Trenutno smo v Chiang Maiu

Azija

Kako se po Japonski premikati ceneje?

Prenočišča, hrana in prevoz. Sveta trojica, ki kroji budget večine potovanj. Na Japonskem ni nič drugače. A medtem, ko so cene hrane in prenočiš znosne, je prevoz tisti, ki denarnice enostavno noče pustiti pri miru, ampak praska in jo veselo prazni. Dajmo pogledat, kako lahko čim bolj znižamo stroške prevoza (in posledično porabimo več za hrano!).

Japonska slovi po točnih in hitrih vlakih. Njeno železniško omrežje je res izjemno, a to seveda ima svojo ceno. Že lokalni vlaki so precej dragi, na shinkasene (vlake, ki dosežejo preko 300 km/h) pa lahko budget popotniki kar pozabimo. Kako se torej izogniti dragim vlakom v državi, kjer so glavno javno prevozno sredstvo?

Besedila in fotografije: Jan Gerič

Še en članek o prevozih na Japonskem najdete tukaj.

Prevoz med mesti

Za prevoze med mesti vam poleg vlakov ostanejo 3 opcije. Ok, verjetno še kakšna več, a te 3 sem sam preizkusil in jih priporočam.

 1. Štopanje – Štopanje je seveda najcenejša opcija (vau, kakšna novost in ugotovitev). Na Japonskem je izredno varno, poleg tega pa se zna hitro zgoditi, da te voznik pelje še na kosilo. Tudi čakali ne boste predolgo, saj bo Japonce čisto preveč skrbelo za vas. Problem prevoza rešen? Nikar tako hitro! Težava nastane, ker večina ne zna angleško in tako se je težko dogovoriti kam in kako pa tudi vožnja lahko mineva v neprijetni tišini (iz nekega čudnega razloga veliko voznikov ugasne radio – verjetno vljudnost).
  Najboljša rešitev je osnovno znanje japonščine, druga najboljša pa tabla z napisom kam greste, preprosta in ne predolga pot do tega kraja ter upanje na nekoga, ki zna vsaj malo angleško.
  Sam sem to pot štopal dvakrat, prihranil dobrih 80€, iztržil kosilo in spoznal bivšega japonskega srednješolskega prvaka v karateju. 

 1. Nočni avtobusi – Avtobusi so počasnejši, a cenejši od vlakov. Če potujete med dvema večjima mestoma, ki sta vsaj nekaj ur vožnje narazen, se splača peljati z nočnim avtobusom. S tem prihranite tudi pri prenočišču in ne zgubite dela dneva za vožnjo. Spočiti boste sicer bolj tako-tako, zato po prihodu nujno na skledo ramena za dodatno energijo.
  Mene je bus med Osako in Tokyem stal slabih 50€ za 9 ur vožnje. Enako karto se da dobiti že za okrog 35€, če ne potuješ ravno na nedeljo. Najbolj turistom prijazno podjetje je Willer Express – dobre cene, okej avtobusi in angleška spletna stran ter sistem rezervacij. Imajo tudi posebne vozovnice, ki pokrivajo določeno število dni oz. voženj v enem mesecu in se zelo splačajo, če jih izkoristite za nočne vožnje.
 1. Notranji leti – Do nedavnega so bile cene letov znotraj Japonske izredno visoke, a tudi sem so prišle budget letalske družbe in poskrbele za to, da je včasih let najugodnejša opcija. Najcenejše štiri so Peach, Jetstar Japan, Vanilla Air in Skymark. So super za enosmeren let na jug ali sever, od koder se nato počasi vračate proti Tokyu oz. mestu odhoda. Tako vam ne bo potrebno delati kroga.
  Če budget družbe ne povezujejo izbranih mest, sta tu vedno JAL in ANA, glavna japonska letalska prevoznika. So karte drage? So, a ne za turiste. Ja, tujci imamo privilegije in eden izmed njih so leti z JAL in ANA po enojni ceni 10.000 jenov oz. malce več kot 80€. Jaz sem s to varianto letel iz Tokya v Nagasaki in precej prihranil.

Prevoz v mestih

V mestih poleg vlakov vozijo še tramvaji, avtobusi in podzemne železnice. Cene posamične vožnje se začnejo pri dobrem evru, a so lahko hitro tudi dva evra ali več. Vožnje se hitro naberejo in še preden se zaveš kaj se je zgodilo, ti zvečer ostane dovolj jenov le za suh rogljiček iz 7 Eleven. Kaj storiti?

 1. Hoja – Bom na prvo mesto spet dal očitno najcenejšo opcijo. Veliko Japonskih mest je zelo »hodnih«. Označi si kar bi rad videl na Google Mapsih, se zapelji do najboljše štartne točke in se sprehajaj. Ne samo sprehajaj – opazuj, kukaj v trgovinice, opazuj ljudi in uživaj Japonsko. Pa še prihranil boš!
  Seveda to ni mogoče povsod. Kyoto ima razkropljene znamenitosti, Tokyo ima več centrov in je enostavno preveč ogromen, a marsikje se da. Osaka je recimo presenetljivo hodna za velemesto.
 1. Kolo – Japonci radi kolesarijo, ker je to pogosto najhitrejša in najcenejša opcija za premikanje po mestu. Izposoja koles je presenetljivo poceni. Najdejo se izposojevalnice za 300 jenov na dan (manj kot 3 evre), zgornje cene za običajno kolo pa so okrog 1000 jenov na dan, kar je še vedno manj kot 10 evrov. Pa še po pločnikih je dovoljeno kolesariti, tako da se ne rabiš bati prometa, ki vozi po levi.
 2. Dnevna karta – Za tiste, ki bi radi bili komot, je tukaj dnevna karta. Če veš, da se boš veliko premikal se splača. Cene se razlikujejo od mesta do mesta. V Fukuoki jo lahko dobiš za 5 evrov, v Osaki za vikend prav tako. Tokyo je seveda dražji, prav tako pa je treba paziti katere linije pokriva karta, saj so nekatere od JR, druge pa od drugih podjetij.

Kaj pa JR Pass?

Za tiste, ki ne veste – JR Pass je vozovnica, ki pokriva 7, 14 ali 21 dni potovanja z vlaki. Vključuje vse JR vlake, vključno s shinkanseni. Kot ste verjetno uganili, JR Pass ni poceni – 235€ za 7 dni, 374€ za 14 dni in 476€ za 21 dni. JR Pass se splača, ko veste, da se boste res veliko premikali, nimate veliko časa in vam hitri vlaki pridejo prav ter se ne želite zafrkavati s štopanjem in planiranjem busov.

Sam takšnih vozovnic ne maram predvsem zato, ker imam občutek, da se moram stalno premikati in nimam svobode, da bi nekje, kjer mi je všeč, ostal dan ali dva več. Dnevi na karti neusmiljeno tečejo, jaz pa nočem biti pod pritiskom.

Zanimiva je še ena vozovnica, ki ni tako znana – JR Seishun 18 Kippu . To je sezonska ponudba, ki za 100€ omogoča 5 dni neomejenega potovanja na vseh lokalnih vlakih (vključuje nekaj ekspresnih, ne pa tudi shinkansena). Več o tej vozovnici in kdaj je na razpolago najdete tukaj.

To je to. Japonski javni prevoz nikdar ne bo res poceni, a s temi opcijami lahko ukrotite njegovo požrešnost in si s prihranjenimi jeni privoščite kaj drugega.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Lahko kupim hišo na Tajskem?

Hipotetično se na tvojem bančnem računu znajde dovolj denarja, da te zamika selitev na lepše. Nekam,...

Sončni zahod v Manila Bayu (Filipini)

Manila ni ravno mesto, v katerem bi se zadrževal več kot noč ali dve,...

Wwoof – eko kmetijstvo po svetu

Bil je nek pogovor, nekoč nekaj let nazaj. "Mic, ti ki si bolj za...

Filipini – vreme.

Imate radi morje, ampak se vam ne da poležavati na plaži? Filipini so po...

Prva pomoč: Hsipaw (Myanmar)

Hsipaw je majhno mestece oziroma bolj vas, ki je iztočišče za luškane enodnevne izlete...

3 najbolj nevarne ribe v Aziji

Obvezna oprema za tvoje potovanje po Aziji? Maska in snorkel. Podvodno kraljestvo tega dela...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime