Trenutno smo doma

Main

V katerih 10 držav potovati zaradi hrane?

Verjetno me že poznate dovolj, da je vsem jasno, kako pomemben del mojih potovanj prestavlja hrana. Takšna in drugačna. Bolj je čudna, neprijetna za pogledat in iz najbolj zakotnih vogalov ulic, večja je verjetnost, da se bo uvrstila na moj jedilnik. Pa sem raziskal. 10 držav v katere se splača potovati zaradi njihovih specialitet. Nekaj nam je dobro znanih, spet večina pa je še vedno tam nekje daleč in me čaka v 2012.

1. Tajska

Na razpotju Indije, Kitajske in Oceanije se tasjka kuhinja ponaša z najboljšo mešanico tehnik in sestavin vseh treh. Česen in čili, to je to v večini, zraven pa še priokus limoninega soka, koriandra in limonine trave (lemon grass), kar skupaj daje tisti pravi okus.

2. Grčija

Od oliv do hobotnic, tisti pravi okus Grčije se v celoti zanaša na popolnoma sveže sestavine. Eksperimentiranje, kompliciranje in pretirano razmišljanje o vključitvi izvirnih okusov ni grški “way of cooking”, še posebej ko gre za v krušni peči pečen kruh, sveže paradižnike ali sveže ribe iz Mediterana. Kosilo je glavni obed dneva, ob sredah in petkih na jedilniku ni mesa.

3. Kitajska

Vse od zakotnih uličnih “štantov” pa do luksuznih hotelskih restavracij, Kitajska ponuja nekaj najboljših okusov na svetu. Kulturna percepcija Jing in Janga (ravnotežje in harmonija) se odražata tudi na krožniku. Saj veste, nikoli si nismo mislili, da lahko ananas in pečena račka tako dobro delujete v tandemu. Pa še peče po vrhu. Riž je seveda eden glavnih dodatkov, rezanci pa ne zaostajajo preveč.

4. Francija

Od sira do šampanjca, prek polžev in bagguett, Francija slovi po svoji gurmanski konotaciji. Verjetno le še redko katera kuhinja v svoj jedilnik vključuje tolko različnih sestavin kot ravno francoska. Vsaka najmanjša geografska in klimatska sprememba pušča svoj pečat na meniju specialitet. Tudi tukaj je kosilo najpomembnejši obred, čeprav menda tisto o dvournih maratonskih “slow food” kosilih postaja bolj kot ne mit. Je pa res, da tipična večerja denimo še vedno vključuje 6 izhodov.

5. Španija

Catalonska kuhinja je, seveda najboljša okrog Barcelone, deležna priznanja in pohval gurmanov od blizu in daleč. Kot tudi ostala španska kuhinja tudi katalonska med sestavine uvršča žafran in kumino, prav tako pa tudi medene dobrote. Predvsem bomo na krožniku našli meso in ribe v najrazličnejših omakah. Večrja je glavni obed dneva, vendar nikoli pred 21h.

6. Mehika

Magični-realizem v enchiladi? Nimam pojma kaj ta “rek” pomeni, vendar pa se nedvomno nanaša na splošno mehiško vnemo po poudarjanju čutov. V Mehiki se srečajo okusi Španije, Francije in tudi Afrike, vse to po zaslugi pestre zgodovine. Jedi iz koruze in fižola dominirajo in se kažejo v različicah imenovanih tacos, enchiladas in quesadillas. In tisto najbolj nenavadno, direktno zame. Seveda – črv na dnu tiste znane Mezcal.

7. Italija

Hrana je nedvomno italijanski izvozni produkt številka 1. Kljub nezanemarljivim razlikam med posameznimi območji, Italija ponuja nekaj tipičnih jedi. Seveda, hrustljava pizza in al dente testenin in rižot. Pa pijača? Samo ena beseda: kava. Italijani bi jo naj pripravili s srcem.

8. Indija <3

Indijska proteinska gastronomija spreminja svojo obliko in formo že ko se selimo med različnimi soseskami, mesti in državami (znotraj Indije, seveda). Glavna sestavina kuhinje juga je riž, severa pa roti. In nista sama. Vedno ju spremljajo dhal, zelenjava in čatni (neke vrste omaka). No, mogoče se najde tudi meso ali ribe. Ne glede na sestavine pa brbončice vedno prebudijo intenzivni okusi eksotičnih začimb. Evo, že pakiram tablete proti prebavnim motnjam …

9. Japonska

Če se nam uspe nekako prebiti skozi zapleteno izgovorjavo jedilnika, potem se nam japonska kuhinja oddolži na dolgo in široko. Večina japonskih restavracij se osredotoča na specialitete, kot so denimo yakitori (nabodala pečenega piščanca ali zelenjave), sushi in sashimi, tempura in ramen rezanci. Tisto kar naredi japonsko kuhinjo še posebej privlačno pa je “protokol” uživanja ob hrani imenovan kaiseki, ki vključuje izbor sestavin, pripravo jedi, pogrinjek in samo ceremonijo uživanja hrane.

10. Indonezija in Malezija

Indonezijska in malezijska kuhinja sta mozaik kitajske, posrtugalske, indijske kuhinje poleg tega pa še pridiha vseh tistih popotnikov, koloniolistov in trgovcev, ki so kadarkoli položili nogo na ta raj na Zemlji. Preoblije riža je posledica rodovitnosti njihove prsti in podnebja, začimbe pričajo o pestri zgodovini, pekoč čili pa odseva strast tamkajšnjih prebivalcev. Ta kuhinja ni zapletena. Je preprosta, razločna in “direkt v žilo”.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

10 nasvetov, kako “preživeti” letalo

Letala obožujeva. Predstavljajo tisti zadnji korak do težko pričakovanega morja obdanega s palmami ali...

Toskana. Brez Američanov.

Ravno ko smo se parkirali v naši prvi fattorii blizu mesteca Montepulciano, mi je...

Zamenjali Dominikansko za …

Takolele je. Dominikanska je lepa, modra in zelena in okusna. Ampak tri tedne, kot...

Čez cesto: Pravljični Bled.

Za nas Ljubljančane (ali pa mogoče kar Slovence) Bled pomeni preprosto lep kraj, ki...

Čisto blizu: Magični Dolomiti

V knjigi, ki sem jo kupila pred mnogo leti - ko sem se prvič...

Kaj RES spakirati za 1 leto?

Ena izmed prvih objav na blogu je bila "Kaj spakirati za 1 leto" in sedaj,...

Utrinki

Komentarji

  1. res je, predvsem gruzijska bi znala bit zlo zanimiva. ampak mislim, da si tle kr ti expert 🙂 čak čak, kje je že ona restavracija v Lj??

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime