Trenutno smo v Sloveniji

Main

Najina fotografska oprema za potovanja

Da najprej razščistimo nekaj. Nisem fotograf. Nimam se za fotografa. O zaslonki, goriščni razdalji, naravnih ISO-tih in camera obscuri vem ravno toliko, kot o NASA tem, kako hudiča je prišla voda na Mars. Tole spodaj je ena mojih prvih fotk na najinem potovanju. Zdaj jasno? 😉

ng-23
Vrhunska kompozicija, ostrina powered by Gillette, barve, da se skrije sončni zahod. 😉

In potem so minevali dnevi, tedni in meseci najinega potovanja. Fotič pa ves čas z mano. V vsaki situaciji. Ob popolni popoldanski svetlobi, ponoči, na morju in pod njegovo gladino, v gorah, pred obrazi ljudi, nad krožniki pisane hrane. In sem se učil. Po opičje. S poskusi in napakami. Kako pa drugače. Pa zaslonko gor in zaslonko dol, pa ta čas in on, ta objekitv s to goriščno in ta s to, pa če daš to nastavitev na toliko, potem je pametno, dat tisto drugo na toliko in tretjo na malo manj.

Zato, pozor! Če potrebujete konkretne strokovne nasvete za fotografijo, potem priporočam enega izmed naslednjih mojstrov: Matej Golob, Claudio Sabolčec, Aljoša Videtič ali Blaž Gvajc. In še veliko jih je. Jaz nisem med njimi. A vseeno vam bom povedal, katero opremo in za kaj sva jo uporabljala midva. Mogoče vseeno komu pride prav.

Pod vodo

Ta je bila pasja. Podvodna fotografija je svet zase in že vsak poskus, da se je lotiš z GoPro kamerami je sicer zelo zabaven, a hkrati neskončen izziv. Midva sva začela z GoPro 2. No, sranje od sranja! Potem sva vmes koralne grebene fotkala z Nikon Coolpix, ki se je s svojim rdečim filtrom izkazal za super opcijo (tudi kar se snemanja videov tiče), kasneje, zadnje pol leta potovanja, pa sva uporabljala GoPro 4. Podvodne fotografije s štirico sicer niso ravno za na razstavo, a z malce obdelave se da iz njih potegniti marsikaj. Je pa štirica super za snemanje podvodnih videov.

Za vsakdan

Ker je čar potovanj ravno njihova nepredvidljivost, sva skoraj celotno prvo leto potovanja naokoli skakala izključno s Canon 100D in objektivom Tamron 18-270 mm. Za laike, kot sem jaz, citiram kolega, ki mi je pred potovanjem po domače razložil, zakaj ta objektiv: “Lahko fotkaš pokrajino, lahko ful zoomiraš, če bosta videla kakšne živali, lahko fotkaš portrete ljudi. Skratka, vse v enem.” Mene je prepričal.

IMG_0546
Na fotografskem tripu v Nemčiji sva uporabljala izposojen Mark II in Sigma 35 mm, 1.4

No, ko so nama tistega nesrečnega tropskega popoldneva ukradli fotoaparat in vso opremo, sva bila primorana kupiti novega. Kupila sva za odtenek boljšega, in sicer Canon 60D, z objektivom Sigma 18-250 mm. Podobne karakteristike kot poprejšnji Tamron. Ampak kmalu so izkušnje pokazale, da potrebujeva še nekaj drugega.

Takrat sva investirala v Canonov 50 mm 1.8 in Canonov 10-18 mm. Prvega uporabljava za fotografiranje detajlov, ljudi, momentov in kadar se znajdeva v slabših svetlobnih pogojih, slednjega pa za pokrajine, za arhitekturo, za mesta.

Obdelava fotografij

Če je fotka grda, je pač grda. In to ji takoj povem, se skregava in jo zbrišem. Verjetno to ni navada dobrih fotografov (a morem še večkrat povedat, da jaz to res nisem?!), a jaz vse, kar je zanič brišem sproti. Kar ostane in kar se mi zdi, da bi lahko rodilo dobro fotko, gre na računalnik in hopa-cupa v Lightroom. Tu pa se zgodi … vse, kar se pač mora zgoditi. Čaram, začaram, za*ebem, odčaram, resetiram, jovo-na-novo in potem nastane. Fotka, ki nosi tisoče spominov in fotka, ki jo upam pokazati na blogu, pa čeprav vem, da se pri tem kakšen od zgoraj naštetih mojstrov objestno križa. 🙂

Prejšnji prispevekNaročilo šparovčka!
Naslednji prispevekKviz: Katero potovanje je zate?

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Devicnik na vlaku.

Preden sem sel v Indijo sem bral o strahu. Pravijo, da je strah eden...

Z nama na poti tudi Nova KBM! :)

O, kako bo to super! :) Pravkar sva namreč za prihodnje leto sklenila prijateljstvo...

Santih, santih. Ashram, 2. dan

“Sir? Hello, sir!” Vem, da ne klice mene. Zeli namrec scepec soli, ki jo...

2012, za vsako ceno!

Se mi zdi, da v življenju še nisem bil v procesu sprejemanja tako pomembne...

Katkin kotiček: Druženje s Kitchy World v Formadomi.

Z Nino Štajner, arhitektko in urednico bloga Kitchy World, se večinoma druživa v pajkicah...

Mnemba. En ar raja za snorklanje.

A veš, kaj mi gre na živce, ko berem kakšne popotniške bloge? Iščem najboljše...

Utrinki

Komentarji

  1. Tale post sem pa dolgo čakala 🙂 Hvala za pojasnila! Me pa nekaj zanima – ali sta uporabljala tudi kakšen stabilizator za snemanje videov ali sta kar iz roke posnela? Ker prehodi in gibanje so noro smooth!

  2. Hola! 🙂 Malenkost, če le kaj pomaga. Ne, nisva uporabljala stabilizatorja. Sem pa ugotovil, da je pri snemanju videov pomembno dvoje. Da si fain naštimaš fotiča (dejansko, da si zategneš pas okol vratu in snemaš z napetim pasom, gibaš pa se v bokih in delaš izpadne korake kot največji debil) in da pripraviš zadosti dober video material, da ga lahko stabiliziraš pri obdelavi na računalniku. Aja, pa kozarček rakije pomaga, da se roka ne trese! 😀

  3. Hvala za opis. Me pa zanima, kako da sta se kot popotnika odločila za velikega in težkega Canona DSLR namesto mnogo manjšega in lažjega brezzrcalnika (mirrorless), ki ima običajno tudi boljši video? Ker če potuješ samo npr. z ročno prtljago se to zelo pozna, pa tudi vsaka kila manj na dolgem potovanju prav paše.

  4. Miha, čau! Nisva se odločila. 🙂 Tako sva začela po nasvetu kolegov fotografov, potem pa sva se navadila tega in … mlada navada, železna srajca! 🙂 S katerim mirrorless imaš izkušnje? Bi vseeno malo počekiral.

  5. Za hitro pot okoli sveta sem si spomladi kupil Olympusa OM-D M10, z osnovnim kit objektivom (ekvivalent 28-84mm) gre recimo brez problema v žep jakne/brezrokavnika. Zraven imam se žepni fish-eye (velik le malo več kot pokrovček za objektiv), ga imam vedno s sabo kar v žepu od kavbojk/pohodih hlač ter se fiksnega portretnega 45mm f/1.8 (90 mm ekvivalento, podoben kot vajin, ki je 80 mm ekv., le optično po testih naj bi bil ta Olympus nekaj boljši) ter telezoom 80-300 4.5-5.6 (ekvivalentno). Zaenkrat zelo zadovoljen, tako s kvaliteto slik kot z uporabnostjo, zelo enostavno je nastavljati vse ročne funkcije (dva kolescka za zaslonko/čas + veliko gumbov, vse se da prilagoditi po zelji), zelo uporaben WiFi (tako za prenos slik na mobitel kot za daljinski nadzor vseh funkcij), … Ter seveda velik plus velikost (oz majhnost), po kakovosti senzorja/slik/iso pa naj bi bil nekje tam-tam z Nikonom D5400/5500. Tudi EVF zelo dober, velik in težko je potem iti nazaj na optičnega, kjer ne vidiš, kako izgleda “exposure”, ti ne poveča slike pri ročnem fokusiranju,… Cena vsega skupaj novega v Sloveniji je bila cca 900€, samo body+kit že tam za dobrih 500€.

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime