Trenutno smo doma

Islandija

Uvod v tvoje potovanje na Islandijo

Najpomembnejši podatek na začetek: 7-dnevno potovanje po Islandiji je bilo eno najinih najbolj zanimivih, nepričakovanih, estetskih, norih, ekstatičnih in ja tudi dragih potovanj ever. Do zadnjega je nisva imela v mislih, potem pa sva sredi potovanja po Dominikanski republiki sklenila, da rabimo nekaj za presekat. Kot tequila po tretji rundi piva. In boga mi, tale tequila je bila močna za znoret.

Ključno vprašanje, ki sva ga imela pred načrtovanjem potovanja je bilo “Kako užit Islandijo?”. A naj najmeva avto? Naj najameva avtodom? Bookirava hotele v naprej ali sproti? Gremo okol’n’kol otoka ali raje manjši del pa bolj intenzivno? Bomo kuhali sami ali ne? Kako se oblečemo, da bomo OK?

Vam bom povedal, kaj sva naredila midva in kaj bi lahko naredila bolje, pa se morda lažje odločite tudi vi.

Letalska karta

Leteli smo iz Dunaja z Wizzair. Wizzair je nizkocenovni prevoznik, ki ima (vsaj zame) zelo simpatično politiko. Sama karta je zelo ugodna (mi smo dali cca 80 eur na osebo), potem pa doplačuješ po potrebi: prtljaga, sedeži, priority checkin, zavarovanje … Končni znesek za nas tri (skupaj z zavarovanjem) je znašal 600 eur.

Midva najraje lete bookirava pred Bravofly.com. Imajo pregledno spletno stran in sploh v korona časih zelo korektno. politiko preklivoc, sprememb itd.

Rent-a-car

Ker sva se za potovanje na Islandijo odločila zelo last minute, sva imela precej omejen izbor ponudbe rent-a-carjev. Dejansko sva bookirala 36 ur pred odhodom, ko so imeli ti največji ponudniki (Sixt, Budget …) že več ali manj vse razprodano. Mi smo najeli 4×4 avto pri Blue Car Rental, ki je eden najbolje ocenjenih ponudnik, in smo skupaj z dodatnim zavarovanjem (proti pepelu, proti kraji, proti nekineki in vsemu) ter otroškim sedežem, za 7-dnevni najem odšteli 1800 eur. 250 eur na dan. Ja, drago. Noro drago. Če bi bookirali vsaj en mesec in pol v naprej, bi namesto 1800 eur plačali 1000 eur. 150 eur na dan. Skratka, bookirajte v naprej!

Dodatno boste poleg bookiranja čim dlje v naprej prihranili še z izbiro manjšega avta. 4×4 za klasično pot po Islandiji dejansko ne potrebujete, zato bo ena lepa Toyota Yaris za 100 eur na dan več kot dovolj.

Ne vzemite wi-fija, ker ga z vašim paketom mobilnega telefona zagotovo ne potrebujete. Islandija je v EU in kurite vaš klasičen paket prenosa podatkov.

Najin Ducia Duster 4×4.

Prenočišča

Mi smo bookirali prvo noč v naprej, potem pa vse sproti. Dvorezni meč. S tem dobiš veliko več fleksibilnosti, ker nikoli ne veš, kam te zanese, hkrati pa ti ostaja manj izbire. Sva od kolegov popotnikov slišala, da so tudi oni počeli podobno, in da se je izšlo.

Mi smo za prenočišča plačevali od 80 do 150 eur, poskušali smo bookirati tako, da je bil zajtrk vključen, ker ti reši (sploh z otrokom) marsikatero zagonetko.

Vrhunska alternativa rent-a-carju in prenočiščem pa je najem camperja oz. avtodoma. Priznam, malce mi je žal, da te opcije pred odhodom nisem bolj raziskal, ampak … 36 ur. Poglej na Happy Campers, kjer imajo ogromno ponudbe različnih modelov (spet, bookiraj čim dlje v naprej), že od 100 eur na dan. In imaš prevoz + prenočišče v enem. Ogromno sva jih videla na cesti, očitno je sploh v poletnih mesecih to super ideja. Parkiraš za prenočitev lahko skoraj povsod, vržeš ven gorilnik, špagetki ven, omakca čez in gasa. Drugič bomo šli tudi mi takšno varianto.

V tej hišici smo prenočili. Cca 130 eur za vse tri z zajtrkom.

Hrana

Glede hrane, kot v vseh državah, imaš ogromno možnosti. Lahko v hostlih/apartmajih kuhaš sam in hrano kupuješ v njihov trgovinah (Bonus je njihova različica Hoferja). Lahko ješ relativno poceni (10-15 eur na obrok na osebo) ulično hrano – kebab, hamburger, fish & chips … Lahko se malce razvajaš v restavracijah: juhica, zanimiva glavna jed, mogoče še kakšno pivo (25-40 eur na obrok na osebo).

Nekaj referenčnih točk (cene so cca.):

  • fish and chips: 2200 ISK (15 eur)
  • hamburger s pomfrijem: 2200 ISK (15 eur)
  • njihova riba char s prilogo: 3200 ISK (22 eur)
  • pivo 0,5 litra: 1000 ISK (7 eur)
  • hotdog na bencinski: 400 ISK (2,7 eur)
  • espresso: 500 ISK (3 eur)

Vse lahko plačuješ s karticami. Vedno in povsod. WC boguizanogu plačaš s kartico. Midva nisva imela v rokah nobenega bankovca in kovanca. Prva država, za katero nimam pojma, kako izgleda lokalni denar. Crazy.

Goveja juhica v kruhu. Nom.

Ogled znamenitosti

Praviloma je ogled znamenitosti brezplačen. Prav tako je praviloma brezplačno parkiranje v njihovi bližini, ni pa nujno. Enkrat sva plačala parking 2,5 eur enkrat 5 eur.

Seveda govorim o znamenitostih, ki so vam na poti. Ogled kitov denimo se seveda plača (80 eur na osebo).

Plan poti

Mi smo v 7 dneh naredili 1000 km in v avtu presedeli cca 12 ur. Bi rekel, da ravno prav za tako kratko potovanje. Lahko bi več, seveda, ni bilo pa potrebe. Obdelali smo Golden Circle, ter po južni obali šli mimo mesteca Vik do Diamond Beacha. Bo Katka kmalu več napisala tudi vse o tem.

Ultimativni trip je, da narediš krog okrog otoka + Golden Cricle (glavne dostopne znamenitosti), kar bi zneslo cca 1800 km in verjetno neto okoli 25 ur vožnje. Za 7 dni mogoče preveč, za 14 super.

Cena dizla je 250 ISK na liter, kar je 1,7 eur. Bencin je tam tam.

Vreme

Mi smo Islandijo obiskali poleti. Poleti, ko je najtopleje (max 20 stopinj, ko je posiljal sonček, sicer 13), najmanj padavin (brez težjega dežja, več ali manj je pršilo ali rahlo deževalo) in je dan najdaljši (sonce zaide ob polnoči in vzide ob 3 zjutraj).

Mi smo bili oblečeni v hlače (kavbojke ali trenirko), majico, pulover in lahko jakno proti dežju. Zeblo nas je zelo redko, morda samo na kakšnih lokacijah, ko je malček bolj deževalo in je pihalo. Takrat kakšna vodoodporna “puhovka” ne bi bila odveč. Obuti smo bili v enostavne, a nepremočljive čevlje.

Lila je bila v bobi.

Zaključek

Avto bookirajte v naprej, prenočišča lahko sproti. Če ste za, poskusite s camperjem. Plačujte s karticami, jejte malo tu, malo tam. Vsekakor si privoščite tudi kaj dobrega. Voda je pitna s pipe. Poglejte si vse, kar vam prekriža pot, uživajte tudi v vožnji, ker je kot National Geographics film.

Govorili boste angleško, ker vsi govorijo angleško. Ceste so vrhunske, vozniki previdni (čeprav kolegi Slovenci, ki smo jih srečali gor, so imeli nesrečo, ko je stric Islandec zaspal za volanom). Cestnin ni.

Zavarujte se pri Vita Življenjska.

Štekdoze so iste kot pri nas! <3

Sorodni prispevki

Sorodne objave

10 nasvetov, kako “preživeti” letalo

Letala obožujeva. Predstavljajo tisti zadnji korak do težko pričakovanega morja obdanega s palmami ali...

Antimalariki. Da ali ne? To je sedaj vprašanje!

Ko boste pred potovanjem obiskali prijazno zdravnico v popotniški ambulanti, vas bo vprašala: "Kam...

Slončki v verigah in omamljeni tigri?

"Ja, kaj pa tisti vajini kitovci, ki sta jih gledala na Filipinih?!" Delno imate...

Midva sva v zraku …

Medtem ko to pišem, pijem deci domačega rdečega vinčka s Krasa. Medtem ko ti...

S trebuhom za … rebrcami?

Spomnim se sestanka. Nekaj let nazaj v enem izmed malce “višje pozicioniranih” lokalov v...

Roadtrip po severni Tajski

A se reče roadtrip tudi takrat, ko se na pot odpravljaš z lokalnimi avtobusi in nisi...

Utrinki

Komentarji

  1. Nama je tole eno top 3 potovanj na sploh, tako da je bilo vredno vsakega centa. Odvisno pa seveda, kaj želiš od potovanja 🙂

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime