Spet smo doma

Azija

Kratek vodnik po Banda Islands

Res iz srca privoščiva vsakomur vsaj nekaj dni na tem otočju. Naj ne bodo izgovor leta, za vsakega se najde kaj. Naj finance ne prekrižajo poti, saj lahko tukaj živite za desetino tega, kar sicer zapravite v “Poreču”. In naj ne bo izgovor oddaljenost in navidezna nedostopnost. Zato namreč tale kratek vodnik! 😉

Pa gremo lepo po vrsti.

Kako na otočje Banda?

Otočje Banda leži v morju med Sulawesijem in Papuo, spada v provinco Maluku, katere glavno mesto je Ambon. Do Ambona ne boste imeli težav, saj tja večkrat na dan letijo letala iz različnih koncev Indonezije. Najcenejši med njimi je v tem trenutku (Oktober 2014) Lion Air, priporočam pa, da cene preverite na www.nusatrip.com.

V Ambonu se stvari malce zapletejo, saj je nemogoče karkoli urediti v naprej in boste torej kakšno urico, pol dneva ali dan namenili skakanju sem in tja. Imate štiri možnosti.

a. Z letalom na Bando

Neposredno na Bando trenutno leti le letalska družba Aviastar s svojim 12-sedežnim letalom. Od tega je po navadi 8 sedežev za turiste in vsaj 4 za domačine. V najinem primeru so bili leti zasedeni kar tri tedne v naprej, nikakor pa ni rečeno, da je vedno tako. Aviastar ima pisarno na letališču, kjer boste pristali v Ambonu, zato stopite tja in vprašajte.

Cena letalste karte iz Ambona na na Bando je okoli 300.000 IDR, torej okoli 20 eur.

b. Na otočje Banda s speedboatom (*update: aprila 2015)

Od februarja naprej baje na otočje Banda iz mesta Ambon vozi speedboat, ki vozi ob ponedeljkih in petkih, ob 8.oo zjutraj in traja 4 ure, nazaj pa gre ob sredah in sobotah. Zna biti precej zaseden, zato po mailu vprašajte za nadaljne informacije pri guesthouseu Mutiara, kjer je lastnik vpleten v vse novosti pri Banda otokuh.

Cena: 300.000 IDR in 400.000 IDR za VIP

c. Z ladjo na Bando

Velikanske ladje Pelni, ki plujejo med velikimi pristanišči v Indoneziji, se ustavijo tudi v Ambonu in peljejo na Bando. Vožnja traja 10 ur, včasih malce več, včasih malce manj, odvisno od razmer. Urnik Pelni ladij je objavljen na uradni strani www.pelni.co.id, pri čemer vi zberete pristanišči Ambon – Bandaneira, želen razpon datumov in izpisale se vam bodo ladje, ki plujejo na tej relaciji. Ladji sta dve: Tidar in Kelimutu.

Cena vozovnice za ladjo v Economy razredu, razredu brez postelje, znese 110.000 IDR, torej okoli 8 eur.

Posebno pozornost velja nameniti krajam na Pelniju. Menda so organizirane skupine po 10 ljudi, ki vas pri gnetenju v vrstu obkolijo in izropajo. No, naju so še bolj, saj so nama ponoči ukradli DSLR fotoaparat izpred nosa.

d. Z letalom na otočje Kai od tam pa z ladjo na Bando

Ta opcija je malce bolj zahtevna, vsekakor pa nagrajujoča, saj boste poleg Bande videli še božansko belo otočje Kai. Na otočje Kai lahko letite z letalsko družbo Wings Air, ki ima pisarno na letališču v Ambonu. Karta znaša 1.050.000 IDR, torej nekaj manj kot 70 eur.

V mestu Tual, glavnem mestu otočja Kai, je pisarna Pelni, kjer lahko kupite vozovnico do Bande, tam pa so objavljeni tudi urniki. Vsekakor je te vredno pregledati že prej na uradni strani www.pelni.co.id. Cena vozovnice je okoli 155.000 IDR v Economy razredu, kar je nekaj več kot 10 eur.

Kolikor je nama znano, v tem trenutku ni druge možnosti, da bi prišli na Bando. Morda se da najeti manjše letalo, vendar o tem sploh ne bom pisal, ker je to out of my league. 🙂

*update: April 2015

Po najinem mnenju je najbolje ujeti speedboat, ker je cenovno najbolj ugodna in udobna opcija. Če imate kakšne informacije, kako ga rezervirati, prosim sporočite!

IMG_3474

Cene na otočju Banda

Otočje Banda je sestavljeno iz 5 bolj poseljenih in še nekaj manjših, manj ali sploh ne- poseljenih otočkov. Vsaka pot vodi najprej v mesto Bandaneira, od tam pa dalje na otočke.

Bandaneira

Cene dvopoteljnih sob se gibajo med 150.000 in 250.000 IDR (10 – 18 eur), v to ceno je že vštet zajtrk. Ostali obroki so na voljo v lokalnih warungih, kjer so cene glavnih oborkov med 20.000 in 60.000 IDR (1,3 – 4 eur), lahko pa si privoščite tudi kakšnega izmed večernih buffetov, denimo v homestayu Mutiara, za katerega boste sicer odšteli 80.000 IDR (nekaj več kot 5 eur), ampak je hrana tako dobra, “da bi jo še angelčki jedli, če bi ritke meli!”

Pivo stane 40.000 IDR (skoraj 3 eur), banane so smešno poceni, prav tako marmelada iz muškatnega oreščka. Kavica je dobra in stane pol evra, sokovi so, ampak ne prav za “dol past”.

Pulau Ai in Pulau Hatta

Dva otočka, kamor se vsaj za nekaj dni poda večina obiskovalcev otočja Banda. Otočka sta majhna in na njih ni lokalnih gostilnic, warungov. Cene, ki jih ponuja peščica mini homestayev, se gibljejo med 200.000 in 300.000 IDR za dve osebi, pri čemer so v to ceno že všteti vsi obroki. Ja, za 13 eur na dan sva živela na beli plaži, jedla tri okusne obroke in uživala v neomejeni količini kavice.

Na otok Ai ladjica iz Bandaneire pelje vsak dan ob 11.00 in stane 30.000 IDR (2 eur), na otok Hatta pa vsak drugi dan in stane 25.000 IDR.

Ostali otoki

Na otoku Run, Banda Besar in Pulau Pisang nisva bila. Menda se da tam tudi živeti, vendar pa kljub temu tile trije tedni niso bili dovolj, da bi obiskala vse. Cene so kot so nama povedali, podobne, kot na otočkih Ai in Hatta.

IMG_9657

Kaj početi na otočju Banda

Ljudje pridejo sem zaradi:
– vrhunskega potapljanja
– nagrajujočega snorklanja
– gurmanskih doživetij
– podoživljanja zgodovine
– pobega iz turističnih krajev

Prav vse izmed the stvari boste najlažje uredili v mestu Bandaneira. Malce povprašajte lastnika vašega hotela ali pa prijazne lastnike Blue Motion potapljaškega centra.

Cena enega potopa je v tem trenutku 500.000 IDR (35 eur), cena dveh pa 900.000 IDR (60 eur).

Snorklanje je seveda brezplačno, izplača se s seboj prinesti svoje maske, plavutke lahko za 10.000 IDR (0,7 eur), najameš v svojem homestayu.

Na večini otokov o (nemalokrat krvavi) zgodovini, katere niti so spletli Nizozemci, Angleži in domačini, pričajo mogočne trdnjave. Vse se da obiskati, primerno pa je, da prispevaš donacijo v višini 20.000 IDR (1,3 sur). Prav tako je v Bandaneiri nekaj zanimivih muzejev, do katerih prideš tako, da potrkaš na sosednja vrata in vprašaš, če imajo morda oni ključ. 🙂

Če ste za gurmansko eksperimentiranje z muškatnim oreščkom in divjimi oreščki kenari, potem poskušajte kakšno tetko prepričati, da vas vzame na kuharski tečaj. To dejansko pomeni, da boste z njo v času, ko bo pripravljaja večerjo.

Nikakor smete z otočja Banda, ne da bi se vzpeli na 666 metrov visok vulkan Gunung Api. Ladjica vas iz Bandaneire pelje na obalo vulkana za 10.000 IDR (0,6 eur) in vas po nekaj urah precej naporne hoje, fenomenalnem pogledu na celotno otočje in zastrašujočem dimu, ki se še vedno vali skozi krater, pobere na istem mestu in odpelje nazaj.

IMG_9695

Še kakšen napotek

Zdravje

Malarije menda na večini otokov ni, ni pa odveč biti previden in “udariti” kakšne kure z doksiciklini, ki jih v večnimi mest v Indoneziji (razen na Baliju) dobiš smešno poceni.

Lekarn v mestu je nekaj, vendar je bilo denimo že tablete za lajšanje bolečin v grlu težko dobiti. Torej, raje kakšna več že od doma, pa boste na varnem

Letalo, če je nuja

Pravijo, da v nujnih primerih lahko iz Bande v Ambon letiš, četudi na videz ni več kart. Malce povprašajte naokoli in ponudite kakšnih 100.000 IDR (8 eur) višjo ceno od redne. Morda se vam nasmehne sreča. Pogled iz letala je menda fantastičen.

Internet

Predpotopni, ampak deluje, če je nuja. Voucher za enodnevni dostop do interneta kupiš v uličnih prodajalnicah, stane 19.000 IDR (1,3 eur) in ti zagotavlja 24 urni dostop z omejitvijo prenosa na 250 MB. Včasih dela, včasih ne. Skratka, ne računaj nanj.

Upam, da ste našli kaj uporabnega. Če ne, pa se vam zdi, da bi lahko vseeno lahko kako pomagala, nama pišite na mic@povsodjelepo.com in z največjim veseljem se bova pustila povabiti na pivo! 🙂

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Pai (Tajska)

Pai je luškano mesteco na severu Tajske, ki je v zadnjih nekaj letih postalo...

Prva pomoč: Male (Maldivi)

Male je glavno mesto Maldivov in 'centrala' za vse domačine. Samo tukaj boste lahko...

Najini predlogi za poceni potovanja

Prav vsak kraj na našem planetu popotnikom ponuja budget možnosti potovanja. Že res, da so...

Japonščina na hitro!

Brzinski tečaj uporabnih japonskih besed Poznate tisti vic, ko Japonec v angleščini reče…? Ne? Seveda...

Zaščiteno: “Dovolj je bilo ubijanja!”

V Axsaievem telefonu je zahreščalo, slišal se je nekajkrat “hello” in zveza je bila...

Eno leto na poti.

Ne, ne greva še domov. Če te slučajno zanima. Katka si je zlomila nogo,...

Utrinki

Komentarji

  1. Meni je vse jasno, lahko pa gremo vseeno na pivo. 🙂 Mislim, da se mi je prvič zgodilo, da berem blog in je nekdo bil v kraju, ki ga nisem poznal. Itak, ultra navdušen! 🙂

Comments are closed.