Trenutno smo v Sloveniji

Azija

Wwoof – eko kmetijstvo po svetu

Bil je nek pogovor, nekoč nekaj let nazaj. “Mic, ti ki si bolj za te zadeve … ti si že prav gotovo kdaj wwoofal, ne?”. Kaj sem? “Nimam pojma, kaj je to. Wwoofal?” Pa mi je na kratko razložil, da gre on s tem na na Irsko. Za nekaj časa. Delat nekam, na eno samotno kmetijo. Misel je ostala v mislih in ko sem pred nekaj tedni pobrskal po zgodovini najinega pogovora, sam lahko raziskal dalje. Wwoof – Opportunities on Organic Farms: Linking volunteers with organic farms and growers.

Na kratko povedano in prevedeno. Gre za skupnost, ki povezuje eko kmetije na eni in prostovoljce, ki želijo tam delati, na drugi strani. Za vsako državo posebej. Wwoof Portugal, Wwoof USA, Wwoof Nepal … Odločiš se, kje bi rad svoj prosti čas in energijo kar najbolje unovčil, plačaš prijavnino in se povežeš s kmetijami.

Midva sla se odločila, da Wwoof poskusiva v Indiji. Plačala sva skupaj 40 $ dolarjev (za par, sicer se plača 25 $ na osebo) prek PayPala na tam naveden naslov. V potrditvenem odgovoru sva prejela nato seznam vseh eko kmetij, ki so članice skupnosti Wwoof in najine članske številke. Članarina traja eno leto. Od tu dalje je vsak Wwoofer zase. Sicer sprejmeš določena pravila, kot so denimo, da se vzdržuješ alkohola, drog, da sam odgovarjaš za svojo varnost, vendar pa je dogovarjanje za pomoč na eko kmetijah postavljeno povsem v lastno režijo.

Midva sva do tega trenutka vzpostavila stik z dvema kmetijama. Ena je zvezni državi Uttar Pradesh blizu mesta Varanasi, druga pa v zvezni državi Rajasthan, v mestu Deshnok. V tem slednjem živiš v 600 let starem Templju podgan, kjer pomagaš po eko postopkih spreminjati okoliško puščavo v manjše obdelovalne in plodne površine za lokalno prebivalstvo.

Finančna slika Wwoofa je preprosta. Za letno članarino prejmeš seznam eko kmetij, ki vsakemu Wwooferju ponujajo brezplačno bivanje, hrano in mnogo od njih tudi marsikatero dodatno aktivnost, ki jih omogoča bodisi njihova družina ali pa lokalna skupnost.

Članarina za vsako državo je določena individualno, saj so posamezne Wwoof organizacije avtonomne, sicer pa v končni podobi povezane pod krovno Wwoof organizacijo.

Kako bo? Ne veva, ampak vsekakor bo prav posebna izkušnja. Računava, da bova o prvi lahko poročala že konec marca 2014.

Prejšnji prispevekFotografije in 1000 besed
Naslednji prispevekAfganistan in njegovi zmaji

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Roadtrip: Epilog

7 dni na blef. Način potovanja, ki ga enostavno obožujem. V najinem prijetnem stanovanjcu v...

5 najbolj pogostih nategov na Tajskem.

Na Tajsko se letno nagnete 25 milijonov turistov. Se vam zdi, da si domačini...

Nežni velikani.

Oslob. Majhna otoška vasica, kjer so pred nekaj leti doživeli hevreko. "Fantje," je rekel...

V dvoje je lepo, ampak v troje je baje...

Dolgo se nisva oglasila. Ob občasnih potovanjih je služba postala najbolj pomemben projekt najinih...

13 razlogov zakaj potovati.

Nekaj preprostih razlogov, zakaj potovati: 1. Ker si brez problema več dni zapored ne umiješ...

3 najlepši kotički za snorklanje

V (Jugovzhodni) Aziji sem preživel natanko tri šestdesetine svojega življenja. V poljudnem jeziku se to prebre: eno...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime