sam. To stori čim prej, ker se zelo hitro razprodajo! Še vedno pa se lahko v kampu dogovoriš za kakšen krajši organiziran safari, npr walking safari, večerni ali jutranji safari … Sploh walking safari zelo priporočava, saj je to res posebno doživetje. Kar naenkrat nisi več na varnem v avtomobilu, pač pa se peš sprehajaš po parku. Varuje te le ranger in njegova puška, ki pa je ne bo uporabil, dokler ne bo res nujno potrebno. Priznam, walking safari je zelo adrenalinska izkušnja!

Plaže

Tudi obala južne Afrike si zasluži omembo, saj je naravnost čudovita! Neskončne peščene plaže, širni Indijski oz. Atlantski ocean, mogočni valovi … idealno za surfanje ali pa potapljanje z morskimi psi. Če ti je v veselje, da se oblečeš v neopren, skočiš v mrzlo morje, se zbašeš v kletko in od tam opazuješ bele morske pse, potem je mestece Gansbaai pravi kraj zate. Čudovita turkizna voda zgleda tako nedolžna, dejansko pa tam plavajo najbolj smrtonosni morski predatorji. Kletka je načeloma varen kraj, kjer lahko morskega psa vidiš res od blizu, kako švigne mimo tebe. Seveda pa lahko ostaneš na ladji in opazuješ morske pse, ki skačejo za vabo in pri tem razkazujejo vseh pet vrst svojih zob. Kletka ali ladja, v vsakem primeru plačaš polno ceno izleta, ki je okoli 100€ na osebo.

Hribi

Kdor potuje po Južni Afriki, ne sme izpustiti obiska v gorovje Drakensberg (Zmajeve gore po slovensko). To gorstvo meji na majhno državico Lesoto in je naravnost čudovito. Večinoma mizaste gore se razprostirajo daleč naokoli in možnosti za pohode in vzpone je neskončno. Razgledi so pravi balzam za dušo. Midva sva tam kar obnemela in z odprtimi usti občudovala naravo. Torej, gojzerje na noge in gremo v hribe! Za tiste, ki so bolj na »komot«, pa domačini ponujajo ture s poniji ali konji po lažje dostopnih planotah. Za navdušence nad off-road vožnjo je obvezna vožnja na prelaz Sani Pass, saj je cesta do tega 2800m visokega prelaza menda najboljši off-road v Južni Afriki. Rok dodaja: za začetne navdušence nad off-road vožnjo! Cesta je res nora, strma, na krajih odsekana, ovinkasta in seveda blatna, polna luž in lukenj … Ampak dokaj lepo prevozna s primernim terencem.

Mesta

Midva načeloma nisva ljubitelja mest, ampak Cape Town naju je pa očaral. Z Mizasto goro na eni strani in oceanom na drugi strani, pa seveda z multikulturnostjo, odprtostjo in posebnim, hipsterskim vzdušjem je to kraj, kamor bi se takoj preselila. V bližini je še Rt dobrega upanja s čudovitimi razgledi na divji Atlantik ter Boulders Beach, eden izmed 2 krajev na svetu, kjer živijo afriški pingvini. Tako prijetne živalce – tako nerodne na kopnem pa tako spretne v vodi. In pa sončni zahodi in neka posebna svetloba v Cape Townu … Ja, Cape Town je res čudovit! Na drugi strani pa imamo Johannesburg, drugo izmed treh glavnih mest Južne Afrike, kjer pa je vzdušje zelo drugačno: bolj resno, manj sproščeno, kriminala je več, napetosti med črnim in belim prebivalstvom tudi. Je pa muzej apartheida v Johannesburgu definitivno vreden ogleda.

Hrana v Južni Afriki

Vegetarianci v Južni Afriki ne bodo ravno uživali, saj je glavna hrana tam MESO! Zrezki, steaki, burgerji, klobase … Vseh oblik in vseh okusov. Nama so bili najbolj všeč kudujevi zrezki (kudu je vrsta antilope), in springbok beorewors (zavita klobasa iz mesa manjše gazele), odličen je bil tudi bobotie z nojevim mesom ter zrezek svinje bradavičarke. Od sadja in zelenjave pa sva najbolj uživala v ponudbi odličnega avokada ter mini ananasov. V povprečni restavraciji je hrana izredno poceni, npr za jed ne boste dali več kot 5€, pijača pa je še cenejša! Pivo okoli 1€, sokovi prav tako.

Južna Afrika je znana tudi po odličnem vinu, ki ga pridelujejo v okolici Cape Towna. Premnoge »wine estates«, torej bolj prefinjene verzije naših zidanic ponujajo poskušino svojega vina po ceni okoli 4€ za 5 kozarcev vina. Midva sva bila v kraju Franschhoek in Stellenbosch in lahko potrdiva, da so vina odlična, čeprav … Čez slovenska vina jih ni 😉 

Cene v Južni Afriki

Sproti je bilo že nekaj napisanega o cenah v Južni Afriki, ki načeloma niso visoke. Gremo kar po vrsti:

 • Viza stane 43 €
 • Povratna letalska karta iz enega izmed bližnjih letališč do Johannesburga je v kakšni akciji pod 400€, notranji leti pa okoli 100 € (npr povratna karta za Johannesburg – Cape Town)
 • Najem avtomobila se začne pri 25 € na dan za manjši avto in 65€ na dan za terenca
 • Bencin je približno 0,8 €/L, diesel pa 0,7 €/L, cestnine se plačujejo le na določenih delih avtocest
 • Če si sam kuhaš, je hrana zelo poceni. Midva sva dala v povprečju manj kot 5 € na dan na osebo! Če greš jest v restavracijo, pa so cene nekoliko nižje od slovenskih.
 • Prenočišča v safari parkih znajo biti kar draga, zato priporočava kampiranje! Pa tudi drugod po državi je kampov veliko in so zelo zgledno urejeni. V povprečju sva dala okoli 6€ na osebo na noč, kadar sva spala v šotoru. Ponujajo pa tudi t.i. lodge, kjer najameš sobo, kuhinja in kopalnica pa sta skupni za cel lodge, pa seveda obstajajo tudi hostli in hoteli, kjer so cene od 10€ v skupnih spalnicah.
 • Vstopnina v parke je v povprečju okoli 15 € na osebo na dan. Če imaš namen obiskati več parkov, preveri možnost nakupa WildCard – to je letna karta, ki ti krije vstopnine v vse južnoafriške parke in stane približno 200 € za par.

Pa še nasvet: če vprašaš za popust, ga marsikje dobiš! 😉 Prav tako pa so zaželene tudi napitnine, vendar ne velike! Če daš 2 randa (kar je približno 15 centov), je že dovolj! Več je že zelo veliko za južnoafriške razmere.

 Cape Town, Južna Afrika

Najboljši čas za potovanje v Južno Afriko

Južna Afrika je na južni polobli, kar pomeni, da so letni časi ravno obrnjeni v primerjavi z našimi. V času našega poletja ima večina države sušno dobo, temperature pa so vseeno prijetne in ne zimsko mrzle, kot bi si morda predstavljali. Le v Cape Townu je občutiti močnejši veter in več dežja. V času naše zime pa je v Južni Afriki deževna doba, kar pomeni občasne močne nalive, bolj zeleno pokrajino in pa seveda visoko vlago v zraku, ki je v kombinaciji z vročino lahko kar neprijetna. Kdaj je torej najbolje potovati tja? Midva zagovarjava potovanja v prehodnih obdobjih, torej ali jeseni ali pa spomladi. September in oktober sta za safarije odlična, saj je pokrajina takrat najbolj suha, kar pomeni, da je zelenja manj in zato živali lažje opaziš, hkrati pa je tudi vode manj in so vse živali skoncentrirane okoli vodnih zbirališč. Poleg tega pa je takrat tudi najmanj nevarnosti za malarijo, ki je sicer lahko problem v parku Kruger in okolici.

 

No, ali sva koga prepričala, da si bo kupil letalsko karto in šel na potovanje po Južni Afriki? Pravijo, da ko Afriko enkrat doživiš, ti zleze pod kožo in še želiš samo še vračati. Midva lahko potrdiva, da je to res, saj komaj čakava, da greva spet na črno celino.


Ti je bil članek od Katarine in Roka všeč? Poglej si tudi njun predlog potovanja na Islandijo pozimi. 🙂

katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Related Stories

Sorodne objave

Predlog potovanja: roadtrip po Islandiji!

Ob prihodu domov iz Islandije sva si rekla: moramo priti kmalu nazaj! In če...

Uvod v tvoje potovanje na Islandijo

Najpomembnejši podatek na začetek: 7-dnevno potovanje po Islandiji je bilo eno najinih najbolj zanimivih,...

Zamenjali Dominikansko za …

Takolele je. Dominikanska je lepa, modra in zelena in okusna. Ampak tri tedne, kot...

Potovanje v času korone

Da najprej položimo temelje in odženemo vse, ki so ponesreči zajadrali sem namesto na...

Prispeli!

Zdaj se učimo barve. Rdeč avto. Moder zamašek. Rumena banana. Kaj sva pa pričakovala...

Po 2 letih še samo 5 dni

Prvi znanilci, da gredo stvari na boljše niso sonce, odprti lokali in oglasi za...

Utrinki

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here