Trenutno smo v Sloveniji

Italija

Toskana. Brez Američanov.

Ravno ko smo se parkirali v naši prvi fattorii blizu mesteca Montepulciano, mi je CNN serviral prispevek o tem, kako Italijani letos daleč najbolj od vsega pogrešajo trume Američanov, ki so sicer vsako leto drli po sanje v Toskano, letos pač ne. In kako so mesta prazna, restavracije odprte samo polovični čas, vinarne odpirajo e-shope …

“Če bi bili tukaj lani, ne bi imeli prostora za vas,” je rekla teta iz Romunije, ki že 15 let živi in pomaga na kmetiji blizu San Gimignana. “Na dan je k nam prišlo tudi do 6 polnih avtobusov Američanov.” Visoke napitnine. Check.

Skratka. Letos bi naj z Lilo potovala že v Španijo, tik pred začetkom korone, pa ni šlo. Potem je bila v planu celo Tajska, poleti, za kakšen slab mesec. Piši propalo. Grčija. OK, bomo drugič. Toskana? Kdaj? Čez 4 dni? OK, zakaj pa ne. Menda je lepo in nekaj kolegov nama je iz prve roke povedalo, da je lepo, korona-varno, in predvsem mirno.

Službo in porodniško smo preprčali za 7 dni in jih razdelili v grobem na pol. Pol v okolici mesteca Montepulciano in preostanek z razgledom na San Gimignano. Ker tamala hodi pančapanča že najkasneje ob 19.30, smo imeli gurmanska jutra, pa izlet, pa zelo zelo gurmanska kosila, pa bazen, pa večerja z vinom in pogledom na babyfon.

Kot vedno, sva tudi tokrat rabila prvih nekaj dni, da sva sploh osvojila, kaj Toskana ponuja. In s “prvih nekaj dni” mislim ravno to, da sva šele predzadnji in zadnji dan začela res odkrivat vse dobrote in skrivnosti. Verjetno se zato večina, s katerimi sva se posvetovala, v Toskano vrača rado in redno.

Stvari, ki so bile top:

  • Ovčji sir iz Pienze
  • Nobile rdeče vino
  • Pogled od daleč na San Gimignano (notri je bedno)
  • Sezona tartufov
  • Jutranja kavica iz kafetiere
  • To, da smo bili s svojim avtom
  • Vinček v bazenčku

Stvari, ki smo jih pogrešali:

  • Olive. Saj so bile, ampak jih v Brdih dobiš več in boljše.
  • Večja mesta. So, ampak jih tokrat nismo dali v plan. Firenze. Pisa. Siena.
  • Restavracije izven mest. 95 % jih je v mestih.

Glede na pomanjkanje časa za raziskovanje, Lilino prvo potovanje in najino vsesplošno raztrešenost, je tale spontana Toskaka (Katkina skovanka) izpadla super. Še bomo prišli. In takrat v prtljažniku pretovorili še znantno več dobrot, kot tokrat.

Katka piše en kratek predlog potovanja v Toskano. Ni še objavljen. Ko bo, bo tukaj.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Razprodaja v Vale-Novak

Veliko stvari se spreminja. Rekel bi, da bi se po logični poti morala začeti...

Decembra …

V zadnjem tednu se je v meni nekaj premaknilo. Nazaj proti izhodiščni legi. Priznam,...

Nov projekt. <3 Music

Malce sem se zakopal v delo. Sem ugotovil, da v želji po 2012 ne...

Adijo Nepal. Hello Tajska.

Ko nimaš pojma, kaj greš gledat v kino, potem pa te fičlm prilepi na...

Potovanje po Japonski: Poceni prevozi

Največji gušt na Japonskem je shinkansen, bullet-train ali po domače kar on-ful-hiter-vlak. Izgleda super, je praktično na vsakem...

Zakaj me vedno zvleče na neke stolpe?!

Tam čisto na dnu tega prispevka je moj posran obraz, po tem, ko me je...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime