Trenutno smo v Chiang Maiu

Bližnji Vzhod

Uvod v tvoje potovanje v Oman.

A ste že kaj navdušeni nad Omanom? Priznajte, da vsaaaaaaj malo. 🙂 Oman je država, ki je Slovencem definitivno pisana na kožo. Letalske karte so ugodne, če greš ob pravem času, ni prevroče, ogromno je za videti in lahko greš z avtom. Kaj hočeš lepšega? Še noro lepe plaže lahko obiščeš na jugu! Ljudje so nežni in spoštljivi ter celo sami pravijo, da so jim Maročani preveč naporni.

Največ zanimivih stvari se nahaja ali na severu, kjer se vse plete dokaj okoli Muscata ali pa na jugu države, kjer lahko najdeš kamele in delfine na rajskih plažah. Vmes je pustinja. Midva sva pot od Muscata na severu do Salalaha na jugu prevozila in nama ni žal. Vmes najdeš ogromno zanimivih krajev in ljudi (okej, mogoče je bil en dan res dolgočasen, ko sva dvakrat v sedmih urah lahko zavila malce levo in praznovala zavojr kot 30-ti rojstni dan. Vmes je bilo zmišljevanje komadov iz 2000-ih, ker niti radio ni delal.).
Tukajle je dokaz o rajskih plažah. 🙂

Kdaj iti v Oman?

Vreme v Omanu se razlikuje glede na kraj. Sever, gore, puščava in obala imajo vsaka malce drugačen vremenski profil. Pozimi je najbolj optimalen čas za obisk Omana – med decembrom in februarjem. Vreme je sončno in prijetno toplo na obali in precej toplo tudi v puščavi čez dan (ponoči je tudi pod 10 C). V gorah se je potrebno obleči, ker zna biti precej hladno. Poleti zna biti tudi do 50 C, ampak je pa takrat zelo zanimiva sezona za obiranje datljev. Domačini pravijo, da ni tako hudo. 😀

Za tiste, ki imate radi plaže – morje v Omanu je toplo čez celo leto. Obstajata dve izjemi: januarja zna biti voda malce bolj hladna v Omanskem zalivu (v Muscatu), novembra pa se zna pojaviti ciklon v arabskem morju.

Letalske karte v Oman

Letalske karte v Oman stanejo od 300 – 400 eur, najbolj udobno lahko letite iz Ljubljane ali Zagreba. Tja letijo Turkish Airlines, Quatar in Emirates. Za trenutne cene poglejte na Skyscanner: Ljubljana, Zagreb.

Viza za Oman

Se dobi enostavno na letališču, ko pristanete. Delavci vas bodo usmerili v pravo vrsto, ki mogoče ne bo dobro označena – v bistvu je to vrsta za menjalnico (kar je naju malce zmedlo). Torej hkrati zamenjaš denar (po zeloooo slabem tečaju) in plačaš vizo. Če plačaš v eurih, je cena 55 eur, če plačaš v lokalni valuti (ki si jo dobil kje drugje) plačaš 20 OR (kakih 15 eur manj). Zamenjajte nekaj malega, da lahko pridete do mesta, ostalo menjajte v mestu, kjer bo veliko boljša valuta.

PS: Od 20. marca se spreminja vizumska politika – vizo moraš nujno vnaprej urediti preko spleta. (Hvala, Blaž za tole informacijo!)

Denar

1 omanski rial (OMR) = 2,07 €

Omanska valuta je močnejša od našega evra, na kar sva naletela prvič in sva se morala tega kar malo navaditi. Definitivno se ti zdijo stvari cenejše, kot so. 🙂

Ugotovila sva, da je denar bolje menjati kot dvigovati na bankomatu. Dvignila sva enkrat, kjer nama je pri dvigu 200 rialov, trgalo še dodatnih 6,39 eur za menjavo in 4,39 eur za dvig na bankomatu, kar je bolanoooooo preveč.

Samo en izmed najinih mnogih videov v Omanu (ostale si lahko pogledaš na najinem Youtube profilu Povsod je lepo):

Vera v Omanu

V Omanu verujejo v Ibadi islam, ki je posebna nekonfliktna veja muslimanov in se razlikuje od šiitov in sunitov, ki so bolj radikalni.

Ljudje v Omanu

Omanci so zelo vljudni in prijazni ljudje. Baje jih je 4,4 miljone, kar je veliko manj, kot sva pričakovala, večina teh je razporejenih v dve glavni mesti, Muscat in Salalah. Prepoznali jih boste po dolgih belih oblačilih in kapicah ali rutah na glavi – midva jim ljubkovalno praviva pižamkoti. <3 Čisto po pravici povedano, sva pravih arabskih Omancev spoznala bolj malo, ker se ne zadržujejo toliko na ulicah, ampak na delu, v centrih, avtih. Na ulicah in restavracijah sva spoznavala predvsem Indijce in Bangladešce, ki so nama stregli v restavracijah in so bili tudi zelo prijazni. Ženske v Omanu so redka vrsta. Ne, saj ne. V Muscatu jih boste videli veliko, bolj proti jugu sva šla, manj jih je bilo – tako malo, da sva se igrala igrico ‘Kdo prvi opazi žensko, je zmagal’. 🙂 Za razliko od nekaterih muslimanskih držav, napetosti med spoli sploh ni čutiti in očitno se ženske enostavno raje zadržujejo doma ali v nakupovalnih centrih (ženske, povsod enake :D).

Nizwa, Oman

Jezik

Omanci govorijo arabsko, govorijo pa tudi zelo dobro angleško, tako da se nimate česa bati. 🙂 Vsi meniji imajo tudi angleške opcije (pa čeprav včasih s hecnimi fonetičnimi zapisi :D), tako da ne boste lačni (berger, sandtwich in french raise so bili še posebej pogosti).

Ženske v Omanu

Kot ženska nisem v Omanu čutila nobenega pritiska pogledov s strani moških (ok, mogoče maaalce bolj kot ponavadi, pa še to bolj od priseljencev), se pa tudi nisem preveč razgalila – saj ste videli na slikah, da sem imela dolge hlače in majico s kratkimi rokavi. Kratke hlače bi najbrž šle, ampak bi pritegnile veliko pogledov. Odsvetovala bi tudi globoke dekolteje ali izrezane majice – imejte vsaj kakšno ruto s sabo in se pokrijte po potrebi. Tukaj so ženske večinoma zakrite, veliko jih ima zakrit tudi obraz, nasploh pa se prave muslimanke zelo zadržujejo notri. Na plažah so kopalke ok, ker itak ni veliko ljudi, tisti ki pa so tam, pa to razumejo. Najina logika je, da vedno spoštujeva kulturo in tako je prijetno nama in njim.

Varnost v Omanu

Oman je ena izmed bolj varnih držav na svetu in ima teroristični index enak 0. Vse ostale skrbi sva prepustila zavarovalnici NLB Vita. 🙂

Hrana v Omanu

Midva sva v omanski hrani zelo uživala, čeprav nama še sedaj ni jasno, kaj omanska hrana sploh je. 😀 Poceni hrana (okrog 2 – 3 eur) je indijska, tako da lahko pričakujete tandoori piščanca, lečo, currye in masale ter naan in paroto (slednja dva sta kruha). Razvila sva obsesijo s humusom in falaflom, ki sta bolj arabski jedi, ampak naj bi izvirali iz Lebanona (ju jedo bolj za zajtrk). Tukaj so še razni kebabi, kamelje meso (definitivno lokalno) in arabske solate (mešana zelena solata, paradižnik, kumara, v omakici iz kisa, olja in začimb). Kavo je res težko dobiti, tako da sva izkoristila priložnost povsod, kjer sva videla, da imajo turško kavo, je pa zelo popularen karak tea – mlečni sladki črni čaj z začimbami, ki ga dobiš v papirnatih kozarcih 8prišel pa je zaradi vseh indijskih priseljencev). Povsod ponujajo tudi sveže sokove (tudi mango, nom!), ki stanejo od 0,5 – 1 riala. Še tale zanimivost. Če boste videlo Coffee shop, to še ne pomeni, da prodajajo kavo – tukaj boste prej našli sendviče in burgerje. 😀 Datlji so pogosti v Omanu in tudi zelo okusni. Jejo jih zraven nesladkane kahve. Poskusite tudi njihovo halvo, ki je zelo drugačna od turške halve in je gosta sladka pasta, polna dodatkov kot so med, aromatična zdravilna smola, začimbe.

Prevoz v Omanu

Javni prevoz v Omanu sploh ne obstaja oziroma je zelo omejen. Sicer sva videla neke postaje za avtobuse, ampak dejansko nobenega avtobusa na cesti. Taksiji so za turiste precej dragi, ponavadi želijo 2-3 riale za 6 km, tako da se vam tudi za po mestu splača najeti manjši avto (okrog 10-15 rialov na dan). Za raziskovanje Omana si je sploh fino najeti avto, midva sva si najela 4WD za 20 rialov/dan (pri Jubilee Rent a car). Več informacij o najemu avta in vožnji po Omanu najdete v tem prispevku: Oman – Kako najeti poceni in dober avto.

Prenočišča v Omanu

Sobe v hotelih (in preko AirBnB) stanejo nekje od 35 eur na noč in so dobrega standarda. Če se je le dalo, sva midva kampirala  – ne samo zato, da bi prihranila, ampak zato, ker je kampiranje varno, legalno in ti omogoča da se zbudiš na najlepših prostorčkih v Omanu. <3 Spala sva na plažah, v suhih rečnih dolinah (dežja ni bilo in bila sva precej stran od reke) in pa tudi v puščavi. Če se želite malo pocrkljati, greste lahko v enega izmed pušavskih kampov in spite v lepih šotorih v puščavi ter uživate v res dobri all you can eat večerji.

 

Prispevek o kampiranju sledi kot tudi dva predloga potovanja in prve pomoči za Oman. 🙂

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Pok.

"Life begins at the end of your comfort zone ..." Bullshit. Sem precej daleč od...

Devicnik na vlaku.

Preden sem sel v Indijo sem bral o strahu. Pravijo, da je strah eden...

Megla, dež in Guinness.

"Imam dobro novico," nama je napisal kakšen teden nazaj. Kevin. Kolega popotnik iz Indonezije,...

5 najbolj pogostih nategov na Tajskem.

Na Tajsko se letno nagnete 25 milijonov turistov. Se vam zdi, da si domačini...

Predlog potovanja: Živahna Kuba!

Prvič čez Atlantik, na Karibe, direktno na Kubo. Otok, ki ga ljudje večinoma poznajo...

Prva pomoč: Patan – Lalitpur (Nepal)

Ime enega izmed večjih mest v Nepalu - Patan - izhaja iz sanskrit besede...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime