Spet smo doma

Azija

Jan Solo: V japonski dolini, ki skriva časovni stroj

V dolini tihi je hiška stara,

v japonskem mraku vse že mirno spava,

le ena luč še prižgana je,

v tej sobi sake toči se.

Besedilo in fotografije: Jan Gerič.

Nekako tako je zgledal moj tretji večer na Japonskem. Iz deževnega Nagasakija sem se premaknil v Neznano-naki. Kot običajno me je vodil Couchsurfing, saj sem šel tja, kjer sem našel gostitelja – tokrat v vasico Ochi.

Te ne pozna nihče. Res nihče. Na železniški postaji le 30 minut od vasi, sem gospo v svoji tarzanski japonščini vprašal, iz katerega perona gre vlak za Ochi. Namesto, da bi mi povedala, me je dobronamerno in vztrajno prepričevala, da v resnici želim v Kochi. Ochija ne poznajo niti Japonci v bližnji Fukuoki, izogiba pa se ga celo mobilni signal. Ni čudno, ko pa ima le 9000 prebivalcev. V Sloveniji bi to pomenilo 150 ljudi.

V bistvu sem bival še bolj bogu za ritjo – v dišeči in brhteči dolini, kjer živijo le še starčki in moj gostitelj Ryosuke. Zakaj? Ker je podedoval tradicionalno 150 let staro hišo. Tatami sobe, porisana papirnata vrata, tradicionalna kuhinja in vse kar spada zraven. Če časovni stroj obstaja, je skrit nekje tukaj.

 

Kljub čudoviti naravi, slapovom in riževim poljem je dolina še turistično neodkrita in celo Ryosuke je vedno znova začuden, ko ga kdo obišče. Kljub temu, da na Couchsurfingu vabi ljudi k sebi. Vsaj trikrat me je vprašal, zakaj za vraga sem prišel v Ochi in poudaril, da nihče ne ve, da njegova dolina obstaja.

Po večeru polnem sakeja, sem se zbudil sam v škripajoči hiši sredi naliva in odkril pravi zaklad japonskega podeželja. Upokojence. Pripeljal se je 65-letni Hata-san, ki je iz dolgčasa postal vodnik Ryosukovih gostov. In sva šla na poldnevni izlet ter kramljala malo v angleščini, malo v slovenščini, predvsem pa v smehu. Predvsem sva se strinjala, da je Toyota odličen avto. Lekcije japonščine so se izplačale!

V dnevu in pol nisem zapravil niti centa, ker mi tega enostavno niso dovolili. Kaj pa je še boljše? Da Ryosuke lepo vabi vse Slovence na obisk njegove hiše in doline. Resno. Rad bi, da ljudje spoznajo Ochi, saj ima velike načrte za tamkajšnji razvoj turizma. Tako velike, da mi je dal kar 3 vizitke.

Če se ga kdo odloči obiskati, mu z veseljem posredujem podatke. In ne biti presenečeni, ko vas bo kljub vabilu najprej vprašal, zakaj za vraga ste prišli v Ochi, ki ga nihče ne pozna.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek
katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Aluwita, aluwita! (Mentawai, 1. del)

"6 milijonov," je rekel, ko smo z nekaj vljudnostnimi frazami prebili led. "6 milijov,...

Prva pomoč: Padangbai (Bali).

Padangbai je majhno piratsko mestece, ki samo po sebi ni nič posebnega, je pa...

“Pazi kokos!”

Ko se je pred nama po več kot 40 urnem popotovanju iz celinskega Delhija...

Katjuša in Dimitrij

... bežita iz še enega mesta, ki so ga s prijemi modernih strategij koloniziranja...

Annapurna Base Camp (2. del)

Ura je bila nekaj čez 4 zjutraj, ko me je prebudila neprijetno mehak dotik...

Yugoslavia

Ne, nimam pojma, kako je bilo živet v Jugoslaviji. Ne vem niti tega, na...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime