Spet smo doma

Gostujoči avtorji

Predlog potovanja: Živahna Kuba!

Prvič čez Atlantik, na Karibe, direktno na Kubo. Otok, ki ga ljudje večinoma poznajo po revoluciji, Cheju in ameriškem embargu. Ampak pozabite na te bolj »negativne« stvari – tam je rum, salsa in neskončno dolge peščene plaže. Viva la Cuba!

Na Kubi sva uživala 16 nepozabnih in brezskrbnih dni, ki sva jih preživela med včasih skoraj preveč prijaznimi domačini – nakupovala v trgovinah, kjer ljudje ob napol praznih policah ne delajo drame – jedla popolnoma neobičajne kombinacije hrane – uživala ob srkanju koktajlov – ter na vsake toliko časa pod dotičnim drevesom iskala kanček wifija za povezavo z ostalim svetom.


Avtorja besedila in slik: Saša in Borut iz bloga Najina potovanja. Sledi jima na na Facebooku in Instagramu @ourjourney_blog.

V kolikor ste počasi naveličani noro hitrega tempa življenja v naših koncih in bi želeli po dolgem času prestaviti v nižjo prestavo ter zgolj uživati v danem trenutku, potem je Kuba gotovo top destinacija za odklop. Saj veste … tamkajšnji domačini pravijo, da je dan brez kozarčka ruma, dima cigare in plesa ob pristni kubanski glasbi, dobesedno vržen stran.

Predlog potovanja: Živahna Kuba!

6 mest v 14 dneh!

1. dan: Let iz Benetk v Varadero in nočitev v Matanzasu.

Mnogi obiska Varadera ravno ne priporočajo, zato sva ga tudi midva zaradi bližine letališča pustila za konec. Prvo noč se zato lahko s taksijem odpravite v Matanzas, manjše mesto z bistveno cenejšimi nastanitvami in boljšimi povezavami do centra Havane. Izbire imate ogromno, predvsem je seveda vse odvisno od tega, katero je vaše mesto prihoda.

2. dan: Glavno mesto Havana.

La Habana, to je to! Glavnega mesta Kube enostavno ne smete izpustiti. Kolonialne zgradbe, ameriški avtomobili iz zgodnjih 50ih in 60ih let ter kubanske specialitete v številnih restavracijah. Mogoče se vam bodo kombinacije različnih jedi zdele čudne, a okusi gredo še kako dobro skupaj. Če bi želeli svoje znanje o kulinariki poglobiti, lahko preberite članek o kubanski kulinariki.

3. dan: Havana.

Po nekaj urnem sprehajanju in raziskovanju Havane si privoščite šilce daiquirija v baru El Floridita, prav takšnega kot ga je najraje imel Ernest Hemingway, ki je na otoku preživel skoraj polovico svojega življenja. V gostilni za šankom boste našli celo njegov kip.

Kuba

4. dan: Havana.

Da boste sami kar se da najbolje razumeli, zakaj je Kuba takšna kot je, potem vam priporočava obisk muzeja revolucije. Tu so razstavljeni avioni, tanki, puške in ostale drobnarije povezane z otokom in glavnimi akterji med revolucijo.

Še kakšen koktajl? Oh seveda! Iz mesta nikakor ne smete oditi, brez da bi si privoščili kozarček ali tri mojita v svetovno znanem baru La Bodequita del Medio. Cena pijače je tu sicer res malce precenjena, ampak samo vzdušje je izjemno – v lokalu pa lahko nato po končanem obisku pustite tudi svoj osebni pečat z avtogramom na enem izmed njihovih zidov.

5. dan: Viñales.

Prijetno, mirno, dober kilometer dolgo mestece na podeželju, z barvitimi hiškami in številnimi restavracijami vzdolž glavne ceste. Rezervirate si lahko Caso Idania y Papo, udobna in čista soba ter noro prijazna gostitelja.

6. dan: Viñales.

Rezervirajte konja, odjezdite v srce narave med plantaže tobaka in spoznajte pravo domačo kmečko izdelavo pristne kubanske cigare. Čaka vas super priložnost za poceni tobačni nakup in nekaj degustacijskih dimov.

Kuba

7. dan: Cienfuegos.

V mesto, ki je pod UNESCO zaščito vas v primeru poti iz Viñalesa čaka 7 ur dolga vožnja z 60 let starim avtomobilom in vsaj 10imi sopotniki – to seveda velja v primeru rezervacije vožnje s taxi colectivo, kar je najcenejša, a hkrati najmanj udobna, vendar nepozabna oblika prevoza po otoku.

8. dan: Cienfuegos.

