Meditacija ob sežiganju trupel (Varanasi, Indija)

Tole se sliši kot slaba ideja, ne? Tudi midva sva se k mestu, kjer na dan zgori tudi več sto trupel približala počasi,previdno in predvsem z veliko mero spoštovanja. “Burning ghat” pravijo temu kraju v svetem mestu Varanasi. Nahaja se na obali reke Ganges in nemogoče ga je zgrešiti. Plamena iz več gorišč čutiš že z ulice, dim pa je nemogoče zgrešiti tudi na več kilometrov.

IMG_8119

Varanasi je mesto, kamor iz cele Indije pa tudi ostalih delov sveta svojci pripeljejo svoje pokojne in jih na gorečem kupu lesa pošljejo … kamorkoli že. Več imaš denarja, boljši les si lahko privoščiš. A tudi najboljši les v nekaj uricah sežiganja ne upepeli celotnega človeškega telesa. Vselej ostane nekaj. Medenica, prsni koš. Lobanja. In vse to roma le nekaj metrov stran v reko Ganges.

Zanimivo je, da lahko sežgejo vsa trupla, vseh verovanj denimo, ne smejo pa sežgati trupel otrok, tistih, ki jih je pičila kobra, svetih mož saddhu, nosečih žensk … te obtežijo s kamenjem in jih potopijo v reko. In nemalokrat se zgodi, da kamenje popusti in …

Do “burning ghata” lahko pristopiš brez težav. Sicer te bo verjetno kakšna ženička prosila za drobiš, češ “nimam denarja za lesa, moa pa moremo zažgati danes”, ampak temu le ne nasedajte. V bližnji okolici ghata, za velikimi kupi lesa, ki jih vidite zgoraj, so prijetne male ploščadi, kjer se lahko vsedeš, umiriš in poskušaš v tudi tako nenavadnem početju, kot je sežiganje trupl, najti nekaj miru. Nama je uspelo in občutek je bil nepopisen.

Kje: Varanasi, Indija
Kdaj: Vsak dan v letu
Koliko stane: 0 eur

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.