Trenutno smo v Chiang Maiu

Hrana

Kakšno kavo pa ti najraje piješ?

Eno od stvari, ki jo bova sigurno pogrešala na potovanju (poleg puhastega Mochija) je gotovo najina bialetti kafetjera. Tudi če se zaradi dela nisva videla cele dneve, sva se po zajtrku usedla za mizo in ob močni jutranji kavi debatirala o idejah za najino potovanje. Pitje kave nama tudi na potovanju veliko pomeni. Ne le zaradi kofeina. Je tudi spoznavanje kulture, druženje z ljudmi in okušanje lokalne kave ali čaja. Midva sva imela ta mesec pokušino kav iz različnih držav, ki jih ponuja nova spletna trgovinica Kave Sveta. Okušala sva intenzivno aromo Tanzanije, sadne note Brazilije, čokoladni priokus Indije in kremasti okus evropske mešanice.

untitled-1022

Če se odpravite na potovanje, vam predlagava nekaj kofeinskih napitkov, ki so nama vzbudili brbončice in tudi kakšno novo prijateljstvo.

1. Šrilanka

Tukaj čaj definitivno prevladuje pred kavo. Če boste obiskali mesta kot so Ella in Nuwara Eliya, se boste lahko sprehajali med nasadi čajevcev (in se slikali s tetkami obiralkami, ki bodo seveda želele plačilo). Midva sva se najraje zadrževala v osamljenih barčkih, si naročila vrč črnega čaja s koščkom svežega ingverja in brala knjige.

2. Indija

Chai, čaj. Sliši se … isto! Pri nas te bodo spraševali po okusih, v Indiji pa ne bodite presenečeni, če boste brez vprašanj na mizo dobili črni čaj z začimbami kot so cimet, kardamom in ingver. Druženje ob čaju in kavi je za Indijce zelo pomembno. Vidiš jih, kako pihajo ob v svoje kovinske kozarce in se igrajo namizne igrice. Če prisedeš na počen plastičen stolček in jih ogovoriš v njihovem jeziku, te po vsej vrjetnosti čaka nepozabna izkušnja.

3. Vietnam

Kavaaaaaaa! Po francosko se vietnamsko kavico dobi v nekakšnem french pressu (na sliki spodaj), kar pomeni, da boste na dobro, močno kavico morali malce počakati, da prileze ven. Če ste sladokusci in imate rajši razredčene kave, jo naročite z mlekom (= kondenziranim, sladkim mlekom). Lahko naročite tudi led (Cacao, pazi se!).

Kavica. In potem še dve.

4. Indonezija

Midva sva uživala v pokakani kavi! Teorija gre nekako tako, da mačke civetovke v divjini najdejo kavne plodove, jih pojejo, ob čemer se semena encimsko obdelajo v prebavnem sistemu, ki jih mačke potem pokakajo. Ta semena lokalci naberejo, očistijo, spražijo in naredijo kavo prav posebnega (nekislega) okusa in tudi cena je prav posebna. Poskusite jo najti v lokalnem supermarketu (ne v tistem za spominke), ker je cena bolj ugodna. Navadna kava je po indonezisjko zalita z vročo vodo in bolj opranega okusa, tako da ni za ljubitelje močnih kav.

5. Tajska

Na Tajskem se pač dobi vse. Najbrž še kavo, ki so jo naredili sami samorogi 😀 Moj najljubši napitek sem našla pri tistih tetkah, ki imajo pomične kavarnice (na vozu). Strupeno umetni green tea latte – zeleni čaj, ki ima okus po nečem nedoločljivem (kot vanilija) z mlekom. Včasih znajo biti grozno sladki, zato prosite za nesladkanega (da vsaj ne dajo tistega sladkornega sirupa). Žal ga nisva ujela na sliki (vi pa povprašajte za “GLIN TI?” :D)

6. Japonska

Poleg enormne izbire zelenih čajev in zanimivega ajdovega čaja, je Japonsko za naju definitivno zaznamovala matcha. Spenjena, zdravo zelena in malce travnatega okusa, je bila lično postrežena v veliki, čudovito okrašeni šalčki. Da poleg okusa še vonjamo antioksidante. Sej veste, pretiravam 🙂

Najina najljubša kava je sigurno močna, črna in kratka, na dolgo pa rada uživava ob okusu matche. Kakšno kavo pa najraje piješ ti? 🙂

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Action. In res nikoli sam …

Spet je pristopila k meni. Tista drobna, crna, vedno nasmejana. Tista s temno rumenima...

OK, zdaj sva se pa zataknila.

A veš tisto, ko srečaš nekoga in naredi tako slab prvi vtis, da ti...

Viza za Myanmar (Burmo).

Myanmar (Burma) kot država vedno bolj odpira svoja vrata preostalemu svetu. Med tem, ko...

Indonezija vs. Venezuela

Ceprav bi bilo verjetno bolje, da bi s temle zapisom pocakal se kaksen mesec...

Azijska negovalna kozmetika.

Mogoče sedaj že veste, da je kozmetika moja strast. Ne uporabljam sicer veliko izdelkov,...

Kartice ali gotovina?

Če bi vsakokrat, ko me kdo vpraša, ali naj na potovanje nese raje gotovino...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime