Trenutno smo v Sloveniji

Res ne smeš na Japonsko, če imaš tatuje?

Picture this. Sva v Bangkoku, ura je večerna in čez slabega pol dneva naju čaka letalo na Japonsko. Vroče je, smrdiva kot ponavadi, rahlo sva lačna in preden se odpraviva na večerjo, še malce pobrskava po spletu.

“Čaki, čaki, čaki …”
“Kaj pa je?”
“Piše, da so tatuji na Japonskem prepovedani.”
“Ha?!”

Saj ne, da bi celo mladost preživela v tatu studijih, a nekaj flekov pa vseeno imava. In ko po nesreči prebereš, da v državo, kamor potuješ, vsaka tetovaža izziva javno ogorčenje, če ne to pa vsaj zavijanje z očmi, ti ne preostane drugega, kot da se dobro pripraviš. In midva sva se. Skočila (ja, dobesedno skočila) sva v najbližjo bangkoško lekarno, nakupila prevez, obližev in gaz za eno malo afriško bolnico in “Gremo mi na Japonsko!”

Zakaj so tetovaže prezirane?

Zgodovina tetovaž na Japonskem ni ravno rožnata. Dolgo tega, še v obdobju Edo, so s tetovažami kaznovali kriminalce, kmalu za tem pa tetoviranje popolnoma prepovedali. Danes tetovaže za nezaželene veljajo izključno zaradi navezave na Yakuza mafijo, katerih 100.000 članov se med seboj prepozna ravno po specifičnih tetovažah. Ne, ne. V tem primeru ne gre za kitajske črke, delfinčke in serotoninčke. Tole spodaj je tipična Yakuza tetovaža.

Yakuza tetovaže. In midva sva zapaničarila z najinimi packami! 🙂

Je res problem, če imaš tatu?

V principu je. Resnično obstajajo javna kopališča, tako imenovani onsen, kamor vam bodo prepovedali vstop, če boste tetovirani. Teh strogih onsenov ni veliko in pogosto tudi spregledajo manjše tetovaže, a z veliko smrtno glavo prsih ali angelskimi perutničkami čez cel hrbet verjetno res ne bo šlo.

Mojih prvih nekaj obiskov v onsenu sem čez podlaket res poveznil eno ogabno rjavo gazo, ki je prekrila tetovažo, a kmalu sem ugotovil, da je odveč. Že res, da tetovaže ob vseh kasnejših obiskih nisem na veliko razkazoval, a prepričan sem, da jo je kdo kdaj ujel s pogledom, pa ni rekel prav ničesar. Ob vsakem obisku onsena dobiš tudi malo brisačko, s katero lahko provizorično zblefiraš, da si si jo poveznil ravno čez tisti del telesa, kjer imaš tetovažo, ko pa se enkrat potopiš v vodo ali se umivaš z mili, je pa tako-ali-tako vseeno! 🙂

Zeleni čaj v najinem onsenu.
Najin privatni onsen. Tukaj naju ni nihče čudno gledal. 🙂

Ne glede na to ali imate tatuje ali ne, bo vaše potovanje na Japonsko noro lepo in zanimivo. Le pri obisku javnih kopališč in ostalih priložnostih za razkazovanje golega telesa bodite malce bolj previdini. V vsakem primeru se vam ne bo zgodilo nič hudega, le malce neprijetno je lahko, če vas kdo pod prisilo “vrže” s kopališča ali iz hotela. 🙂

Related Stories

Sorodne objave

Uvod v tvoje potovanje na Islandijo

Najpomembnejši podatek na začetek: 7-dnevno potovanje po Islandiji je bilo eno najinih najbolj zanimivih,...

Toskana. Brez Američanov.

Ravno ko smo se parkirali v naši prvi fattorii blizu mesteca Montepulciano, mi je...

Vodič po Maldivih: Katere otočke izbrati?

Za večino ljudi Maldivi predstavljajo otok z lepim morjem, belimi plažami in kraj zločina za...

Sovražni prevzem ali simbioza?

Če je slučajno kdo poslušal kakšno izmed najinih predavanj o potovanjih ali pa mojih...

Prva pomoč: Amed (Bali).

Amed je majhna vasica na Baliju, znana predvsem po potapljanju in dolgi lepi črni plaži....

Bali, prihajava!

Starejša kot sva, kasneje kupujeva karte. Iz danes na jutri pa sva našla 30 dni, ko Mica...

Utrinki

Comments

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj