Spet smo doma

Zdravila za potovanje (potovalna lekarna)

Pred potovanjem se nam zdi, da moramo vsa zdravila za na potovanje vzeti s seboj, potem pa na poti vidimo, da so lekarne pogostejše kot ulične svetilke, zdravila pa cenejša kot pivo. Najbolje je, da s sabo vzamete nekaj malega zdravil in potem ostalo potovalno lekarno kupite kar na potovanju.

Katera zdravila vzeti na potovanje?

Ne pozabite – zdravila so v Aziji veliko cenejša (in enako kvalitetna), zato potovalno lekarno lahko kupite na potovanju.

 • Zdravila proti slabosti: kot je Dramina (na potovanju vprašajte za dramamine). Velikokrat pridejo prav na dolgih vožnjah, kjer so ceste slabe ali pa pri razburkanem morju. Vi boste malce zaspani, ampak ne bo vam pa treba bruhati v vrečke kot domačinom.
 • Zdravila proti bolečini in vročini: Lekadol (na potovanju vprašajte za paracetamol) ali Nalgesin (na potovanju vprašajte za naprosyn). Tablete proti glavobolu ali drugi blažji do srednje močni bolečini.
 • Zdravila proti driski – Probiotiki, medicinsko oglje in rehidracijski praški: Midva imava tokrat s sabo probiotik Better Biotics (za blažje prebavne težave in vse, ki ne marate antibiotikov 🙂, priporoča pa se jemanje kot podpora antibiotikom, ki porušijo naravno črevesno floro). Medicinsko oglje (na potovanju vprašajte za carbo medicinalis) pomaga pri blažjih zastrupitvah, za rehidracijo pa pijte rehidracijske tekočine (na potovanju vprašajte za rehydrational salts). Rehidracijski praški so v Aziji veliko cenejši kot v Sloveniji.
 • Zdravila proti driski – Antibiotiki za prebavni sistem: Ciprofloksacin (na potovanju vprašajte za ciprofloxacin). Včasih so prebavne težave zelo naporne, trajajo več dni ali pa jih spremlja utrujajoča vročina. Takrat je bolje narediti tri dnevno kuro z antibiotiki, ki hitro pozdravijo hudobne bakterije. Ta zdravila delujejo tudi pri vnetju mehurja.

  Ej, ti! Saj nisi pozabil na zavarovanje, ali ne? 🙂 Midva sva zavarovana pri zavarovalnici Vita, kjer imajo kul ponudbo za tiste, ki radi potujemo in smo malo štorasti. Vse si urediš po spletu, juhu! Za 20% popust uporabite kodo PJL20!


 • Zdravila proti alergiji: Na voljo so različne učinkovine. Zyrtec (na potovanju prašajte za cetirizine), Aerius (na potovanju prašajte za desloratidine), Telfast (na potovanju vprašajte za fexofenadine). Če opazite, da ste dobili alergijsko reakcijo na cvetni prah, razne pike žuželk ali sonce (dražeči kašelj, zatekanje mesta pika ali srbeče kožne izpuščaje), lahko uporabite antialergike in zmanjšate vnetni proces.
 • Zdravila proti želodčni kislini: Rupurut (na potovanju vprašajte za hydrotalcitum – blažje težave), Nolpaza (na potovanju vprašajte za pantoprazolum– močnejše težave). Če ste malo bolj občutljivega želodca, na meniju pa so jedi polne začimb, boste imeli na voljo v lekarnah poceni zdravila za lajšanje težav z želodcem.
 • Obliži: Zanimivo je, da je večina lekarn in trgovin slabo založenih z obliži, zato te raje vzamite od doma.
 • Repelent, sončna krema, tekočina za leče: Repelent proti komarjem z visokim % DEETa, kremo z visokim faktorjem in tekočino za leče precej težko dobite v večini držav (Tajska in Bali sta izjemi), zato te izdelke raje prinesite od doma.
 • Nujna zdravila seveda prinesite s sabo. Ostala zdravila, kot so naprimer uspavala in pomirjevala imate tudi možnost dobiti v azijskih državah (midva sva dobila Valium kot uspavalo za naporne nočne avtobusne vožnje v Indiji za malo več kot 1 euro – pa imava skoraj še celo tablico).

Tako, to so najini nasveti katera zdravila vzeti na potovanje po Aziji, za bolj podrobno potovalno lekarno pa preberite tale prispevek o zdravilih. Pred potovanjem si ne pozabite urediti zavarovanja za tujino, midva ga imava pri zavarovalnici Vita.