Spet smo doma

Finance

Dokumenti za potovanje. Vsi!

Marsikdo naju je v zadnji tednih, odkar sva doma, vprašal, kako sva vedela kdaj in kje začeti planirati daljše potovanje. Pa ne govorim o sanjarjenju in načrtovanju poti, ampak o tistih malo manj prijetnih opravkih, kot so dokumenti za potovanje. No, nisva vedela kje začeti 🙂 Zato bom na enem mestu povzela najine izkušnje o dokumentih za potovanje, ki jih je potrebno urediti doma. Birokratske zadeve se ponavadi lahko zelo zavlečejo, tudi ker te zaradi pomanjkanja informacij na internetu radi pošiljajo sem in tja. Za take stvari ti ne sme zmanjkati časa, pa vendar jih ne moreš urejati prehitro. Veljati mora pravilno časovno ravnotežje 🙂

  • Bančne kartice

Midva sva imela vsak svojo bančno in kreditno kartico, drug drugemu pa sva dala narediti tudi dvojnike kartic. Slabost dvojnikov je, da enkrat letno plačaš uporabnino za vsako kartico (okoli 12 €), za preklic kartice ob kraji/izgubi dobrih 6 € (in morebitno izdelavo nove kartice 6 €). Preklic začne veljati takoj, ko pokličete na telefonsko številko (za Maestro/Mastercard/Visa: +386 5 666 12 56). Po tem, ko so nama postopoma vse kartice čudežno izginile, je še kako prav prišel tudi dvojnik kartice od moje mami, ki je postal edina delujoča kartica za naslednjih 6 mesecev. Zelo pride prav tudi spletna banka, ki si jo morate zaradi digitalnega certifikata urediti doma. Oba imava račune na slovenskih bankah, kar pomeni, da so dvigi omejeni, provizija za dvigovanje pa precej velika, vendar še nisva slišala za bolj ugodno rešitev. Je kdo?

  • Dodatno zdravstveno zavarovanje

Obveznega zavarovanja se načeloma ne da prekiniti/zamrzniti (razen nekaterih zelo iznajdljivih posameznikov), pri dodatnih pa ta možnost obstaja, vendar se razlikuje od podjetja. Jaz sem pri Vzajemni lahko dodatno zavarovanje zamrznila (izpolniš obrazec) in ga preko e-pošte spet odmrznila. Mic je imel pri Triglavu večje težave, ker je zamrznitev možna samo pri nekaterih pogojih (kot je prestajanje zaporne kazni, hmmm), zato je moral dodatno zdravstveno zavarovanje prekiniti (trimesečni odpovedni rok). Ker ni bil zavarovan več kot eno leto, pri ponovni sklenitvi prve 3 mesece nima pravice koristiti ugodnosti (ne glede na ponudnika), kar po domače povedano pomeni, da bi moral plačati vse storitve pri zdravniku. Poleg tega bo celo življenje plačeval kazensko 3 % večjo premijo (Mic: fuck me!). Precejšnja razlika med dvema enakovrednima ponudbama.

  • Zavarovanje za tujino

Nama je za prvo leto uspelo sestaviti svoje zavarovanje iz treh delov, ker sva v vmesnem obdobju želela biti zavarovana še nad nadmorsko višino 3000 m, za naslednje pol leta pa sva pri NLB Vita sklenila enotno zavarovanje. Za klic lahko uporabljaš lokalni telefon, svoj telefon, preko skypa pa se ni dalo klicati na kontaktno številko, zato se je dobro zmeniti tudi, da se javljaš preko e-pošte.

  • Mednarodno vozniško dovoljenje

Roko na srce, mendarodnega vozniškega dovoljenja v večini držav Azije najbrž ne boste rabili (prej pride prav par € v lokalni valuti), lahko pa vam reši veliko težav, ker imajo policaji radi besedo international. Uredite ga na AMZS, kjer je treba čakati 3-5 dni (cena: 31 €). Za vožnjo po Japonski je treba vozniško dovoljenje prevesti v japonščino za ceno 35 €.Pomembno je vedeti, da v Aziji teoretično ne smeš voziti skuterjev z izpitom za avto in lahko za to dobiš kazen.

  • Mobitel

Mic je tokrat boljše odnesel pri Simobilu, kjer je enostavno prekinil paket, obdržal številko in plačeval porabo (ki je bila 0), pri sklenitvi novega paketa mu ni bilo treba plačati stroškov prehoda. Jaz sem imela pri Mobitelu več težav. Da sem lahko obdržala številko, sem imela dve možnosti. Prva je bil prehod na predplačniški paket, ki ima poseben način klicanja iz tujine (+ rekli so mi, da ni nujno, da bo povsod delovalo), poleg tega ga je potrebno uporabiti na vsake 3 mesece, da ostane aktiven. Druga možnost je bila Osnovni paket, za katerega sem ves čas potovanja plačevala 4,5 € na mesec, čeprav telefona nisem uporabljala. Pri prehodu na nov paket sem plačala okoli 16 €. Očitno se bolj izplača imeti Simobil za nujne primere.

  • Vize

Večino viz se ne splača urejati vnaprej. Midva sva začela s Šrilanko, ki sva jo uredila preko spleta. Indijsko vizo sva si uredila doma, ker je imela veljavnost 6 mesecev (začetek veljave je na dan izdaje!), drugače pa sva vize urejala sproti (preko spleta ali pri vstopu v državo). V večjih mestih se enostavno uredi vize za več mesecev (če obstaja ta možnost) in tako sva midva v Bangkoku uredila 2-mesečno vizo za Indonezijo. Turistične agencije si vzamejo precejšnjo provizijo, zato je cenejše (in mogoče malo bolj stresno) urejati vize direktno na ambasadah. Predhodno morate seveda preveriti, da ambasada v tem mestu sploh obstaja.

  • Kopije osebnih dokumentov

Za vsak slučaj si doma fotokopirajte najpomemnejše dokumente kot so potni list in osebna, ter si sken shranite nekam na splet. Nikoli ne veste, kdaj vam opica ukrade potni list.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek
katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Sama v Indonezijo? Ja, prosim.

Že tako dolgo te vleče na Bali. In na Gilije. Pa na Javo. In...

Najboljši popotniški fotoaparat?

Kaj mora imeti popoln popotniški fotoaparat? Najprej mora biti cenovno dostopen. Prvič, ker popotniki...

Plan D

OK, ne bo šlo. Pravzaprav sem se odločil, da ne bom samega sebe zajebaval...

Letošnje poletje v Venezueli

Že kar dobra dva meseca se moje misli, prav tako pa verjamem da tudi...

Okrogel in okusen. Yangon.

"Od kod prihajaš?" me je vprašal ta na moji desni. Odprl sem oči in odložil...

Kako rezervirati notranje lete v Indoneziji?

Po nekaterih podatkih naj bi bila Indonezija sestavljena iz 18.307 otokov. Od njenega skrajnega...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime