Spet smo doma

Gostujoči avtorji

Prva slovenska popotniška blogerka – Alma Karlin.

Priznam. Oba sva prvič slišala za Almo Karlin. Najbrž sva vseeno tistih generacij, ko nama je Alma ravno ušla iz radarja raziskovalcev, mogoče pa je tudi odvisno, katerim profesorjem se je vtisnila v spomin. Alma Karlin je 8 let nepretrgoma potovala po svetu! Ob tem podatku sva se kar spogledala – in midva se hvaliva s tistimi 552 dnevi, pha! Potovala je s precej malo denarja, preživljala pa se je s poučevanjem in pisanjem člankov za revije. Micu se je kar naenkrat sredi vodenega ogleda utrnilo: Alma je bila prva popotniška blogerka! 🙂

Alma Karlin kipec

Iz Cankarjevega doma so naju povabili na razstavo o Almi Karlin, ker so bili mnenja, da bova našla neke vzporednice. V bistvu se lahko samo skrijeva pred to pogumno žensko. Opisali so jo takole: Samosvoja. Ukaželjna. Osredotočena na cilj. Neuklonljiva. Lastnosti tistega pravega solo popotnika. Alma se je torej rodila Slovencema leta 1889 v Celju, pa vendar jim je bila nemščina bližje kot slovenščina. Neateri zapisi pravijo, da naj bi bila Alma malo pohabljena, ampak baje je imela samo slabšo hrbtenico in povešeno veko. Danes najbrž to ne bi bilo nič takega, lahko si pa predstavljate, kaj je to pomenilo za žensko v prejšnjem tisočletju.

Moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.

 

Alma Karlin noša

S temi besedami je odšla od mame, ki jo je želela zaradi svojih pomankljivosti narediti ponosno in si ustvariti ime v svetu, in se z nekaj prihranki odpravila okrog sveta. Stara je bila 30 let, imela je en majhen kovček, bila je ženskega spola in zaradi pomanjkanja denarja si je kupila vozovnico za ladjo v Peru (ne pa do Japonske, kot si je želela). Tam se je njena pot pričela. Alma je doživela na poti ogromno stvari, od poskusov posilstev, ropa, zastrupitve, izgube kovčka (ki ga je potem po več mesecih dobila nazaj), zbirala je spominke (kipce, pahljače) in jih tovorila s sabo več let (in potem se jaz pritožujem, če me nekdo oguljfa za 10 eur). Alma je živela zelo skromno, ker čeprav je imela denar, je vrednost tega denarja v drugih državah zelo padla. Preživljala se je s poučevanjem jezikov, prevanjanjem  (delala si je slovar z 10 različnimi jeziki, kjer je bila slovenščina precej skopa, btw) in pisanjem potopisov in člankov.

Alma Karlin

Potovala je preko ZDA in Havajev, Japonske, Tajvana, Kitajske, Filipinov, Avstraijo, Fidžija, Vanuatuja, Salomonovih otokov (, Papue Nove Gvineje, Indonezije, Malezije in Indije. Doživela je mnogo napadov, zavrnitev, bolezni, poniževanja in čeprav je imela večkrat mračna obdobja, se ni vdala! Njena želja po raziskovanju jo je vlekla v svet, vlekla naprej, raziskovat stare kulture in ljudi in umetnost. Na koncu je vseeno pristala v Sloveniji in lahko bi rekla, da si je zaslužila lepši konec kot ga je doživela.

 

 

 

Da vam ne bom vsega razkrila – zelo toplo vam priporočava obisk njene razstave v Cankarjevem domu: Kolumbova hči, Alma Karlin, ki bo aktivna do 14. januarja. Cena razstave je samo 5 eur za odrasle in manj za študente, upokojence in otroke, še največ pa boste odnesli, če boste šli na voden ogled, ki je ob četrtkih ob 17h. Če vas zanimajo življenje in potopisi te izjemne ženske, ki je presegla vse meje, tako svoje kot meje okolice, si lahko oglejte razstavo in preberete kakšno izmed njenih knjig (se dobijo v knjižnici!), v Celju pa je na ogled Almina hiša in njen simpatičen spomenik. Alma je pač carica.

 

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Kislo zelje, sir in odojek

"Kam pa zdaj?" je rekla, ko sva zapustila čokoladne gričke. "Nimam pojma," sem odgovoril. "Naprej." In...

Midva sva v zraku …

Medtem ko to pišem, pijem deci domačega rdečega vinčka s Krasa. Medtem ko ti...

Sulejman in ribji kari

“Sulejman,” se nama je predstavil. Na prvi pogled droben, temen fantič. Brez zgornje desne...

Video: Tajska 360º

Pa dajte no, kdo se zdaj spravlja na uboge Malezijce?! Najin mesec na Tajskem je...

Na Veliki planini … zakaj me to spominja na...

Pa je lep dan in je FaceBook. Ja, priznam, da bi brez slednjega bil...

Veter s Karibov …

Nikoli, res nikoli si nisem predstavljal, da bo moja pot na karibsko morje izgledala...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime