Trenutno smo v Sloveniji

Bucketlist

Živeti na Koh Tau? Zakaj pa ne …

Še ena izmed lokacij, kjer bi lahko preživela kakšno leto ali dve. Tajski otoček Koh Tao, ujet na zahodno stran velikega Tajskega zaliva. Otoček je velik le 21 km², a zaradi svoje razgibanosti ponuja več kot dovolj priložnosti za raziskovanje, če ne celo avanturizem. Izjemno snorklanje, rajske plaže, vrhunsko potapljanje. Gurmanska tajska hrana in ko se je naveličate še kakšna okusna pica ali špageti. Tajsko pivo, čilensko vino, britanski cider. Na enem koncu bar pri baru, na drugem popolna tišina in simfonija čričkov.

Če ste torej morski tip in lahko vsako jutro cenite vse tisto najlepše kar na otok prinesejo vetrovi z oceana, potem nikar ne razmišljajte. Ločite se, otroke dajte v rejo, prodajte vse kar imate in se hitro preselite na Koh Tao. 😉 Tole spodaj pa naj vam pride prav za prvo orientacijo.

1. Kako je z vizo?

V Sloveniji si lahko uredite tajsko vizo za 6 mesecev, kar vas bo stalo 90 eur. S to vizo lahko na Tajsko vstopite 3-krat in morate državo zapustiti vsakih 60 dni. Torej, povedano po domače. Dva meseca ste na Koh Tau, letite v Kuala Lumpur in nazaj. Čez dva meseca ponovite vajo na drugo stran v Myanmar.

Po šestih mesecih boste a.) že našli službo in tako uredili delovno vizo b.) našli kakšen način pod pultom za podaljšanje vize ali c.) zapustili državo in nekje zunaj uredili novo polletno vizo.

2. Kako je prenočišči?

Prenočišč na Koh Tau je kot praznih, neizkoriščenih stanovanj v Ljubljani. Kot dreka! Mesečni najem bungalova vas bo stal okoli 5000 THB (140 eur), kaj boljšega (beri: svoja hiška) s kuhinjo pa okoli 12000 THB (320 eur). Po navadi so ta prenočišča dovolj velika za dve osebi, tako da, če se slučajno ne odločite za ločitveni postopek, vas bo to na osebo zneslo pol manj. Bravo Mic za tale visokomatematični izračun! 🙂

koh-tao-vreme
Hiter vpogled v vreme na Koh Tau. Deževati začne maja in potem vsakodnevno malce zalije vse do novembra. Nič hujšega sicer. Dežek prav paše!

3. Kako si boste našli službo?

Če ste slučajno inštruktor potapljanja ali pa vsaj dive master, potem za imate za iskanje službe na Koh Tau odlične predispozicije. Potapljaških šol je na otoku namreč že več kot 60, potapljanje pa predstavlja primarni otoški vir dohodka.

Sicer pa je na otoku priložnosti za delo dovolj. Lahko delate v kakšnem izmed lokalčkov, lahko učite jogo, pletete zapestnice, obirate kokose ali igrate tajski loto.

Seveda pa je idealen scenarij ta, da je vaša pisarna vedno tam, kjer je vaš računalnik. Torej, delo na daljavo za kakšnega izmed naročnikov, ki bo vaše usluge plačeval po evropskih in ne tajskih standardih.

Skupni mesečni stroški

Sklepam, da odločitev za življenje na Koh Tau s seboj prinese tudi nekaj želje po udobju, zato bom spodnje mesečne stroške izračunal na podlagi srednjega standarda. Če boste močno šparovni, lahko te stroške znižate za 30 %, če pa boste slučajno res zadeli tajski loto, lahko greste eksponentno v višave.

Najem stanovanja za en mesec: 280 eur
Stroški mesečne vize: 15 eur
Stroški hrane: 500 eur
Stroški najema motorja: 70 eur
Dodatni stroški: 100 eur
Skupni mesečni stroški: 965 eur

Recimo, da vas torej življenje na Koh Tau na mesec stane 1000 eur. Če tukaj živite s partnerjem in če na mesec malce več porabite za hrano, vizo in dodatne stroške, vas bodo mesečni stroški za dve osebi prišli skupaj 1500 eur. Torej 750 eur na osebo.

Midva sva skupaj v enem mesecu porabila 900 eur, torej 450 eur na osebo. Se da.

Ne sliši s slabo, ne? 😉

Prejšnji prispevek500 dni na poti.
Naslednji prispevekFukuoka, prihajava!

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Roadtrip do Barce – nekaj Micevih misli

Poznam dva modela, ki sta si pred kratkim kupila vsak svojega Ferrarija. Pa ne...

Pismo iz Indije.

Dear sir! Thank you for opening my email. My name is Mitja Melansek, I come...

Kaj vse se zgodi, ko budget povečava za 40...

Dobro jutro. Oba imava drisko. Verjetno je kriv včerajšnji poznovečerni tomyum. Nič hujšega, le...

Zamenjali Dominikansko za …

Takolele je. Dominikanska je lepa, modra in zelena in okusna. Ampak tri tedne, kot...

Z nama na poti tudi Nova KBM! :)

O, kako bo to super! :) Pravkar sva namreč za prihodnje leto sklenila prijateljstvo...

Vodič: Nusa Penida

Nusa Penida je otok, znan po čudovitih razgledih in morskem življenju, le malce stran...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime