Nepal: Ultimate Low Budget

Zdaj, ko sva poračunala stroške najinega potovanja v Nepal, lahko obelodaniva “rezultate”. 🙂

Tako kot v Indiji, se tudi na potovanju v Nepalu da preživeti z zelo zelo omejenim budgetom. No, vse dokler ostajaš v dolini in se ne spogleduješ s trekkingom višje od 3000 metrov. Cene so tam sorazmerne z nadmorsko višino, tam, kjer pa se končajo ceste in so edino prevozno sredstvo osli ali jaki, kaj šele izključno samo ljudje, pa so cene skoraj vrtoglave. Primer: dal bhat, tipična nepalska jed z rižem stane v dolini 150 rupij (1,2 eur), na Annapurna Base Campu pa 660 rupij (4,8 eur).

Kot že rečeno, se na vsaki destinaciji lahko preživi z zelo nizkim budgetom, vendar pa je pri tem potrebno upoštevati, da tako svoje udobje, kot pogosto tudi zdravje postaljaš na tanek led. Kljub vsemu sem spodaj zbral stroške ultimativnega preživetja enega dneva v Nepalu.

Zajtrk:

Čaj: 20 rupij
Dve banani: 20 rupij
Nekaj podobnega krofu: 5 rupij

Kosilo:

Momoti: 50 rupij

Večerja:

Thukpa: 70 rupij

Voda:

3 litri: 60 rupij

Soba: 

300 rupij

Stroškovno takole dan znese 525 rupij, kar je skoraj točno 4 eur. V ta strošek niso všteti prevozi. Ob dnevih, ko to potrebuješ, te lokalni bus za cca. 5 ur vožnje stane okoli 300 rupij, za kakšne pol urice pa okoli 50 rupij.

No, nama nikakor ni uspelo preživeti s tem budgetom. Preveč je mikavnih jedi, pijač, sadja. Preveč je zanimive tradicije, za ogled katere je včasih potrebno odšteti kakšen rupij ali 200. In seveda. Preveč mikavni so bili v sneg zaviti vrhovi gora, ki so naju zvabili na treking. Tam sva, če štejeva vso opremo (150 eur) in dovoljenja (40 eur) na dan odšteval okoli 40 eur (nisva imela ne vodiča ne nosača).

V dolini sva  zapravila skupaj okoli 20 eur na dan.

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.