Poleg urejenega mestnega središča, mesto samo po sebi ne ponuja ravno veliko. Po sprehodu si pri lokalcih lahko privoščite mini pizzo in se tako spoznate s tipičnim streetfood prigrizkom za le nekaj deset centov. Dan zaključite z romantičnim sončnim zahodom ob pozibavanju na gugalniku.

9. dan: Trinidad.

Tipično karibsko mesto z mnogimi bari, kjer boste na račun prišli ljubitelji pine colade, mojita in ostalih zvarkov po happy hour cenah (1,25 cuc/koktajl), se prepustili tipičnim kubanskim ritmom in imeli celo možnost vpisa na ekspresni tečaj salse v Casa de la Musica. Boki zaplešejo že ob sami misli na vse to. Prenočišče pa si morda lahko uredite v luštni sobici v Casa Mi Salsa.

10. dan: Trinidad.

Postanek v Trinidadu izkoristite za obisk plaž. Južno od mesta je večja in turistično bolj obiskana Ancón, vzhodno pa bližnja vas La Boca, ki je poznana po ribištvu in veliko bolj mirnejši in lepši obali.

11. dan: Santa Clara.

Študentsko središče Kube in definitivno najbolj liberalno mesto na otoku. Ne boste verjeli ampak tukaj poteka celo festival z metal glasbo! No ja, mogoče pa je to nekakšna različica metalske salse. 🙂

Kuba

12. dan: Santa Clara.

Obiščite mavzolej najbolj znanega revolucionarnega voditelja na svetu, Che Guevare, ki ga na otoku častijo kot boga ali pa si v tovarni, ki se nahaja praktično v centru mesta, oglejte izdelovanje cigar na industrijski način. Po napornem dnevu se bo definitivno prilegla odlična pica v restavraciji La Casa del Sandwich (zeloo poceni in dobro, priporočava!).

13. dan: Varadero.

Polotok preplavljen s številnimi noro dragimi resorti in množicami turistov. Za videti ni veliko oz. pravzaprav nič.. edina dobra stvar vsega pa so sprehodi in poležavanje na več kot 20 kilometrov dolgi peščeni plaži kjer si lahko pred odhodom domov v realnost dodobra napolnite baterije.

Kuba

14. do 16. dan: Predviden odhod domov.

Po planu je 14i dan odhod domov, v kolikor pa naletite na podobne težave kot midva, sledi naslednje… Prideš na letališče, let odpovedan! Naslednji čez 2 dni. Kaj?? Mogoče bi ob odpovedi leta pomislili na najslabše, ampak midva sva na koncu držala pesti, da letala proti Evropi sploh ne bo. Na račun letalske družbe sva namreč zadnja dva kubanska dneva preživela v luksuznem in pregrešno dragem all inclusive resortu v Varaderu. To je bila le še češnja na vrhu torte in vrhunec potovanja.

Vsega lepega je prehitro konec, vedno. Kaj pravite? Ste rezervirali letalsko karto? 🙂

Video »Potovanje po Kubi«

Kaj dejansko rabim s sabo?

 • vstopno vizo
 • adapter, Kubanci namreč premorejo več lukenj kot mi
 • par majic, spodnjic ter kratkih hlač
 • ob primeru vetra zelo prav pride pulover in trenerka
 • kopalke
 • japonke in superge
 • fotoaparat za spomine
 • jegra ne rabiš ker je ruma na hektolitre
 • dobro voljo in željo po raziskovanju!

Super napotki za potovanje po Kubi!

Prenočišče.

Lokalno in poceni. Pozabite na hotele in si svoje bivanje popestrite z nočitvami v Casa Particulares – po domače »Airbnb na kubanski način«. V teh primerih stanujete pri domačinih, ki oddajajo posamezne sobe ali celotna nadstropja svojih hišah, poleg tega pa vam po dogovoru pripravijo zajtrk in skuhajo odlično pristno lokalno kosilo ali večerjo.

Prevozi.

Na otoku lahko izbirate med dvema oblikama javnega prevoza. Na eni strani udobne turistične avtobuse podjetja Viazul, za katere je super, da rezervirate vozovnice že od doma – sedežev namreč zmanjka ekspresno hitro in na postajah dobiš vozovnice le, če imaš velikansko srečo. Na drugi strani pa so tu starodobni ameriški avtomobili, ki jih poznamo pod imenom taxi colectivo. Pri teh razpadajočih kripah lahko pozabite na klimo in udobje! V avtomobile stlačijo toliko ljudi kolikor jih gre, prtljago pa enostavno vržejo na streho in jo pritrdijo z vrvjo. Prednost taxijev je v tem, da vozijo od vrat do vrat ter so po navadi najcenejša varianta daljših prevozov med kraji.

Internet.

Na Kubi lahko kar pozabite na udobno srfanje po internetu iz domačega naslonjača, na otoku namreč internet poganjajo še na roke. 🙂 Za dostop do svetovnega spletna je potrebno v različnih prodajalnah, kupiti posebno kartico Etesca z uporabniškim imenom in geslom, ki je veljavna točno 60 minut in stane približno 2€ – v kolikor jo boste kupili pri domačinih vam bodo zaračunali precej več. Signal za dostop pa se večinoma nahaja le na določenih majhnih območjih, po navadi v katerem izmed parkov.

Denar.

Kubanci imajo v obtoku dve vrsti denarja in sicer CUPe za domačine in CUCe za turiste. 1 CUC = 25 CUP, kar pomeni ogromno razliko – ker pa so si med seboj zelo podobni, bodite na svoje finance za odtenek bolj pozorni kot po navadi. Neverjetno hitro se vam namreč lahko zgodi, da vam natakar namesto CUC vrne njihovo domačo valuto, kar pomeni, da bo cena vašega kosila kaj hitro bistveno višja kot ste pričakovali. CUPi so nadvse uporabni v restavracijah za domačine, na tržnicah in streetfoodu.

Stroški 14 dnevnega potovanja po Kubi za dva

 • Prenočišča (brez zajtrka): 25 eur na dan
 • Hrana in pijača: 30 eur na dan
 • Prevozi po Kubi: 15 eur na dan

Skupaj: 70 eur na dan

Dodatno:

 • Tura s konji v Viñalesu: 30 eur
 • Uporaba interneta: 15 eur
 • Nakup spominkov: 15 eur

Stroški pred potovanjem

 • Lonely Planet: 10 eur
 • Vstopna viza: 70 eur
 • Letalska karta Benetke – Varadero – Dunaj: 770 eur
 • Prevoz na ter iz letališča: 105 eur
 • Zavarovanje za tujino NLB Vita:  18,34 eur

Skupaj stroški: 2.030 eur

Torej približno dobrih 1.000 eur po osebi.

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Še nekaj Kanawe skozi moje oči

Ta trenutek se gužvava nekje na drobnem avtobusu v notranjost otoka Flores. Ja, ta...

Kupila sva hiško na Baliju

Ja, vejžde. :) Tole bi sicer bilo superduper, ampak takšna stvarca vseeno stane "za...

Plan D

OK, ne bo šlo. Pravzaprav sem se odločil, da ne bom samega sebe zajebaval...

O sežiganju trupel ob reki Ganges

Veliko je slišati o Varanasiju. Popotniki govorijo o norišnici na ulicah, travi in sežiganju...

Jan gre na Japonsko!

Mogoče se ga spomnite iz Lepopisa, ko sta s punco pripravljala zabavne stripe, na...

Z mislimi v Nepalu

Težko je spremljati dogajanje v Nepalu. Fotografije in posnetki, ki so zaokrožili v svet,...

Utrinki

Komentarji

 1. Super predlog za 14 dni!! Bi takoj še enkrat 😉
  Imam pa en nasvet pri menjavi denarja in izbiranja, katero valuto je najbolje vzeti s seboj na Kubo: nikakor ne Ameriških dolarjev (ekvivalent CUC=Konvertibilni dolar), saj zaračunajo dodatno provizijo. Z Evri ni težav (pa še prikladno je, če ti kaj ostane, saj ni potrebe po menjavi xy valute nazaj v evro). Največje presenečenje pa je menjava Kanadskih dolarjev!!! Od vseh je bil neverjeten tečaj, saj si za 100 CAD pogostokrat dobil skoraj isto kot za 100€?!
  Če bi se (ko se bom) še enkrat odločila za potovanje na Kubo, bi vsekakor vsaj 80% predvidenega budgeta zamenjala v Kanadske dolarje (zaradi menjave bi že s tem pokrila ves budget), nekaj rezerve bi pa ohranila v Evrih.

 2. Jst mam vprašanje glede dviga denarja, ker nerada potujem s šopom okoli… se da dvigovati z navadno Maestro kartico povsod ali skoraj povsod? Katero valuto te dobim? Ne razumem najbl zadeve glede kanadskih dolarjev… pa viso sta si rihtala sama ( na Dunajskem konzulatu) al preko kakšne posredniške agencije npr. STA?

 3. Podobno moji poti iz 2006, samo da sem jaz obratno prvo šel na vzhod do Baracoe in na koncu do Vinalesa. Kuba je vsekakor posebna in vredna obiska

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime