Spet smo doma

Azija

Potovanje po Japonski: Poceni hrana

Japonska ni le sushi. Pravzaprav, če dobro pomislim, naju prvih nekaj dni najinega 35-dnevnega potovanja po Japonski sushi še povohal ni. Vsak nov začetek v novi državi je težak in priznava, da sva bila prvih nekaj dni na Japonskem precej zmedena. And by “zmedena” mislim to, da sva jedla le instant juhe in pila zastonj hotelski čaj. Potem pa se človek navadi, spregleda, umiri in izbrska kotičke, ki za najmanj ponujajo največ.

IMG_3433
Tipična japonska jed: okonimiyaki. Pripravijo ga pred teboj na vroči plošči.

Spodaj podajava nekaj najinih konrektnih predlogov in ugotovitev, ki bodo pripomogle k vašim zadovoljnim brbončicam in polnemu želodčku.

1. Family Mart, 7/11 in Lawson

To so verige manjših trgovin, v katerih boste našli vse v vsakem trenutku. Midva sva si tukaj privoščila kakšen že pripravljen obrok (riž, pečen kos mesa, malce zelenjave) in zanj odštela okoli 450 yenov (3,3 eur), krof (0,8 eur), banane (tri za 1,5 eur), najpogosteje pa sva uživala ob jutranji kavici. Najboljšo imajo v Lawsonu, stane pa 150 yenov (1,1 eur).

V vseh trgovinah imajo WC, v nekaterih pa tudi mizice in stole, kjer lahko v miru pojeste svoj obrok. Za pultom imajo tudi mikrovalovno pečico, kjer vam lahko pogrejejo kupljeno hrano. Enkrat sva si privoščila celo špagete carbonara (3,3 eur), ki so bili, ne boste verjeli, eni boljših špagetov, kar sva jih jedla v letu in pol potovanja po Aziji.

2. Vsi hostli imajo kuhinjo

Vsak hostel na Japonskem ima dobro opremljeno kuhinjo, ki jo lahko po mili volji izkoriščate za pripravo vaših obrokov. Morda malce težje za kosilo, ko je po navadi na vrsti raziskovanje mesta, a zajtrk se prav gotovo izplača pripraviti v hostlu. Midva sva si pripravljala pečene jajčke (6 jajčk za 1,5 eur) in toast (6 debelih kosov za 0,9 eur), toast s sirnimi namazi (5 mini namazov za 1 eur) ali pa banane.

V vsakem primeru se kuhinjo v hostlu izplača izkoristiti tudi za ostale obroke, saj boste v lokalnem marketu lahko nakupili vse, kar potrebujete, ob tem pa še pošteno prihranili. Povprečno vas bo kuhana večerja stala 1,5 eur na osebo, najcenejši obrok zunaj pa vsaj še enkrat toliko.

3. V supermarket po 8. uri zvečer

Mala Japonska tajna. V večjih supermarketih (Fresco …) po 8. uri zvečer močno znižajo cene določenih izdelkov. Kruha, pripravljenih sladic in (ta-daaaa!) sushija. Večinoma cene padejo za okoli 30 %, če imate dober dan in sokolje oko pa najdete tudi oznake s 50 % popustom.

IMG_3140-1024x683
Za takšno porcijo sashimija boste po 8. uri zvečer odšteli okoli 6 eur. Sojino omako in wasabi pa dobite v vašem hostlu.

4. Sadje za milijonarje

Kilogram marelic stane 8 eur, košček lubenice 4 eur, mango 6 eur. Na najinem potovanju po Japonski tega sadja pač nisva jedla. Edino, kar je dosegljivo našemu budgetu, so s Filipinov uvožene banane, ki jih boste v supermarketih našli po ceni 180 yenov (1,3 eur) za 3 kose. Če se prav spomnim, sva si enkrat privoščila tudi avokado in ga dobila po sprejemljivi ceni.

5. Fast food verige

Prepoznaš jih po plakatih s hrano, ki jih postavijo pred gostilno ali pa jih nalepijo na okna. Večinoma se obroki hrane gibajo med 600 in 1000 yeni (4,4 do 7,4 eur) in za ta denar boste dobili več kot zadovoljivo porcijo prave japonske kulinarike, sicer pripravljene na instant način. Strežejo tudi zajtrke, za katere boste odšteli okoli 400 yen (3 eur).

Praviloma hrano v teh gostilnah naročiš na avtomatu, ki stoji ob vhodu. Izbereš številko jedi, vstaviš denar, dobiš listek za potrditev naročila in ta listek predaš kuharju. To je to.

6. Najcenejši sushi na svetu

Naj se na tem mestu opravičim za posplošeno uporabo termina sushi. V to namreč štejem vse nigirije, makije, sashimije in tako dalje. Skratka, sushi je na Japonskem lahko zelo drag. Enkrat sva naletela na simpatično vaško gostilnico, kjer sva za par koščkov sushija odštela več kot 10 eur. In ne, ni bil nič kaj posebnega.

IMG_3999
V Hamazushi restavraciji z najino Couchsurfing gostiteljico Hiromi.

So pa na Japonskem zelo priljubljene verige v stilu running sushi restavracij, kjer dobiš svoj sedež, pred teboj ekran za naročanje sushijev in obvezno opremo za uživanje: palčke, več vrst soja omak, wasabi, ingver in zeleni čaj v neomejenih količinah. Preizkusila sva 4 tovrstne restavracije, za naju najboljši pa sta Genki Sushi in Hamazushi. Prvo najdete tudi v središču Tokya, v predelu Shinjuku.

IMG_4847-1024x683
Privoščila sva si tudi tisto strupeno ribo fugu. Ena dražjih jedi na Japonskem. Za tale krožnik sva odštela namreč kar 20 eur.

V manjših mestih poskusite izbrskati lokalno ribarnico, kjer vam bodo glede na vaš budget pripravili krožnik najbolj okusnega sashimija, kar ste ga uspeli poskusiti v življenju. Midva sva se tega poslužila na Kyushu v mestu Aso, kjer sva prijaznemu gospodu podala tisočaka (7,3 eur) in dobila ogromen krožnik bolano dobrega sashimija.

7. Najdražji obrok na svetu

Ko si boste želeli malce privoščiti in se boste podali v tipično japonsko izakayo na pivo in topel obrok, bodite pozorni na dve stvari. Prvič, včasih imajo cene napisane brez dodatnega 8 % davka, ki ga boste zasledili šele na končnem računu. In drugič, pogosto vam bodo zaračunali tudi table charge v višini nekaj sto yenov na osebo.

Midva sva nekega lepega večera zajadrala v eno takšno izakayo in za dve pivi in kozarec tradicionalne pijače shochu odštela neverjetnih 2800 yenov, torej kar 20 eur. Potem sva šla domov in dva dni jedla toast. 🙂

8. Pivo ali ne-pivo

Izbira piva na Japonskem je pestra. A pozor! Tisto najcenejše, za katerega boste odšteli le 150 yenov (1,1 eur), ni pravo pivo. Je poskus pivovarjev, da naredijo nekaj, kar ima okus po pivu, diši po pivu in izgleda kot pivo, a se zaradi neustrezne vsebnosti hmelja ne klasificira kot pivo in ga lahko zato prodajajo mnogo ceneje.

IMG_4021
Če imaš priložnost, poskusi tudi pivo iz wasabija. In ne pozabi na Rupurut!

Normalno in zelo okusno pivo (denimo Asahi) vas bo v trgovino stalo 2,5 eur na pločevinko, v gostilni pa vsaj še enkrat toliko.

9. Sake tasting

Japonske ne moreš preživeti, ne da bi poskusil pravi japonski sake, riževo žganje. Sake je sicer precej draga zadeva, kjer boste za pollitrsko steklenico odšteli tudi do 10 eur. Midva si tega nisva privoščila, sva pa marsikje naletela na sake degustacijo, kjer dobiš svoj kozarček, plačaš okoli 200 yenov (1,5 eur) in lahko do onemoglosti preikušaš različne sake zvrsti.

IMG_3990
Sake in sol. Tipična japonska izkušnja.

 

Na najinem potovanju po Japonski sva na dan za hrano skupaj odštela povprečno 23 eur. 4 za zajtrk in kavico, 8 za kosilo, 3 za priboljške in 8 za večerjo s pivom. Bili so dnevi, ko sva na instant juhicah preživela z manj kot 8 eur na dan in dnevi, ko sva si privoščila fugu ribo in denarnico opeharila za več kot 50 eur.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

1,9 eur na dan

Sedim v mirni vasici, nekje na jugu Goe, blizu mesteca Palolem. Pijem chai. Sedim...

Mesec dni v Laosu

Še 3 dni in iz Vientiena, prestolnice Laosa, odletiva v Bangkok. V Laosu sva preživela...

Vodič po Maldivih: Katere otočke izbrati?

Za večino ljudi Maldivi predstavljajo otok z lepim morjem, belimi plažami in kraj zločina za...

Maero, maero! (Mentawai, zadnji del)

Da na kratko povzamem, kaj se je zgodilo do sedaj: sva sredi gozda v leseni...

Zgodbe iz Afrike, 4. del: Mavretanska gostoljubnost.

Prejšnji del Žanove zgodbe iz Afrike lahko preberete tukaj: Big boss in otežen vstop...

Paretovo načelo a.k.a. carpe diem 80/20

Vilfredo Pareto, italijanski ekonomist, je nehote predstavil idejo, kako uživati dozadnjega atoma moči. Trdil...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime