Trenutno smo v Sloveniji

Gostujoči avtorji

Skok v Amsterdam!

Čudoviti Amsterdam s svojimi rečnimi kanali, coffee shopi in tisoči koles še čaka, da ga obiščeva. Za vse, ki pa vas pete že srbijo, je tukaj predlog krajšega potovanja po dnevih za oddih v tem simpatičnem mestu,ki je še posebej primeren za božični ogled Amsterdama (lahko ga seveda uporabite za obiske v drugih letnih časih).


Avtor besedila in fotografij: Sanela Vodovnik Knez, njen Instagram: worldtraveller_for_life.


Amsterdam je v času od najinega prvega obiska za Slovence postal zelo dostopen. S Transavio iz Ljubljane v Amsterdam pridete v kratkem času in poceni. Domačini bodo rekli, da v Amsterdamu ni visoke in nizke sezone, ker se vedno kaj dogaja, gneča je bojda zmeraj nepopisna. Midva se tja odpravljava vedno v decembru. Bila sva že v času Božiča in novega leta, letos greva v prvi polovici meseca; za spremembo, da bo malo drugače, sva si rekla. Pred vas polagava vso svoje znanje, ki ga žal pred prvim obiskom nisva imela. Pa bi bilo dobro, ker bi prihranila veliko denarja, in še česa.

Kdaj iti v Amsterdam?

Na tem mestu še zmeraj vztrajam pri decembru. Amsterdam je noro lepo okrašen, če greste v času Božiča pa boste naleteli na 25. december, ko v centru praktično ni ljudi. Prvič sva v Amsterdam priletela na božični večer, 24. 12. 2014. V kolikor ne daste veliko na praznike (tako kot midva), boste uživali. Mesto se sprazni zgodaj popoldne, restavracije in coffee shopi pa ostajajo odprti. V miru si lahko privoščite dobro večerjo in uživate v preostanku večera.

Če vam obisk Amsterdama v času zime ne diši, lahko greste kadar koli, ker se v mestu vedno kaj dogaja.

Kako priti v Amsterdam?

Odkar Transavia ponuja lete iz Lubljane v Amsterdam, je obisk te prestolnice mnogo cenejši. Cene povratnih kart se gibljejo od 70 eur navzgor, v ceno pa je vključenih 10 kg ročne prtljage. Z letališča Schiphol se v center Amsterdama pride na različne načine:

  • vlak (enosmerna vozovnica do centra je 5,20 eur),
  • avtobus (ponujajo 2 opciji, a nobeden od avtobusov vas ne bo pripeljal v center mesta),
  • shuttle bus (pripelje do hotela, enosmerna vozovnica pa stane 17 eur),
  • taxi (vožnja do centra stane okoli 50 eur), pa še bi se našlo.

Najcenejša in najbolj komot varianta je vlak, a le za tiste, ki bivate v cetru. V nasprotnem primeru morate v centru presesti na enega od tramvajev in se odpeljati do končne destinacije.

Zakaj ne bi nikoli bivala v strogem centru Amsterdama?

Odgovor je preprost: ker je drago in nikoli ni miru. Če vas ne eno ne drugo ne moti, potem kar pogumno rezervirajte v centru. Poleg hotelov je ogromno Airbnb ponudbe, vendar tudi Airbnb ni tako zelo poceni. Bivanje na noč za okoli 100 EUR na sobo, je zelo ugodno. Realno boste v centru težko našli kaj za tako ceno. Kasneje ko rezervirate bivanje, dražje bo. Amsterdam je namreč VEDNO zelo zaseden. Če nisi v centru, so cene znosne (npr. hotel 4* za 80 EUR na noč). Bodite pozorni, da je nastanitev blizu javnega transporta, ki je izredno učinkovit in dobro razvejan (bus, metro, tramvaj, vlak, kolo …).

Midva sva v Amsterdamu bivala tako v hotelu kot Airbnb. Tako sva spoznala Anno in Patricka, ki svoj dom oddajata turistom. Anna je Španka, Patrick domačin. Oba sta prava zakladnica znanja o mestu. Pri njima se biva tako, da delita svoj dom s turisti. Najprej mi je bilo nelagodno, vendar sta tako sproščena, da je začetna trema po 5 minutah druženja z njima izginila. Kontaktirate ju lahko preko njune FB strani – Your true home in Amsterdam. Zaenkrat je njun dom zaprt za turiste, a vrata odpira v prvi polovici naslednjega leta.

Za ugodna prenočišča, ki jih priporočajo najini bralci poglej v Facebook skupinah: Amsterdam rent a room, apartment or studio in (skupina z enakim imenom) Amsterdam rent a room, apartment or studio. Saj veste, kako to gre. Najprej se včlanite v skupino in pobrskate za ponudbami. Če ni primerne, objavite svoje povpraševanje v skupini in se zmenite s ponudniki. 🙂

Kaj početi v Amsterdamu?

V Amsterdamu se vedno nekaj dogaja. 🙂 Tukaj je moj predlog raziskovanja Amsterdama po dnevih:

  • 1. dan si rezervirajte za brezciljno pohajkovanje po mestu in odkrivanje lokalnih cofee shopov.
  • 2. dan naj bo kulturno obarvan. Pojdite v muzeje – Van Gogh-ov muzej, Rijksmuseum, Stedelijk … Dan zaključite z vožnjo z ladjico po številnih kanalih Amsterdama. V decembru je pogled iz reke na okrašeno mesto res čaroben.
  • 3. dan si privoščite razvajanje v spa-ju. Morebiti se sliši nenavadno, da v Amsterdamu obiščete spa, ampak verjamite, ne bo vam žal. Anna in Patrick sta nama priporočala Zuiver Spa in bila sva navdušena. Obiskala sva že ogromno spa-jev, ta je na vrhu seznama nama najljubših. Na spletni strani preverite aktualno ponudbo, vedno imajo kakšne akcije. Če niste pristaš golote, izberite dan za kopalke (torek in četrtek). Po celodnevnem razvajanju so želodčki zelo prazni, tako da si privoščite kakšno bolj nobel večerjo npr. v restavraciji Ron Gastrobar.
  • 4. dan namenite ogladu lokalnih znamenitosti. Nujno obiščite katero od številnih tržnic, kjer vas bodo pričakale živahne barve, zanimivi vonji in raznovrstna ponudba. Za lokalne tržnice z lahkoto porabite večino dneva, vmes pa kaj dobrega pojeste in popijete. Proti večeru za ljubljitelje piva predlagam obisk Heineken Experience (od ponedeljka do četrtka so odprti do 19:30, petek in soboto pa do 21:00). Večer pa lahko izkoristite tudi za žur, še posebej, če ste ljubitelji elektronske glasbe. Pazite, pri večjih glasbenih dogodkih je treba vstopnice kupiti mnogo prej.
  • 5. dan izkoristite za shopping. V decembru znižajo vsa oblačila, popusti pa so ogromni (ponavadi 50 % ali več, na vse, kar je v trgovini). Vmes pa seveda zavijte v kakšen coffee shop, si spočijte, kaj dobrega pojejte.

Amsterdam, Nizozemska

Dobro je vedeti

Marihuana je legalizirana, kar pa ne pomeni, da jo lahko kadiš kjer koli – za kajenje so coffee shopi. V centru je večina coffee shopov opremljena z kakšnimi mizami in stoli, veliko pa je coffee shopov, kjer ne moreš sedeti in kaditi. Tobak je na javnih mestih prepovedan in tudi v coffee shopu ga praviloma ne smeš uporabljati. Nepisano pravilo je, da če že uporabljaš tobak, ga ne postavljaš ne vidno mesto.

Nakup dobrega sira je skoraj nujen, vendar ne kupujte v centru, v turističnih trgovinicah. Sir je neprimerno dražji, kot pa če ga kupiš v supermarketu, kjer so cenejši kot pri nas. Priporočam starano gaudo ali amsterdamerja. Še ena zanimiva lokalna specialiteta je pomfri oz. french fries. Nizozemci so nori nanj in ga prodajajo na vsakem vogalu – je odličen za malico in poceni.


Se vam je že zaluštalo iti v Amsterdam? Nama tudi!

 

PS: Najina bralka Anita priporoča še tale moderni del Amsterdama: Kogar zanima moderna arhitektura, je zanimiv IJdok, nov (2013) urbani predel ob bregu reke IJ, 500 m severno od glavne železniške postaje (se vidi). Možno ga je raziskati peš ali s kolesom.

Zahodni del mesta – zaenkrat pozidan na treh umetnih otokih, (Steigereiland, Haveneiland in Rieteilanden) od skupno načrtovanih sedem. Povezujejo jih zanimivi mostovi. Na otokih so stanovanjske površine, šole, trgovine, športni objekti in ostalo. Precej nova zadeva, ki se je začela tam po letu 2000 in se zavlekla (naravovarstveniki, kriza…). Arhitektura je zanimiva, prijazna, super!  Nekateri predeli izgledajo kot makete .

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Paragliding v Venezueli: The Movie

Ker smo na potovanju bili trije in ker je bilo takrat v danem trenutku...

Življenje v Chiang Maiu

Pred mesecem ali dvema (realno tremi), sva objavila prispevek "5 azijskih mest, v katerih...

Zakaj morda ne greva več na Bali …

Povsod je lepo tli. Ja, tli je najbolja beseda. Je, obstaja, diha, misliva nanj,...

Pregled financ po 365 dneh potovanja.

Koliko sva zapravila na najinem enoletnem potovanju in za kaj.

Tajska hrana: 2. del

A veš tisto, ko misliš, da imaš letalo iz Bangkoka v Indonezijo v nedeljo...

Po 6 mesecih potovanja.

Pred natanko pol leta, sva se vsedla na letalo letalske družbe Saudi Arabian Airlines...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime