Trenutno smo v Sloveniji

Azija

Mentawai Trekking: Praktični nasveti

Takole podajati praktične nasvete je precej nehvaležno. Nikakor nisem izkusil Mantawaicev tako dobro, da bi lahko pametoval in v primeru, ko sem jaz na strani prejemnika takšnih informacij, se poskušam kar najhitreje umakniti. Pač, informacije so po navadi pristranske in človeški faktor igra tako močno vlogo, da ga je težko predvidevati ali izolirati.

Pa vendar. Za vse tiste, ki se boste morda odločili za trekking po deževnem gozu otočka Siberut, sem na tem mestu zbral nekaj praktičnih, kar najmanj pristranskih nasvetov.

Mentawai trekking na otoku Siberut

1. Kako do tja?

Do mesta Padang ne bo večjih problemov. Sem preprosto priletite, najverjetneje iz Jakarte. Letališče je od mesta oddaljeno nekaj več kot 20 kilometrov, pred njim te čakajo busi, ki te bodo skoraj zastonj peljali do mesta. Malce večji izziv je priti na otok. Pa ne zato, ker bi bilo nemogoče, zgolj zato, ker se urniki ladij precej spreminjajo in se morajo večkrat prilagoditi vremenu.

V tem trenutku iz pristanišča, ki je od Padanga oddaljen urico vožnje s taksijem (cca. 50.000 IDR na osebo), vozijo veliki trajekti in manjše hitre ladje. Spodaj najdete urnik veliketa trajekta, manjši pa se ravnokar uvaja in trenutno vozi ob četrtkih in sobotah. Cena velikega trajekta v economy prostoru je 81.000 INR (tukaj nimaš postelje, ampak lahko spiš na tleh, lahko tudi dokupiš blazino, ki stane 40.000 IDR), v VIP prostoru, kjer te čaka klima in postelja, pa 125.000 IDR. Puskušaj dobiti sodo številko postelje, saj se boš elegantno izognil lučem, ki ti bodo sicer “žgale v fris”.

IMG_9512
Glej zgornji urnik. Iz Padanga na Siberut. Minggu je ponedeljek in potem dalje po dnevih. Ne vozi vsak dan!

2. Kako izbrati vodnika? Update apr 2016*poglejte na konec prispevka za konkretna imena

Verjetno največji izziv na tej poti. Znani so primeru, ko so vodniki skupino turistov pustili sredi džungle, ko so jih izsiljevali za denar, ko so jih predčasno poslali domov, ker naj bi jih obsedli zli duhovi. Prav tako sva imela priložnost iskreno govoriti tudi z enim izmed šamanov, ki nama je zaupal, da vodniki njim plačujejo bizarno nizke cene za našo prenočitev tam, sami pa turistom zaračunavajo visoke zneske. Prav tako naj bi kradli iz njihovih domov.

 1. Prvi pogoj, ki ga naj zadovolji vodnik, ki ga boš izbral, je, da je domačin iz otoka Siberut. To je pomembno predvsem in izkljčno zaradi jezika. Veliko vodnikov, ki na Siberut vodijo iz Padanga ne govori lokalnega jezika in boste s tem ne le prikrajšani za pogovor z domačini, temveč boste marsikje tudi sprejeti težje.
 2. Nekaj vodnikov posluje skupaj z guesthousi, ki tako vsaj deloma jamčijo za njihovo kakovost. Nikakor to ni zagotovilo, da se vam ne bo pripetila kakšna nevšečnost, je pa vsaj pokvarjena varovalka, ki jo lahko vržete lastnici hotela v glavo, ko se vrnete s trekkinga.
 3. Čeprav boste na tem otoku verjetno prvič in ne boste imeli pojma, v katero smer se vijejo rečice na poti v notranjost otoka, poskušajte kar najbolj definirati plan poti. Ni odveč vprašati dvakrat, trikrat, desetkrat, kako bo vaša pot potekala po dnevih.

IMG_9287

Na zgornji fotografij je najin vodnik Levi, ki ga nikakor ne priporočava. Zakaj? Preberi prejšnje prispevke.

Številka vodnika Matheussa, s katerim so bili do sedaj večinoma vsi zadovoljni, je +6285264137645, njegov mail in Facebook kontakt je matheussakaliou@yahoo.com.

3. Kako s hrano?

Voda in hrana na otoku je za 100 % dražja kot v Padangu, zato se splača vsaj del hrane kupiti že tukaj. Nikakor v računico ne vzami le sebe in svojih sopotnikov, temveč računaj tudi na to, da bodo s teboj jedli vodnik in nosači, prav tako pa pogosoto tudi družina, pri kateri boš bival. Hrana, ki jo dobiš pri domačinih je sicer zanimiva, pogosto tudi okusna, nikakor pa ni nekaj, na kar se lahko v celoti zaneseš.

Priporočam, da v Padangu za en teden trekkinga za dve osebi kupiš:

 • 5 kilogramov riža (70.000 IDR)
 • 10 konzerv sardin (150.000 IDR)
 • 20 paketov rezancev (40.000 IDR)
 • 10 litrov vode (40.000 IDR)
 • veliko čokoladic in bonbonov (50.000 IDR)
 • 30 škatlic cigaret (450.000 IDR)

Skupaj okoli 50 eur.

Spodaj sem približno ocenil, koliko hrane in vode porabiš na dan. Račuica vključuje hrano za dva turista, enega vodnika in družino, pri kateri živiš.

 • 1,5 kilogram riža
 • Štiri pakete rezancev
 • 1 liter vode (ostalo piješ prekuhano od domačinov)
 • 5 škatlic cigaret
 • 3 čokoladice in kakšnih 10 bonbonov

Ob pogovoru z vodnikom se dogovori, koliko hrane boste dokupili na otoku in koliko bo to stalo. V trgovino pojdite skupaj in ti plačaj račuj.

Nujno je, da na otoku kupiš tobak. Prodajajo ga v zanimivo velikih ploščicah. Poleg cigaret šamani in njihove žene kadijo predvsem to.

IMG_9326
Poleg s seboj prenesene hrane, bo na dnevnem jedilniku tale sadež … durian!

4. Nujna oprema

Mokro je in spolzko. Komarjev veliko in malarija še vedno prisotna. Narava čista in ne tolerira plastike in konzerv. Če poskrbiš za te tri kategorije, si rešil veliko.

V Padangu kupi visoke gumijaste škornje (100.000 IDR na par), mreže za komarje ne potrebuješ, ker jo ima vsaka uma v džungli. Ne pozabi na dežni plač, saj lahko prav vsak dan pričakuješ kakšno nenadno tropsko nevihto.

Repelente z DEET-om (vsaj 30 %) kupi prej, saj jih je tukaj zelo težko dobiti, lahko pa tukaj kupiš antimalarike (doksiciklin), ki je učinkovit in je pri nama deloval brez stranskih učinkov.

Prinesi nekaj plastičnih vrečk, ki ti bodo služile ne le za obvarovanje tvojega fotoaparata pred dežjem, temveč boš v njih lahko zbral vse odpadke. Bodi pozoren da vse odpake za osebno higijeno dobro zaviješ, saj se ti lahko kar hitro pripeti, da se bo mimo tvojega dekleta pri večerji sprehodil malček z aplikatorjem za tampone v ustih.

O osnovni trekking opremi, kot so spalna vreča, topla oblačila in ostalo ne bom pisal. 🙂

IMG_9501
Batafukerji. Obvezna oprema! Kupi že v Padangu.

5. Koliko to stane?

Vodniki večinoma zaračunavajo pavšalno ceno za celoten trekking, kar naj bi vključevalo vse (taksi do trajekta, trajekt, vožnjo s čolnom po reki, spanje pri domačinih, aktivnosti z domačini, hrano, cigarete, vodenje, nosača, kuhanje …). Midva sva za 7 nočitev na otoku z vsem tem vštetim odštela 6.000.000 IDR, kar je skupaj 380 eur, sva pa srečala tudi popotnike, ki so za dve nočitvi plačali 1.500.000 IDR  na osebo, 95 eur.

V kolikor boste, tako kot midva, plačali pavšalno ceno za celoten trekking, s tem v celoti izgubite nadzor nad tem, kaj boste jedli, kaj boste počeli, kje boste spali, kako daleč se boste peljali z čolničkom, koliko cigaret boste pokadili z domačini, koliko boste plačali domačinom za njihovo gostoljubje.

Najbolje, kar ti lahko uspe, je, da se dogovoriš, da imaš celoten nadzor nad denarjem ti in da plačuješ vse sproti. Takšen dogovor bo izjemen izziv in bo terjal ogromno napora, vendar pa bo vsak približek temu velik uspeh. Če bi se denimo lahko dogovoril, da plačuješ ti domačinom za spanje in da ti plačaš hrano in cigarete, bi bil to že dovolj velik korak.

Go with the flow!

Vsa pričakovanja, strahove, dvome in ostale pizdarije je najboljše pustiti na trajektu. Prav nič ne bo pomagalo, če se boste obremenjevali, kako, kaj, kdaj, kje in skom. Vse kar morate storiti je, da ste malce bolj pozorni na dogajanje in da sproti preverjate kaj se dogaja, kam greste naprej, če je hrane in cigaret dovolj in kje boste spali.

IMG_9467
Relax and take it easy!

*Update april 2016: Kolegica Saška nama je poslala neprecenljive informacije o imenih in kontaktih različnih vodnikov za Mentawai (btw, ona priporoča Ricky beach house, fantastična lokacija kakih 30 km južno od Padanga) in njena izkušnja:

Trije predlagani vodniki so iz iste familije in živijo (včasih) v “Aman Agus” house (v pristanišču na Siberutu vsak ve kje je to in te lahko zapelje tam – 4 km stran, vas Muntei). Imena vodnikov so: Agus, Lugi in Sarul. Sarul je brat od Matheusa in je bil tudi njen vodnik (bila sta samo 2 v skupini). Cena štiridnevnega treka za 2 osebi, vse vključeno (razen prevoza iz/v Padang) bi bila 5 milijonov IDR. Samostojna organizacija, kjer plačaš samo vodiča: 400 000 IDR na dan (1.6 mio za 4 dni). Saša in Roger sta se odločila za samostojno organizacijo in skupaj s prevozom, hrano, spanjem in vodičem ju je prišlo približno 3,2 mio (za oba).

Še njen komentar glede vodiča: Sarul je vredu vodič, faca, ampak daleč najboljši je pa Korne (Kornelius). Njega in njegova dva turista sva srečala po naklučju in jst sem po tem skoz za njim capljala. Totalno predan strankam, ustrežljiv, VSE jim je zrihtu, od preference za hrano, do izdelave nakita, nabiranja črvov, skratka ful aktiven vodič. Njegova cena je bila 3,7 mio IDR za 3 dni, vse vključeno. Opozarjam pa da Kornelius izgleda kot jamski človek 🙂 Ko sva ga prvic srecala v pristanišču (in ga se nisva poznala), sva se mu gladko izognila. Videz vara 🙂

Kontakti

Syarul Manai: Syarulmanai@yahoo.com, tel.: +6281372265185

Agus (from Muntei): je na facebooku (Agus Tinus), tel: +6282385655117

Kornelius: je na facebooku kot Korne Sakaliou.

 Veliko stvari sem pozabil omeniti, veliko stvari je preveč subjektivnih za napisati. Vsekakor pa bom z veseljem pri načrtovanju poti pomagal vsakomur, ki se bo za to pot odločil … torej, pišite na mic@povsodjelepo.com. 🙂
Prejšnji prispevekMaero, maero! (Mentawai, zadnji del)
Naslednji prispevekMentawajska kuhinja

Sorodni prispevki

Sorodne objave

V Afriko. Blog treh deklet …

"Če kdo ljubi cvetico, ki je edina med milijoni in milijoni zvezd, je srečen,...

Na jug, v Kochin. Po banane

Sladek in kisel, zraven pa se vonj po vrocem, potnem in pekocem. Ob balzamicnem...

Razvajanje na Tirolskem

Če bi po ceniku ovrednotila najin podaljšan vikend na Tirolskem, kamor naju je na...

Roadtrip (1. dan) – Thaton

Zbudil sem se nekaj do šestih zjutraj. Ups, napaka. Pasiv. Bil sem zbujen nekaj...

10 mobilnih aplikacij za potovanje (2017)

Potovanje v današnjem času ima svoje prednosti in slabosti. S pametnimi telefoni in vedno...

Prva pomoč: Mai Chau (Vietnam)

Mai Chau je idilično mestece s čudovitimi zelenimi riževimi polji, obdano z etničnimi vasicami,...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime