Trenutno smo v Chiang Maiu

Azija

Vodič: Nusa Penida

Nusa Penida je otok, znan po čudovitih razgledih in morskem življenju, le malce stran od Balija. Je veliko manjši od Balija, vendar precej večji od sosednje Nuse Lembongan in še večji od Nuse Ceningan. Midva sva za Nuso Penido sicer vedno vedela, ampak ji nisva posvečala veliko pozornosti, saj je na samem Baliju toliko za videti. Ko sva si zaželela potapljati z mantami pa sva videla, da se to da ravno na Nusi Penidi. Tja sva šla za par dni, ostala pa 2 tedna.

Medtem, ko se je Nusa Lembongan zelo turistično razvila, ter se na otoku zadržuje veliko ljudi, se je Nusa Penida začela razvijati šele nedavno, ko je novi ‘poglavar’ tako odločil. Cene so prijazne, turistov je le peščica, domačini pa so neverjetno prijazni.

Kako priti na Nuso Penido?

Na Nuso Penido lahko pridete iz dveh mest:

 • s hitrimi čolni iz Sanurja (okoli 175.000 IDR)
 • iz Padangbaia: s trajektom (trenutno gre ob 11h, za 31.000 IDR) ali hitrimi čolni (grejo okoli 7h zjutraj, za 75.000 IDR) ali pa lahko najamete čoln za 500.000 IDR
 • praktično iz kateregakoli mesta pa vam lahko uredijo organiziran prevoz do Nuse Penide

Kako je z denarjem na Nusi Penidi?

Nusa Penida še vedno spada pod Indonezijo zato veljajo indonezijske rupije IDR. Na otoku sta vsaj dva bankomata večjih bank (v Saladanu in Toyapakeh), ampak vseeno priporočajo, da imate zalogo denarja s sabo, če ga slučajno zmanjka v bankomatih.

Kje spati na Nusi Penidi?

Večina prenočišč se nahaja v dveh malce večjih ‘mestih’ (ki sta po naše še vedno bolj vasici) in sicer v Saladanu in Toyapakeh, posamezna pa so raztresena tudi vmes.

Saladan je mesto, kamor prideš, če greš s trajektom iz Padangbaia. Če se boste usmerili bolj proti zahodni strani, boste imeli na voljo več guesthouseov.

Toyapakeh je čisto na severo-zahodu in ima po najinem mnenju lepšo plažo. Tukaj ni tako veliko guesthouseov. Midva sva stanovala v Penida Dive resortu, ki ima češke lastnike (soba z ventilatorjem 250.000 IDR, če ostaneš malce dlje) in simpatičen osrednji prostor za druženje. Zasledila sva tudi lokalen guesthouse, čisto ob plaži (150.000 IDR za sobo z ventilatorjem, 200.000 IDR za sobo s klimo). Druge možnosti so še Jasmine Inn, Nyuh Kadah (200.000 IDR za sobo s klimo) v smeri Crystal Baya, Simpang Inn (350.000 IDR za novo enoto s klimo), Nusa Penida Bungalow (150.000 do 250.000 IDR). Malo dražje in lepše opcije so Bintang bungalows, Coco resort Penida, Ring Sameton Inn in Namaste bungalows.


Ej, ti! Saj nisi pozabil na zavarovanje, ali ne? 🙂 Midva sva zavarovana pri NLB Vita, kjer imajo kul ponudbo za tiste, ki radi potujemo in smo malo štorasti. Juhu!


Kako se premikati na Nusi Penidi?

Iz Saladana do Toyapakeh lahko ujamete avto in se spogajate za 70.000 IDR, midva sva vzela dva fanta z motorji ali ojek (taksi motor), za 30.000 IDR na osebo.

Otok je najlepše in najlažje raziskovati z najetim motorčkom, za 60.000 IDR (od lokalcev, v resortih stanejo več), lahko pa se poskusite spogajati tudi za manj. Pripravite se na luknjaste ceste in bodite res previdni.

Lahko najamete avto z voznikom, ki vas bo peljal po glavnih znamenitostih (sva spoznala Wayana iz DiscoverNusaPenida in je bil zelo simpatičen). Menda je cena okoli 600.000 IDR na dan. Sklepam, da lahko tudi sami najamete avto, ampak ne poznam cene.

Kaj jesti na Nusi Penidi?

Na voljo je klasična indonezijska hrana in sveža morska hrana. Midva sva zelo uživala v Warung Tu Pande, ki ga vodi zelo simpatična Ayu (ocvrti piščanček in Naomi solata, nom!), Salt and pepper je pripravil zelo finega teriyaki piščančka. Za sladico lahko poskusite otoški sladoled oz. ledeno sadno kupo (es buah), ki vsebuje narezano sadje, sadni sirup, ledene kocke in koščke tam vzgojenih morskih alg. Ni tako slabo, kot se sliši. Ob plaži v Toyapakeh je nekaj restavracij, sigurno pa vas bo ogovorila starejša muslimanska gospa, ki je lastnica ene izmed njih (Warung Makan, zraven Wendy). Na ceniku ima cene za ‘turiste’, zato le vprašajte kaoliko so prave cene.

Najbolj bizarna stvar na Nusi Penidi

Če boste stali na plaži v Toyapakeh in gledali čudovito morje, boste na sredini opazili veliko ladjo. V bistvu to ni ladja, ampak center za vodne športe za kitajske turiste in mogoče celo restavracija. Zadeva kazi razgled na sončni zahod pa vendar Kitajci ne pridejo do otoka. Vozikajo se na bananah in vodnih skuterjih in dričajo po toboganih, si predstavljam. Dejansko jih tudi vozijo na otok, ampak jih omejijo na prostor, veliko kot neko manjše nogometno igrišče zraven Penida resorta), jim dajo kitajsko glasbo, karaoke, kitajsko restavracijo, odbojko, balinanje in petelinje boje (brez ubijanja) ter stojnice s spominki. Ven ne smejo. Bizarno, ampak otok ni prizadet. Baje plačajo veliko denarja, da so lahko tam. Mene malo spominja na Walking Dead 🙂

Kaj početi na Nusi Penidi?

 • snorklanje (najlepše na Crystal beach, sosednji Gamat Bay, zaliv PED ali pa kar na levi strani zaliva v Toyapakeh – vsi dostopni z obale).
 • potapljanje (midva sva naredila 1 potop v Penida dive resortu in to na najbolj oddaljenemu Manta 66, kjer sva videla mante. Bilo je čudovito! Malo manj čudovita je bila valovita vožnja in slabost, kljub tabletam proti slabosti. Ostali spoti so bližje, kar pomeni manj slabosti.)
 • izlet s čolnom – snorklanje, kjer te peljejo tudi na Manta bay (in še na nekaj ostalih mest), kjer lahko snorklaš z mantami.
 • raziskovanje otoka z motorjem (najboljši način, če vprašaš naju)
 • večernega življenja ni, baje pa obstaja en popularen bar, Penida Colada, ampak ga nisva utegnila it pogledat.

Kaj videti na Nusi Penidi?

Ogromno, predvsem pa čudovite klife! Razgledi so res veličastni, klifi pa izjemno visoki. Če se boste spustili dol do plaž, priporočam čim bolj stabilno obutev, karkoli razen natikačev.

Razgledne točke

 • Kelingking plaža: najbolj slaven pogled na Nuso Penido, lahko greste tudi do plaže, vendar je pot precej zahtevna
 • Broken beach: jama, ki je izgubila streho in je sedaj čudovit naravni most (zadnja 2 km ceste do sem sta grozna!)
 • Angel’s Billabong: naravni neskončni bazen, zraven Broken beach. Če valovi niso prehudi, se lahko tudi kopate, ampak previdno, ker so ljudje že umirali, ko jih je zajel val in odnesel v morje (ali na klife)

Slapovi

 • Seganing slap: Nor razgled na klife, noro težka pot v živo skalo dol do mini slapa in tolmunčka s sladko vodo, z razgledom na klife in butajoče valove. Čarobno!
 • Tegeling slap: zadnji ostanki pragozda z veliko ptičkami in manjšim slapom, tukaj sicer nisva bila, ampak baje je lažja pot do slapa, na dnu ob plaži pa je tudi manjši tempelj

Plaže

 • Atuh plaža: osamljena plaža, ki nudi čudovit razgled na mogočne klife (če greste po levi strani, je pot lažje kot če greste z desne strani). Tukaj je nekaj warungov s hrano in pijačo z zelo zmernimi cenami. Obisk je boljši ob plimi, ker se je lažje kopati.
 • Crystal Bay: Plima in oseka nista tako pomembni za kopanje. Crystal bay je popularen pri dnevnih izletih in tudi potapljanju, zato obstaja možnost, da bo kar nekaj ladjic na morju. Na voljo so ležalniki za plačat in nekaj štantov s pijačo in instant juhicami.

Templji

 • tempelj v jami (Goa Giri Putri): je tempelj v ogromni jami. Kdo bi si mislil, da se bo odprla tako mogočna dvorana, ko se tlačiš čez tisto majhno luknjico pri vhodu. Imejte s sabo sarong (lahko si ga izposodite za 5.000 IDR), donacija za vstop pa je okrog 20.000 IDR na osebo. Jama je res velika, za približno 10 min hoje oz več, če di boste ogledali še ceremonije, ki se odvijajo v notranjosti.
 • Pura Pulaung (Car temple): dobesedno tempelj z nekaj kamnitimi avtomobili, kaaaj?
 • še nekaj ostalih templjev, ki se nahajajo na pečinah in so sigurno vredni ogleda in razgleda, če se boste le varno pripeljali do njih po ozkih potkah.

Kam iti naprej iz Nuse Penide?

Iz mestec Saladan in Toyapakeh greste lahko naprej (ali nazaj) na Bali, sosednjo Nuso Lembongan, Lombok ali Gili otočke.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Azija čisto blizu: Shambala

Leto 1983: "Ueee!!!" (beri: Hočem joško!) Leto 1990: "Mamiiii, a gremo prosim v McDonalds?" Leto 1998:...

Azijska gurmanska pojedina

Druga najlepša stvar na potovanju je uživanje ob gurmanski hrani. Prva? Prva je občutek,...

Tajska hrana: 2. del

A veš tisto, ko misliš, da imaš letalo iz Bangkoka v Indonezijo v nedeljo...

Rindfleischetikettierungsüberwachung- saufgabenübertragungsgese!

Tole zgoraj je menda najdaljša nemška beseda, ampak ker govori o nekem zakonu etiketiranja govejega...

Beppu v oblaku

Beppu je mestece na vzhodni obali otoka Kyushu. Je drobno, prijetno, zavito v bel...

Najinih 552 dni popotovanja v Aziji

Slika pove več kot tisoč besed. Spodnji videoposnetek je dolg 2 minuti in 45...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime