Trenutno smo v Sloveniji

Main

Uničen prenosni disk s fotografijami – kaj pa sedaj?

A ste že vse prekleli in poslali v tri pm? 🙂 Jaz jih definitivno sem, ko se mi je to zgodilo. No, sedaj gremo lahko naprej.

Enkrat proti koncu potovanja po Omanu, je moj zunanji prenosni disk Seagate prenehal delat. Ne vem, ali sem ga udarila, prehitro potegnila ven iz računalnika ali pa mu ni bila všeč vročina, ampak moj prenosni disk je umrl. Dolgo časa sem se slepila, da se ga bo dalo rešiti, ker je še vedno rahlo brnel, le računalnik ga ni zaznal, ampak po več pregledih različnih računalniških geekov, sem ga neslavnostno dala uničit. Za tisto končno oceno sem na netu izbrskala, da je g. Peter iz podjetja Tannaris velik strokovnjak, ki ima primerne cene in zastonj analizo diska. Baje je velika verjetnost, da se disk reši, ampak pri meni je ocenil, da so se uničile glave in da bi menjava stala najmanj 650 eur, pa še to ni bil siguren, če bi se dalo podatke sploh rešiti. S težkim srcem sem se poslovila od svojih slik in si rekla, da sem pač pripravljena na nove spomine.


Ta prispevek je nastal v sodelovanju z nacionalnim programom ozaveščanja o informacijski varnosti – Varni na internetu. Preberite si še njihova navodila o varnem shranjevanju podatkov.


Wadi Shab, Oman

Varno shranjevanje podatkov

Šele sedaj me je čakal pravi izziv. Kako naprej? Kam naj shranjujem slike? Oblak, tega vsaj ne morem zlomit. Ok, kaj pa če sem na potovanju in nimam wifija? Prenosni disk. Ja, ampak kateri? Uh. Seveda nisem želela, da se mi to še kdaj ponovi, ampak informacij je bilo hkrati preveč in premalo.

V teoriji naj bi imel podatke shranjene na vsaj treh mestih, od katerih dva nista povezana med sabo. Če imate slike recimo shranjene na računalniku, to v praksi pomeni še:

  • dva zunanja diska
  • oblak in disk (najbolj priljubljena)
  • (če pomislim malce vegano, bi najbrž tudi dve mesti morali zadostovati, ampak ja, nikoli ne veš)

Kateri prenosni zunanji disk kupiti?

Ker sem gledala predvsem na to, kako bo na potovanjih, sem želela en konkreten in odporen prenosni disk in sem bila pripravljena plačati tudi več denarja. Moj prejšnji nakup slabega prenosnega diska je bil posledica predvsem neinformiranosti. Pač ne bit škrti. 😀 Na koncu sem se odločala med dvema:

  • LaCie Rugged disk, ki je narejen za večji stres, ima ohišje iz aluminija in ima tudi silikonski ovitek. Je pa to vseeno disk, ki ima gibljive notranje dele (1 T je okrog 100 eur, 2 T okrog 140 T).
  • Samsung portable SSD disk, ki je majhen, izjemno hiter in nima gibljivih delov (aaam, ja, ne me linčat glede mojih laičnih opisov, I’m just a girl! :D), tako da je manjša verjetnost, da se pokvari, ni pa nemogoče (kot so mi tudi povedali). Pri tem pazite, da vpišete prenosni, ker sem imela že navadnega zunanjega v košarici. Cena teh je višja, okrog 200 eur za 500 GB in 400 eur za 1 T. Tega sem si na koncu kupila tudi jaz.

Kateri oblak zakupiti?

Najbolj znani so Dropbox, Google Drive, i Cloud, OwnCloud, ampak jaz sem se zaradi že zakupljene količine v preteklosti odločila za Google Drive (1 T za cca 100 eur na leto). Na oblaku si nastaviš katere mape naj ti sinhronizira vsakič, ko si na wifiju, zato ti tudi ni treba preveč skrbeti za osveževanje. Kar morate paziti je, da vas vpraša ob izbrisu datotek, ker če si nekaj po pomoti izbrišete iz mape na računalniku, nočete, da vam te datoteke izbriše tudi na oblaku.

Moj sistem trenutno obsega tole (in upam da zdrži):

  • računalnik (ki malo kliče po novem prostoru)
  • Samsung portable SSD disk 500 GB
  • Google Drive oblak 1T na leto

Razvijanje slik

Razvijanje slik spet prihaja v modo, zato mogoče ni slaba ideja, da spomine ohranjamo žive tudi na tak način. Če so vam albumi odveč, si lahko naredite fotoknjigo in si sami oblikujete postavitev slik. Midva imava najino zelo rada. 🙂

 

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Tajska hrana: 2. del

A veš tisto, ko misliš, da imaš letalo iz Bangkoka v Indonezijo v nedeljo...

Ko črevo narekuje potovanje!

Enkrat, ne dolgo tega, sva že pisala o tem, kako je “črevesna kondicija” ena...

Ko Samui. Primarij med tajskimi otoki.

Pravijo, da so vsi tajski otoki lepi. Ne bi vedel, sva obiskala šele prvega....

Potovanje po Japonski z 10 € na dan

Na Japonskem ena breskev stane 6 eur, pivo v gostilni 5 eur, enourna vožnja...

Čez cesto: Goriška brda

Bil je lep poletni dan, bil je on izklesan kot iz sanj. En pogled, pazi...

Zasebni koncert v Kyotu

Ob vsakem potovanju potujemo trikrat. Prvič, ko ga načrtujemo. In tu sva danes midva. S...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime