India: Ultimate Low Budget

Pred vsakim potovanjem (in tole ni izjema), sem si dnevni budget računal po principu: “Pa sej, če jem čist lokalno hrano, pa če skoz pešačim, pa če spim po luknjah, ziher pridem ful poceni skoz.” OK. Zdaj ko sva na poti že 125. dan, so mi zadeve malce bolj jasne. Ne veliko bolj, še zdaleč ne. In vem, da bom verjetno po naslednjih 125. dneh o vsem tem imel novo, drugačno, morda izpopolnjeno mnenje, pa vendar. Potovanje v Indijo je res nekaj posebnega.

Princip, da boš med potovanjem spal, jedel in se prevažal kot “lokalec” ne pije vode. V prvi fazi se sesuje že zaradi tega, ker nikoli, res nikoli in nikjer ne boš lokalec. Lahko si prijatelj z domačini, lahko poznaš vse skrite kotičke, lahko mesta naštudiraš v nulo … Nikoli ne boš eden izmed njih. In tako tudi cene zate nikoli ne bodo iste. Pa ne zato, ker bi te želeli nategniti … preprosto zato, ker naše potrebe, naše želje, naše vrednote in način vsakdana ni isti, kot njihov.

Tudi za Indijo, tako kot za vse ostale države na poti, sva si na začetku zadala, da ne bova prekoračila najinega izklicnega budgeta 42 eur na dan, kar znese približno 3500 rupij (1 eur = 84 rupij). Po enem mesecu potovanja sva se odločila, da brez problema znižava dnevni budget na 2500 rupij (30 eur), pogosto nama je uspelo, da sva v enem dnevu zapravila zgolj 2000 rupij (24 eur), v ashramu celo 1200 rupij na dan (14 eur). V ta najin budget je všteto vse: prenočišče, hrana, voda, prevozi in kakršnekoli ostale dobrote (obleke, vstopnine, kinder jajčke 🙂 ).

Ena izmed lokalnih stojnic, kjer se za 1 evro (80 rupij) pošteno naješ.

Ampak vseeeeeeeno. Za tiste res orto hardcore in pa tiste, tako kot jaz, še vedno naivne popotnike, sem zbral najcenejše opcije, na katere sva naletela midva skozi tole tromesečno potovanje in jih ločil po kategorijah. Vse cene veljajo za en dan.

Hrana

Zajtrk: 30 rupij (čaj ali dva, kakšna lokalna dobrota s stojnic (chapati, guli, kakšna jajčka))
Kosilo: 100 rupij (zelenjavni thali)
Večerja: 70 rupij (masala dosa ali idli, morda kakšen naan)
Voda: 50 rupij (ni cenejše opcije, voda je voda in vsak dan vsaj 3 litre je skoraj nuja)

Prevozi

Najcenejši prevozi so seveda pešhonde, a včasih pač tako ne gre. V tem primeru sta najboljši dve opciji.

Metro (v velikih mestih): 20 rupij
Avtobus: 20 rupij

Prenošišče

Prenočišča variirajo od kraja do kraja in od meseca do meseca in od sobe do sobe. Vseskozi do pred nekaj dnevi sva najemala sobe brez klime, kar je pošteno znižalo stroške, toda v Kalkuti je te dni 42 stopinj celzija in brez klime preprosto ne gre. Spodnja cena je za sobo brez klime.

Soba: 300 rupij

Takole. Če si res hardcore popotnik in se ti zdi, da zmoreš vse, da nikoli ne boš zbolel, da te noge držijo do Lune in nazaj, da ti vročina ne pride do živega, da lahko ješ eno in isto hrano več mesecev zapored … potem boš na dan v Indiji zapravil okoli 600 rupij, kar znese natanko 7,1 eur (kar je približno toliko, kot sva midva na dan na osebo zapravila v ashramu).

En mesec v Indiji lahko tako preživiš za dobrih 210 eur.
Midva na mesec zapravima cca 440 eur na osebo.

 

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.