Trenutno smo v Chiang Maiu

Maldivi

Uvod v tvoje potovanje na Maldive

Pa začnimo na koncu – midva sva nad Maldivi totalno navdušena! Bom poskušal v nekaj odstavkih razložiti, zakaj je temu tako. In če kdo razmišlja, da bi bili Maldivi super za naslednje potovanje, potem vam bodo morda te uvodne misli prišle prav. Seveda pa s Katko že pridno pripravljava Predloge poceni potovanja na Maldive, Popotniško prvo pomoč za tukajšnje otočke in seveda še kopico drugih uporabnih prispevkov. Ampak, ker je danes najin zadnjih dan Maldivih in ravnokar leživa po obilenm kosilu v najini sobici, je pravi trenutek za točno takšen prispevek, kot je tale. 🙂 (Predlog potovanja po Maldivih je že napisan!)

Najine prve misli, ko je bobnič zadela besedica Maldivi, so bile: dragi resorti, turkizno morje, bele plaže, kokos, nimam-pojma-kako-tja in tole-bova-šparala-za-takrat-ko-bova-imela-več-denarja. In ob teh mislih sva Maldive dala na stran. Vse do nekaj tednov nazaj, ko sva za zaključek najinega tokratnega 7-mesečnega potovanja iskala nekaj posebnega. In takrat sva iz danes na jutri kupila letalsko karto Chiang Mai-Kuala Lumpur-Male. In tako pristala tukaj.

Ker sva bila prepričana, da bodo lepote Maldivov, ki jih najdete, če v strica Googla pošljete besedico “Maldives”, ostale popolnoma izven najinega dosega (beri: dosega najine razcapane popotniške denarnice), sva sklenila takole: “Glej, greva tja za 10 dni. V najslabšem primeru bova res zapravila ogromno, ampak bova že nekako zdržala teh deset dni in bo hitro konec. Če bo res kriza, bova magari zadnjih nekaj dni preživela v glavnem mestu, kjer se dobi kaj poceni za pojest.”

2 načina potovanja

Ko pogledaš zemljevid Maldivov, se sprva izgubiš. Otokov je 1200 in zamljevid ti pač ne pove, na katere sploh lahko greš. Takole je. V osnovi imaš za potovanje na Maldivih dve možnosti:

  1. Se igraš luksuz in si rezerviraš razvajanje v enem izmed 100+ resortov na privatnih rajskih otočkih. Takšen dopust vaju bo stal od cca. 250 eur na dan dalje. V to je lahko vključen samo zajtrk, lahko pa v resortih vzameš tudi vse obroke. Seveda so takšni paketi še “za odtenek” dražji. Poleg nočitev boste v teh luksuznih resortih praviloma vedno doplačali še prevoz tja in nazaj. Ti stroški so včasih enormni, tudi do 300 eur v eno smer na osebo. Mora pa bit noro, ko te privatni hidroplane pripelje neposredno do pomola v tvojo hišico na vodi. Lej, ne vem. Sklepam, da je noro lepo, ampak midva sva se (iz očitnih razlogov) odločila, da ta del Maldivov izpustiva.
  2. Druga opcija je, da se igraš popotnika in se opdraviš na kakšnega izmed 200 lokalnih poseljenih otokov. Maldivi so namreč šele v zadnjih 5 letih začeli brsteti tudi na tem nivoju. Sami se sicer z vsemi štirimi upirajo temu, da bi se Maldivi klasificirali tudi kot “backpackerjem prijazna destinacija”, a vse poti nedvomno vodijo počasi in previdno v to smer. Za primer: če ste kdaj potovali nekega srednjega razreda na Tajskem in za prenočišče odšteli med 30 in 50 eur na noč, za kosilo za dva 15 eur in si privoščili še kakšen izlet za 30 eur na osebo, potem boste za isti denar na Maldivi uživali do onemoglosti. Majhni lični guesthousi vznikajo počasi tudi na najbolj oddaljenih otočkih in lokalne restavracije ponujajo dobre in dostopne lokalne jedi, pa tudi špagete in pico. Piva ni.

Jou, jou, jooou! Ne pozabi na zavarovanje! Kaj če ti na glavo pade kokos? 😀 Najino glavo varuje NLB Vita.


Pa nazaj k izbiri otoka za tvoje naslednje potovanje na Maldivih. Ja, je kar izziv. Pristal boš na otočku zraven glavnega mesta/otoka Male, vzel trajekt, ki te bo v 15 minutah pripeljal v mesto in tam verjetno prenočil eno noč. Kaj več morda tukaj ni za biti. In kam sedaj? O tem se bo kmalu razpisala Katka, jaz želim le povedati, da je tole iskanje otočkov tako sladko in prijetno, da kar peče. “A bi šla na sever? A bi šla nižje dol in potem še na en otok tja čisto dol? A bi šla najprej na tega, pa potem za tri dni na tega in potem nazaj grede še na tega?” Predstavljaj si, da po mizi razstrosiš M&M bonbončke. Tako nekako izgleda tale poslastica izbiranja otočkov.

Je pa vseeno tako, kot povsod drugod, da ni vsak otok za vsakogar. In da lahko seveda usekaš mimo. Nama se sicer to ni zgodilo in si morda ne predstavljam, da bi lahko s kakšnim otokom totalno zgrešil, ampak … da naju ne boste potem grdo gledali.

Midva sva izbrala 4 otočke in jih uskladila z urnikom lokalnih trajektov. Ti so za razliko od speed boatov veliko manj pogosti, pa zato veliko cenejši. Speed boat vas bo stal 25 $, lokalni trajekt pa 2 $. Do the math. Male, Maafushi, Felidhoo in Fulidhoo je bil najin izbor. Vsak otok je bil nekaj posebnega, vsak pa zelo prijeten predvsem zaradi tega, ker sva na vsakem padla v družbo simpatičnih domačinov, ki so naju usmerili, kaj početi, kaj jesti, kaj pogledati … Prepričan sem, da se bo isto zgodilo tudi tebi. Maldivci so namreč noro iskreno ustrežljivi in prijazni, po vrhu pa znajo tekoče angleško.

Kot sem navrgel na začetku je bil najin glavni pomislek pri Maldivih ta, da bodo vse tiste rajske lepote, ki jih prinašajo razglednice z Maldivov, ostale najinemu budgetu nedosegljive. In čeprav je prvi dan ali dva res kazalo tako in sva se kar malce prestrašila, se je potem zgodba odvila v povsem drugo smer. Vsak guest house ti poleg vsega ponuja tudi dnevne izlete. Snorklanje, ribolov, kosilo na sandbanku, potapljanje … Izleti sicer niso poceni, ste pa lahko prepričani, tako kot pri vseh ostalih storitvah, da bo izvedba na nivoju in da se bodo še dodatno potrdudili, da se boste le imeli lepo. Primer: ko smo šli na nedolžen izlet na sosednji otok, so kapitana klicali prijatelji ribiči, da so tam-in-tam opazili delfine. Seveda smo ostro zavili in gasa v tisto smer. Nič nisva doplača, videla pa nor ples delfinov. In ko sva se s Fulidhoo Dive odpravljala na prvi jutranji potop, so nas znova poklicali ribiči, da se tam-in-tam lovijo mante. Pa smo šli na hitro snorklat še z njimi. Bonus rajskega otočja.

Prenočišča so na nivoju. Vsaka soba ima seveda svojo kopalnico in klimo. Ja, klimo. Midva sva bila čisto divja in živela v Zgornji Sibiriji. 🙂 Po navadi je zajtrk vključen v ceno.

A koliko sva zapravila?

Takole je izgledal najin tipičen dan:

  • 35 € za nočitev za dva (zajtrk vključen)
  • 20 € za kosilo za dva
  • 15 € za večerjo za dva
  • 0 eur za pivo, ker ga ni
  • 2 eur za kokos
  • 2 eur za Coca-colo (tok nama je pasala, da si nisva mogla pomagat)
  • 2 eur za vodo

Skupaj torej okoli 75 eur na dan. Za dve osebi.

Za potapljanje sva plačala 35 € na potop, za poldnevni izlet (snorklanje, kosilo na sipini, uživanje z delfini) 18 € na osebo. Enkrat sva dala enemu prijaznemu fantu iz Bangladeša napitnino 10 $, ker je bil super prijazen in je prišel s trebuhom za kruhom. To je pa bolj kot ne to. No, pa še lokalani prevozi 2 $ na osebo vsake tri dni.

Na najbolj zapravljiv dan, ko sva naredila dva potopa, sva zapravila 210 eur, ampak to je res izjema in češnja na vrhu smetane, ki sva si jo enostavno morala privoščiti.

Skupaj so naju Maldivi prišli okoli 1000 eur za dve osebi za 10 dni.

To je brez letalske karte. Za letalsko karto boste odšteli … jah, odvisno. Ena bolj ugodnih opcij je, da najprej letite na Šrilanko in od tam na Maldive. Je tudi ugoden direktni let iz Frankfurta na Maldive (tako midva letiva domov), pa tudi iz Ljubljane se da lepo prileteti sem z enim postankom v Istanbulu (poglej sem za poceni karto iz Ljubljane). Ne bo noro noro noro poceni, ampak <vstavi poljuben inspirational quote>.

Takolele. Zdaj je pa ura pri nas 7 PM in čas je za ene nudlce. In coca-colo. Njamiiii. Čez 12 ur pa poletiva proti Evropi. Se vidimo.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

“Pazi kokos!”

Ko se je pred nama po več kot 40 urnem popotovanju iz celinskega Delhija...

40 dni na Japonskem!

Sedela sva na postelji v majhni sobici v laoškem mestecu Luang Prabang. Ker je...

India: The Movie (Trailer)

Nisem se silil, nisem bil vsiljiv in brezobziren. Je pa res, da sem svoj...

Food p0rn: Vietnamska hrana

Lahko imava drisko, da teče z naju in bruhava na vsakih 30 minut. Pa...

Kai-jevo pismo …

"... you wanna share a room?" me je nasmejano vprašal. Jaz pa prilično prestrašen, z...

Kite Runner

Katka se je samo lahno obrnila in izdahnila enega tistih zgodnjejutranjih medmetov, za katere...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime