Spet smo doma

Hrana

Kakšno kavo pa ti najraje piješ?

Eno od stvari, ki jo bova sigurno pogrešala na potovanju (poleg puhastega Mochija) je gotovo najina bialetti kafetjera. Tudi če se zaradi dela nisva videla cele dneve, sva se po zajtrku usedla za mizo in ob močni jutranji kavi debatirala o idejah za najino potovanje. Pitje kave nama tudi na potovanju veliko pomeni. Ne le zaradi kofeina. Je tudi spoznavanje kulture, druženje z ljudmi in okušanje lokalne kave ali čaja. Midva sva imela ta mesec pokušino kav iz različnih držav, ki jih ponuja nova spletna trgovinica Kave Sveta. Okušala sva intenzivno aromo Tanzanije, sadne note Brazilije, čokoladni priokus Indije in kremasti okus evropske mešanice.

untitled-1022

Če se odpravite na potovanje, vam predlagava nekaj kofeinskih napitkov, ki so nama vzbudili brbončice in tudi kakšno novo prijateljstvo.

1. Šrilanka

Tukaj čaj definitivno prevladuje pred kavo. Če boste obiskali mesta kot so Ella in Nuwara Eliya, se boste lahko sprehajali med nasadi čajevcev (in se slikali s tetkami obiralkami, ki bodo seveda želele plačilo). Midva sva se najraje zadrževala v osamljenih barčkih, si naročila vrč črnega čaja s koščkom svežega ingverja in brala knjige.

2. Indija

Chai, čaj. Sliši se … isto! Pri nas te bodo spraševali po okusih, v Indiji pa ne bodite presenečeni, če boste brez vprašanj na mizo dobili črni čaj z začimbami kot so cimet, kardamom in ingver. Druženje ob čaju in kavi je za Indijce zelo pomembno. Vidiš jih, kako pihajo ob v svoje kovinske kozarce in se igrajo namizne igrice. Če prisedeš na počen plastičen stolček in jih ogovoriš v njihovem jeziku, te po vsej vrjetnosti čaka nepozabna izkušnja.

3. Vietnam

Kavaaaaaaa! Po francosko se vietnamsko kavico dobi v nekakšnem french pressu (na sliki spodaj), kar pomeni, da boste na dobro, močno kavico morali malce počakati, da prileze ven. Če ste sladokusci in imate rajši razredčene kave, jo naročite z mlekom (= kondenziranim, sladkim mlekom). Lahko naročite tudi led (Cacao, pazi se!).

Kavica. In potem še dve.

4. Indonezija

Midva sva uživala v pokakani kavi! Teorija gre nekako tako, da mačke civetovke v divjini najdejo kavne plodove, jih pojejo, ob čemer se semena encimsko obdelajo v prebavnem sistemu, ki jih mačke potem pokakajo. Ta semena lokalci naberejo, očistijo, spražijo in naredijo kavo prav posebnega (nekislega) okusa in tudi cena je prav posebna. Poskusite jo najti v lokalnem supermarketu (ne v tistem za spominke), ker je cena bolj ugodna. Navadna kava je po indonezisjko zalita z vročo vodo in bolj opranega okusa, tako da ni za ljubitelje močnih kav.

5. Tajska

Na Tajskem se pač dobi vse. Najbrž še kavo, ki so jo naredili sami samorogi 😀 Moj najljubši napitek sem našla pri tistih tetkah, ki imajo pomične kavarnice (na vozu). Strupeno umetni green tea latte – zeleni čaj, ki ima okus po nečem nedoločljivem (kot vanilija) z mlekom. Včasih znajo biti grozno sladki, zato prosite za nesladkanega (da vsaj ne dajo tistega sladkornega sirupa). Žal ga nisva ujela na sliki (vi pa povprašajte za “GLIN TI?” :D)

6. Japonska

Poleg enormne izbire zelenih čajev in zanimivega ajdovega čaja, je Japonsko za naju definitivno zaznamovala matcha. Spenjena, zdravo zelena in malce travnatega okusa, je bila lično postrežena v veliki, čudovito okrašeni šalčki. Da poleg okusa še vonjamo antioksidante. Sej veste, pretiravam 🙂

Najina najljubša kava je sigurno močna, črna in kratka, na dolgo pa rada uživava ob okusu matche. Kakšno kavo pa najraje piješ ti? 🙂

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek
katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Najina nova igračka

Priznam, da je kar malce strašljiv tale ... dron. Pa še reče se mu...

Ideja za izlet z otroki: Zlatorogova učna pot, Bohinj

Priznam, enodnevni izleti z otroki nama ne grejo najbolje od rok. Nekaj glede kombiniranja...

Video: Najina noč v ryokanu

Japonska je nora. Res. Bolj kot greš v podrobnosti, boljše je. Vsak detajl je...

Juhuhu! Podaljšala sva popotovanje! :)

Sediva v parku. Sonce je padlo pod krošnje zlatozelenih palm in, kot se spodobi...

Viza za Myanmar (Burmo).

Myanmar (Burma) kot država vedno bolj odpira svoja vrata preostalemu svetu. Med tem, ko...

Med strahom in nepopisno srečo s hitrostjo 1Hz

Danes sem dejansko predal denar Vanji (super prijazna punca) na STA-ju. In dala mi...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime