Najini nasveti za poceni potovanja

Poceni potovanja? Je to sploh mogoče. In koliko? Kako poceni je poceni?

Odlična vprašanja. Poceni za nekoga, ki ga doma v garaži čaka letošnji model Mercedesa ni isto, kot za tiste, ki se jezimo nad novimi zakoni o študentskih napotnicah. Prav tako tudi poceni potovanje na Maldivih ni isto, kot poceni potovanje v Indiji. Pri prvem vas bo “poceni” stalo vsaj 100 eur na dan, pri slednjem lahko preživite tudi s 5 eur dnevno. Torej, pomembno vprašanje je, iz kakšnega materiala je vaša denarnica in ali je več kovančkov ali bankovcev.

Na najinem enoletnem potovanju po Aziji, ki sva ga začela januarja 2014 in se kar noče in noče končati (jiiiiiha!), sva si zastavila mejnik, da na dan ne smeva porabiti več kot 42 eur za oba skupaj. V ta znesek je vključeno prenočišče, hrana, prevozi in vsi priboljški. Kot sva omenila že v pregledu financ enoletnega potovanja, nama je to na dnevni ravni uspelo, vendar pa je na potovanju nastalo še nekaj drugih, tudi nekaj nepredvidljivih stroškov (nov fotoaparat, tečaj potapljanja …), kar je v končni računici dnevni strošek dvignilo na 56 eur dnevno za oba.

5 konkretnih nasvetov za poceni potovanje

Sklepam, da sodiš bolj v kategorijo “študentov”, kot v kategorijo tistih z Mercedesom v garaži, zato bom podal 10 najinih predlogov, kako potovati poceni.

  1. Pred potovanjem izračunaj, koliko lahko zapraviš na dan in od tega zneska odštej še 20 %. Končna številka je tvoj dnevni limit. Drži se ga “kot pijanc plota”. In vsak dan, res vsak dan beleži stroške. Midva uporabljava aplikacijo Wally, ki se je po preizkusu mnogih drugih izkazala za najboljšo.
  2. Ničesar ne bookiraj v naprej. Nobenih hotelov, nobenih izletov, nobenih prevozov. V večini držav v razvoju (sklepam, da potuješ tja in ne v Pariz) je pogajanje na samem mestu če ne celo obvezno, pa vsaj mogoče. Edina izjema pri rezervacijah v naprej sta morda rezervacija nizkocenovnih letov znotraj posamezne države in rezervacija hotelov v času velikih državnih praznikov, denimo novega leta.
  3. Jej v lokalnih restavracijah in se le redko posladkaj z western jedmi. Če si šel na potovanje na drug konec sveta in se ti še vedno lušta McDonaldsa, pizze in kavice iz Starbucksa, potem je nekaj narobe. Poskušaj se upreti tem skušanjavam in raje okusi lokalno hrano, ki jo pripravlja nasmejana tetka na stojnici tam na koncu ulice.
  4. Pri iskanju prenočišč tudi po tem, ko vam že pokažejo sobo, vprašaj, če imajo še kaj cenejšega. Morda kakšno sobo brez klime, brez televizije, morda kakšno s skupno kopalnico. Praviloma ti bodo namreč prvo pokazali eno izmed dražjih sob in šele na tvojo zahtevo cenejše različice.
  5. Zdravil nikar ne kupuj v Sloveniji. Raje to stori v lokalnih lekarnah, kjer boš vse to, kar si želel nabasati v torbico, dobil za 10 % slovenske cene. Razumem, če imaš pomisleke, ampak midva sva vse od antibiotikov, analgetikov do antimalarikov kupovala na poti in so far so good.

Če te zanima še več o tem, kako načrtovati tvoje naslednje poceni potovanje, pa lahko snameš najino brezplačno e-knjigo 100 nasvetov za popotnike. V njej sva zbrala sto nasvetov za udobnejše, varnejše in ceneješe potovanje.

Če pa se odpravljaš v Indijo, si lahko snameš najin priročnik za poceni potovanje po Indiji in če greš v Nepal, lahko snameš tudi priročnik, kako potovati po Nepalu ceneje.

Naj ti vse to pride prav!