Trenutno smo v Chiang Maiu

Slovenija

Prva slovenska popotniška blogerka – Alma Karlin.

Priznam. Oba sva prvič slišala za Almo Karlin. Najbrž sva vseeno tistih generacij, ko nama je Alma ravno ušla iz radarja raziskovalcev, mogoče pa je tudi odvisno, katerim profesorjem se je vtisnila v spomin. Alma Karlin je 8 let nepretrgoma potovala po svetu! Ob tem podatku sva se kar spogledala – in midva se hvaliva s tistimi 552 dnevi, pha! Potovala je s precej malo denarja, preživljala pa se je s poučevanjem in pisanjem člankov za revije. Micu se je kar naenkrat sredi vodenega ogleda utrnilo: Alma je bila prva popotniška blogerka! 🙂

Alma Karlin kipec

Iz Cankarjevega doma so naju povabili na razstavo o Almi Karlin, ker so bili mnenja, da bova našla neke vzporednice. V bistvu se lahko samo skrijeva pred to pogumno žensko. Opisali so jo takole: Samosvoja. Ukaželjna. Osredotočena na cilj. Neuklonljiva. Lastnosti tistega pravega solo popotnika. Alma se je torej rodila Slovencema leta 1889 v Celju, pa vendar jim je bila nemščina bližje kot slovenščina. Neateri zapisi pravijo, da naj bi bila Alma malo pohabljena, ampak baje je imela samo slabšo hrbtenico in povešeno veko. Danes najbrž to ne bi bilo nič takega, lahko si pa predstavljate, kaj je to pomenilo za žensko v prejšnjem tisočletju.

Moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.

 

Alma Karlin noša

S temi besedami je odšla od mame, ki jo je želela zaradi svojih pomankljivosti narediti ponosno in si ustvariti ime v svetu, in se z nekaj prihranki odpravila okrog sveta. Stara je bila 30 let, imela je en majhen kovček, bila je ženskega spola in zaradi pomanjkanja denarja si je kupila vozovnico za ladjo v Peru (ne pa do Japonske, kot si je želela). Tam se je njena pot pričela. Alma je doživela na poti ogromno stvari, od poskusov posilstev, ropa, zastrupitve, izgube kovčka (ki ga je potem po več mesecih dobila nazaj), zbirala je spominke (kipce, pahljače) in jih tovorila s sabo več let (in potem se jaz pritožujem, če me nekdo oguljfa za 10 eur). Alma je živela zelo skromno, ker čeprav je imela denar, je vrednost tega denarja v drugih državah zelo padla. Preživljala se je s poučevanjem jezikov, prevanjanjem  (delala si je slovar z 10 različnimi jeziki, kjer je bila slovenščina precej skopa, btw) in pisanjem potopisov in člankov.

Alma Karlin

Potovala je preko ZDA in Havajev, Japonske, Tajvana, Kitajske, Filipinov, Avstraijo, Fidžija, Vanuatuja, Salomonovih otokov (, Papue Nove Gvineje, Indonezije, Malezije in Indije. Doživela je mnogo napadov, zavrnitev, bolezni, poniževanja in čeprav je imela večkrat mračna obdobja, se ni vdala! Njena želja po raziskovanju jo je vlekla v svet, vlekla naprej, raziskovat stare kulture in ljudi in umetnost. Na koncu je vseeno pristala v Sloveniji in lahko bi rekla, da si je zaslužila lepši konec kot ga je doživela.

 

 

 

Da vam ne bom vsega razkrila – zelo toplo vam priporočava obisk njene razstave v Cankarjevem domu: Kolumbova hči, Alma Karlin, ki bo aktivna do 14. januarja. Cena razstave je samo 5 eur za odrasle in manj za študente, upokojence in otroke, še največ pa boste odnesli, če boste šli na voden ogled, ki je ob četrtkih ob 17h. Če vas zanimajo življenje in potopisi te izjemne ženske, ki je presegla vse meje, tako svoje kot meje okolice, si lahko oglejte razstavo in preberete kakšno izmed njenih knjig (se dobijo v knjižnici!), v Celju pa je na ogled Almina hiša in njen simpatičen spomenik. Alma je pač carica.

 

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Noč v japonskem ryokanu (1. del)

Začelo se je nekaj mesecev nazaj. Takrat še v Laosu. Potrdila sva letalsko karto...

Še nekaj otoških utrinkov …

Prvi teden na Andamanskiih otokih sva preživela na otočku Neil in ker nama je...

Na pravi poti

Vem kaj lahko, cesa ne zmorem. Vem kdaj, kako, kje. Ne trdim, da so...

Bi lahko vse pustila in spet šla?

Doma sva že ... čakaj, koliko? 8 mesecev? Nemogoče. Vonj po Indiji še vedno veje...

Video: Tajska 360º

Pa dajte no, kdo se zdaj spravlja na uboge Malezijce?! Najin mesec na Tajskem je...

Noč v japonskem ryokanu (2. del)

Ob sprejemu v recepciji Sanga Ryokana sva določila uro najine večerje. Sedem. Ravno dovolj...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime