Trenutno smo v Sloveniji

Azija

Potovanje po Japonski: Poceni prenočišča

Na najinem enomesečnem potovanju po Japonski sva za prenočišča odštela povprečno 13 eur na osebo na noč. Spala sva v hostlih, v privat sobicah, couchsurfala sva, se stiskala v kapsula hotelih in internet cafejih, kampirala … Prenočišča na Japonskem sicer veljajo za izjemno draga. Povprečna vrednost prenočišča, ki ga uporabniki denimo v Kyotu bookirajo prek ponudnika Agoda.com, je kar 115 eur. Midva sva tam spala za 13.

IMG_3143-1024x683

Spodaj podajava nekaj najinih konkretnih predlogov, kako reševati prenočitvene zagonetke pri vašem potovanju na Japonsko.

Hostli in hoteli

Za razliko od večjega dela preostale Azije, je na Japonskem skrajno priporočljivo, da v naprej veste, kje boste prenočili in to prenočišče tudi rezervirate. Včasih je dovolj klic receptorja iz vašega hostla v hostel sosednjega mesta, pogosto pa je najbolje to storiti kar v lastni režiji prek booking.com, agoda.com ali hostelworld.com. V najinem primeru sva imela najslabše izkušnje s slednjim (predrage cene, sploh če nisi član), Booking in Agoda pa sta cenovno tam-tam, le ponudba se včasih razlikuje, zato je pametno pogledati na obe strani.

Privatna soba bo od dormitory-jev precej dražja. Po navadi vas bo najcenejša privat soba stala okoli 40 eur, dormitory (ne poznam slovenskega prevoda, mogoče “večposteljna soba” :)) pa med 10 in 15 eur na osebo.

Če potujete v dvoje in boste na zgoraj omenjenih ponudnikih iskali nočitve v dormitory-ju, bodite pozorni, da pri iskanju iščete nočitev za eno osebo, saj vam bo pri iskanju za dve osebi vedno ponudil zgolj dvoposteljne sobe.

Internet Cafe

V vseh večjih mestih (beri: mesta z vsaj nekaj 10.000 prebivalci) najdete internet cafeje, kjer lahko svoje mesto zakupite za poljubno število ur (po navadi 6, 12 ali 18 ur). Lahko zakupite mesto na stolu ali pa v mini kabini. Slednje je za odtenek dražje, saj za razliko od prvega tam lahko dejansko spite.

IMG_2965-1024x683
Sobica v internet cafeju v mestu Kumamoto.

Internet cafe vam ponuja računalnik z neomejenim dostopom do spleta, televizijo, na tla položene blazine z vzglavniki in odejami, brezplačne tople in hladne napitke, včasih tudi kakšno juhico, sladoled in še kaj. Poleg tega je v internet cafejih tudi tuš s prijetnim naborom gelov in šamponov.

Za 12 urno spanje v internet cafeju boste odšteli 13 eur. Čas se šteje od trenutka plačila. Ko enkrat vstopite, izhodi niso več mogoči, zato si je pametno s seboj prinesti še kakšen konkretnejši obrok hrane.

Malce se lahko pri ceni zaplete, ker ne boste imeli članske izkaznice, pridobitev pa stane okoli 3 eur na osebo. Midva sva uspela z izbočeno spodnjo ustnico prijaznega fanta prepričati, da nama jo je dal zastonj.

Karaoke

Ja. Karaoke. Japonci jih obožujejo, zato jih najdete praktično na vsakem koraku. To so visoke stolpnice s stotinami sob, ki jih lahko najameš za uro, dve ali pa kar za celo noč. V sobici je miza, okoli nje so kavči (oziroma oblazinjene klopi), pred teboj televizija in dva mikrofona. Na koncu hodnika je brezplačna pijača, kakšen priboljšek in seveda WC. Ob najemu posebej povrašajte za english songs, saj jih imajo le izbrane sobe.

Midva v karaokah sicer nisva prespala (sva pa tam pela eno uro :)), ker sva naletela na poslovalnico s politiko, da nama lahko zagotovijo 3 ure najema, če pa v tem času kdo želi najino sobo, pa morava ven. Ker sva želela tam prenočiti, to seveda ni bilo mogoče.

Praviloma ponujajo sobo ob poznih večernih (22.00) ur do zgodnjih jutranjih ur (05.00), cena pa je okoli 13 eur na osebo.

Kampiranje

Japonska je ena najbolj varnih dežel na našem planetu, zato lahko kampirate praktično kjerkoli želite, le da ne motite drugih ljudi in njihovih vsakdanjih opravil. Lahko kampirate ob cesti, v mestnih parkih, na dvorišču templja ali pa v kampih, ki se praviloma nahajajo malce izven mest.

Ker sva Japonsko obiskala junija, torej v najbolj deževnem mesecu, sva imela zgolj peščico priložnosti za kampiranje, dejansko pa sva se za postavitev šotora odločila le enkrat. A bilo je lepo. Kampi so urejeni do zadnje potankosti, bila sva skoraj sama sredi bujno zelene narave, pa še prihranila sva. Za eno noč kampiranja sva odštela 8 eur na osebo, sva pa imela svoj šotor. Če ga ne bi, bi naju to stalo še dodatnih 5 eur.

Verjetno idealna kombinacija za potovanje po Japonski je izbor nedeževnega meseca, rent-a-car in v prtljažniku kamping oprema.

Na Japonskem je mogoče tudi kampiranje v mestnih parkih. Midva tega nisva uspela preizkusiti, so pa to počeli najini potovalni kolegi, ki so japonsko obiskali kakšen mesec pred nama. Bistvo je, da šotor postaviš zvečer in ga pospraviš zjutraj pred začetkom delovnika. Več o urban campingu na Japonskem si preberite tukaj.

Kapsula hotel

Poleg shinkansen vlaka in sushija, verjetno ena najbolj atraktivnih stvari na Japonskem. Kapsula hotele najdete le v večjih mestih (Toyko, Osaka, Nagoya …) in pogosto so namenjeni le moškim, ne pa zmeraj. Kapsula je dovolj velika, da ne boste doživeli klastrofobičnega napada, in dovolj mala, da se boste počutili udobno stisnjenega. Moške in ženske kapsule so ločene, prav tako so ločeni WC-ji.

IMG_4110-1024x683
Postelja, televizija, radio in lučka. To je to!

Midva sva kapsula hotel preizkusila v Tokyu in za eno noč odštela 13 eur na osebo.

Couchsurfing

Neprecenljiva izkušnja vašega potovanja po Japonski. Res je, da je Katka poslala vsaj 100 prošenj in da sva po tretjem tednu že skoraj obupala, a naposled sta naju pod svojo streho le vsela dva gostitelja. Najprej gospodična, ki naju je položila v sobico nad svojo mini popotniško kavarno, že dan za njo pa še prijetna japonska družina na podeželju.

IMG_4000
Najini gostitelji! 🙂

Slišala sva, da gostitelji v Tokyu dobijo tudi do 10 prošenj na dan, zato morda izpustite večja mesta in iščite gostitelje v manjših.

Že res, da je couchsurfing brezplačen, a kljub temu, da nama je to pošteno pomagalo pri najini finančni sliki, ni bistvo v tem. Bistvo je v druženju z gostitelji, skupni pripravi večerje, deljenju misli, vrednot, pogledov na svet. Novih prijateljstvih. In to je tisto resnično dragoceno.


Če boste pridni, boste na Japonskem za nočitev odšteli povprečno 15 eur na noč, nič več. Če ne boste, lahko na večer iz denarnice odletita tudi dva desettisočjenovska bankovca (ber: 150 eur).

In še nekaj. Ko boste tako pridno varčevali že kakšen teden, dva ali tri, pa si enkrat le privoščite in rezervirajte sobo v tipičnem japonskem Ryokanu. Res je, da bo precej drago, a izkušnja bo neprecenljiva. Midva sva prenočila v Ryokanu Sanga na otoku Kyushu. Lej, nimam besed! 🙂

IMG_32581-1024x683
Zasebni vrelec vroče vode v ryokanu Sanga.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

V iskanju smrdljivega duriana.

Durian. Najbolj smrdljivo sadje na svetu. Sadje, ki je prepovedano v nekaterih hotelih in...

Okus budizma.

Dan sem začel z drisko. Thailand Edition. Ne vem zakaj, ker vse štima. Hrana je super,...

“Vsi šrilanški nasmehi so sfejkani!”

Predvidevajte, da je vsak nasmeh in vsaka prijazna beseda zaigrana in vaše potovanje na...

Predlog potovanja: Divja Uganda.

Uganda je raj za ljubitelje narave in najboljša država na svetu za opazovanje primatov....

Prva pomoč: Muang Ngoi (Laos)

Muang Ngoi je najina najljubša vasica v Laosu. Netlakovane ulice so polne kokoši, majhnih...

Prva pomoč: Puerto Princesa (Filipini)

Prisrčno glavno mesto otočka Palawan ima za ponuditi kar precej stvari (ulične stojnice z morsko...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime