Trenutno smo doma

Tajska

Kako draga je v resnici Tajska?

Prvič sva bila na Tajskem leta 2013, drugič in tretjič 2014, četrtič 2016 in letos nazadnje. V desetih letih se je svet obrnil na glavo in na glavo sva se obrnila tudi midva. Način potovanja, kot sva ga furala sama, umazana, z ogromnimi nahrbtniki se konkretno razlikuje od tega s pisanimi kovčki in dvema otročkoma. Pa vendar. Veliko tistega backpack duha je ostalo v nama, pa naj sva si to priznala ali ne.

Tajska na leto sprejme desetine milijonov turistov in eden izmed kratkoročnih ciljev je, da to številko pripeljejo blizu 100 milijonom na leto (iz letošnjh cca 20 milijonov). In kot pogoj za to je dvig standardov, ki jih zapoveduje njihova vlada. Higiena, varnost, transport, namestitve … Nalijmo si čistega vina. Backpackerji nismo njihova ciljna skupina. To so Kitajci, Američani, družine, Avstralci … pač nekdo, ki pride uživat s polno denarnico. In ja, temu primerno se dvigujejo tudi cene.

Zdaj pa tako. Brez težav boste na Tajskem preživeli tudi z drobižem. 5 eur za sobo (nekje na obrobju Bangkoka ali v razmajani kolibici nekje v notranjosti otokov pri domačinih), 1 eur za juhico na ulici, voda za 3 cente iz uličnega avtomata, pešhonda … Super je, verjemite. Pravim iz prve roke. Ampak ker je dejstvo, da nas/vas večina ne potuje tako, bom spodaj podal nekaj cen, ki sva jih plačevala midva na tokratnem potovanju, ko smo se zelo zelo velik del enostavno zadrževali na turističnih destinacijah in se zaradi otrok nisva izpostavljala takšnim in drugačnim nevarnostim (aka zastrupitvam s hrano na zakotnih ulicah).

Moja osnova ugotovitev je, da so se cene na Tajskem v desetih letih dvignile za 70-100 % in da so na turističnih destinacijah zelo primerljive s temi, ki jih srečujemo v Ljubljani.

Prenočišča

Ključno, kar se je spremenilo pri prenočiščih je to, da z razliko od leta 2013, ko AirBnbji, Bookingi in Agode še niso bili alfa in omega vsega, zdaj nedvomno so. In zelo malo je ostalo opcij, kjer prideš, vprašaš za sobo in se parkiraš. Ne da jih ni, le vsi imajo raje, če prej bookiraj vse na spletu. In splet prinese provizije in provizije nanesejo. Realno je, da luškan bungalow za dve osebi še vedno dobiš za 20 eur, fino pa je, da ga rezerviraš v naprej.

Mi smo za prenočišča za 4 osebe plačevali med 60 in 130 eur, razen zadnja dva dni v Bangkoku, ko smo si privoščili in smo za luksuz plačali 250 eur na noč.

Hrana

Mislim, da se je največji preskok zgodil na hrani. Spet, če se ne zapelješ ravno nekam na samo ali poiščeš kakšen dragulj v stranski ulici, lahko za cene pričakuješ nekaj takšnega (35 THB = 1 eur):

  • Pad Thai: 120 – 200 TBH (3,5 – 6 eur)
  • Som tam (papajina solata): 80 – 150 THB (2,3 – 4,3 eur)
  • Palačinka s čokolado in banano: 60 THB (1,8 eur)
  • Kapučino: 70 THB (2 eur)
  • Pečena riba s prilogo: 400 THB (11,5 eur)
  • Tom Yum Khoong (juha z rakci): 150 – 250 THB (4,3 eur – 7 eur)
  • Pečen riž z oreščki in ananasom: 150 – 200 THB (4,3 eur – 5,7 eur)
  • Svež pomarančni sok na ulici: 40 THB (1,2 eur)

Najini najdražji obroki:

  • zahodnjaški zajtrk: 3 x kruhki z avokadom in jajčko (ena porcija extra za lačnega mene), kosmiči za Lilo, en kokos, dva pomarančna soka, en espresso in en kapučino, en rogljiček: 1100 THB (31 eur)
  • fancy tajska pojedina v enem shopping mallu: ena pečena riba, dva som tama, khao soy curry, pečene perutnilčke za Lilo, trije domači ledeni čaji: 2100 THB (60 eur)

Večino časa smo poskupali jesti v lokalnih, tajskih restavracijah s plastičnimi stoli, prešibkimi ventilatorji in ščurki. Tam smo za obrok za vse štiri (no, tri), odštevili okoli med 500 in 700 THB (14 eur – 20 eur), pa nismo šparali.

Prevozi

Prevoze (vse ostale, razen javnih) je dodobra zašejkal Grab (azijski Uber). Ampak na žalost ne v smer, da bi se zadeve pocenile. Ravno obratno. Ker so cene na Grabu več ali manj enotno visoke, so se temu prilagodili tudi taksiji in tuktuki. Mi smo za pot 4 km plačali taksi 250 THB (7 eur), za 12 km 400 THB (11 eur), s tuktukom pa so nas prijazno nategnili in smo za 800 metrov plačali 150 THB (4 eur).

V Bangkoku smo koristili izključno javne prevoze (vlake, ki stanejo cca 1 eur na vožnjo na odraslo osebo), na otokih pa taksije. Premikov na otokih nismo imeli veliko, za destinacije, ki smo bile do 30 min peš, smo pešačili. Dobro za rit.

Kratek povzetek: Če greš na Tajsko uživat in ne šparat, potem se pripravi na naše cene +- 30 %. Če greš malce na preizkus samega sebe, potem lahko preživiš tudi s 70 % nižjimi cenami, kot so pri nas. Mi smo šli malce v en in malce v drug extrem. Just for fun.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Mai Chau (Vietnam)

Mai Chau je idilično mestece s čudovitimi zelenimi riževimi polji, obdano z etničnimi vasicami,...

Prva pomoč: Nong Khiaw (Laos)

Nong Khiaw je simpatična zaspana vasica ob reki in nudi čudovite razglede na gore,...

Naokol’ po Bohol’

Na Boholu vsak dan dežuje. A sončni zahodi, zanimivo, so še vedno izvenzemeljski. Stric z...

Megla, dež in Guinness.

"Imam dobro novico," nama je napisal kakšen teden nazaj. Kevin. Kolega popotnik iz Indonezije,...

Obrazi z otoka Pemba

Najin dan se začne s prehodom po glavni cesti mesteca Wete. Skočiva do "zgornjega...

Najboljši sushi na planetu Zemlja

Olive, Kanye West, sushi. Obožuješ jih ali pa ne maraš. Pri nama gre takole:...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime