Najino potovanje v Myanmar (Burma)

Nujno morata v Myanmar, so nama prigovarjali. Nujno, sedaj. Čim prej. Ne čakajta. To deželo je potrebno odkriti sedaj, so govorili. No, očitno so isto govorili tudi ostalim 2.999.999 turistom, ki so se v letu 2014 zgrnili v to ljubko deželo. Myanmar je še leta 2013 beležil zgolj 300.000 turistov, leto za tem pa torej kar desetkrat več. Pa je to pokvarilo najino potovanje? Ne. Je pustilo čuden priokus? Da.

Potovanje v Mynamar: V središču meta Yanogn te čaka tole. Izjemna Shwedagon pagoda.
V središču meta Yangon te čaka tole. Izjemna Shwedagon pagoda.

Najino potovanje v Myanmar sva na spored enoletnega potovanja v Aziji uvrstila oktobra in novembra 2014. Ravno dovolj izven sezone, da nisva ujela božično-novoletne evforije in ravno dovolj v sezoni, da sva imela priložnost okusiti državo, takšno kot je. Iz Jakarte, kjer sva ravno zaključila 3-mesečno potovanje po Indoneziji, sva prek Bangkoka letala v Yangon, glavno mesto Myanmara … in se zaljubila na prvi pogled. Yangon je izjemna prestolnica. Ena izmed redkih, ki ji še slišiš pravi pristni srčni utrip.

Iz Yangona sva se odpravila najprej v Mandalay, nato pa po klasičnih poteh v Bagan in na Inle jezero. Oba kraja sta naju fascinirala, sploh Bagan, kjer sva se izgubljala med tisočerimi templji in lovila vzhodne in zahodne sončne žarke kar 5 dni.

Potovanje v Myanmar: Dekle, namazano s tanako.
Dekle, namazano s tanako.

Najlepša izkušnja na potovanju v Myanmaru, izkušnja, brez katere bi tej državi kot popotniški destinaciji morala dati zelo nizko oceno, pa je bil 5-dnevni trekking, ki sva ga s super vodnikov Ax Saiem izvedla v govorju v severnem delu države, iz mesteca Hsipaw v mesto Kyaukme. Pet dni, sama na poti, z domačini in pravo myanmarsko hrano (pečene črne čebele, ocvrte mravlje, fermentiran čaj). Dve noči sva spala tudi v odročnem gorskem samostanu in dneve delila s tamkajšnjimi menihi.

Potovanje po Myanmaru je trajalo 26 dni, saj viza ne dovoljuje kaj prida več, in če sem iskren, je bilo to za enkrat več kot dovolj. Država je precej zaprta, saj je na večino mest trenuno zaradi politične situacije še nemogoče stopiti, a ko se bo enkrat vse to odprlo, bo znova veljalo: “Zdaj moraš iti, nujno, zdaj, nič ne čakaj!”

Se na potovanje v Myanmar odpravljaš tudi ti?

Če tudi tebe mika potovanje po tej izjemni državi ali pa morda poznaš koga, ki se tja ravnokar odpravlja, potem si le preberite najino Popotniško prvo pomoč: Myanmar (Burma).