Spet smo doma

Evropa

Predlog potovanja: Islandija pozimi.

Islandija – dežela na severu, kjer prevladujejo ovce, zelen mah in divja pokrajina. Le kdo si ne bi želel tja? Naju so dolgo časa odbijale predvsem visoke cene v poletni sezoni, pozimi pa se nama je zdelo, da itak tam ni nič, sama tema in mraz. Tako je bilo, dokler nisva videla slike ledenih jam, ki so dostopne le pozimi. Takrat sva se v Islandijo naravnost zaljubila in v nekaj tednih so bile letalske karte kupljene! »Islandija, se vidimo februarja!«

Besedilo in fotografije: Katarina in Rok Hočevar, Lahkih nog naokrog, njuna FB stran in Instagram.

Plan potovanja je bil narejen hitro, saj sva točno vedela kaj hočeva: videti ledene jame in ledenik, Rok – kot fotografski del najinega dua – se je veselil severnega sija, jaz – naravoslovka – pa sem si želela videti in razumeti delovanje geotermalnih pojavov. Veliko več časa pa sva porabila za to, da sva naštudirala vse trike, kako kljub izredno dragi destinaciji zapraviti čim manj.

Tole je predlog poceni (kolikor se to pač da) potovanja na Islandijo v zimskih mesecih.

Tvoje potovanje na Islandijo pozimi po dnevih

Trajanje potovanja: 10 dni

1. dan: Prihod na Islandijo in raziskovanje polotoka Reykjanes: Priletiš na Islandijo in na letališču prevzameš avto. Če imaš čas, se takoj zapelji na ogled polotoka Reykjanes, ki je v bližini letališča in si poglej čudovito modro barvo vode v Blue Lagoon ter geotermalno področje Seltun, kjer je polno fumarol, brbotajočega blata in izvirov vroče vode. Za spanje predlagava City Hostel v Reykjaviku.
2. dan: polotok Snaefellsnes: Odpelji se proti severu in občuduj islandsko pokrajino: gore, ki padajo direktno v morje ter kuštrave islandske konje, ki se pasejo za vsakim ovinkom. Ustavi se pod bazaltno šest-kotno steno Gelduberg, pri slapu Hraunfossar, splezaj na sveto goro Helgafell, nato pa dan zaključi pod impozantno goro Kirkjufell v kraju Grundarfjordur. Prenočiš lahko v Hostel Grundarfjordur, kamor se ugnezdiš za naslednji 2 noči. Če je ponoči nebo jasno, imaš dobre možnosti, da vidiš severni sij 😉 In če nimaš sreče prvi dan, poskusi še drugega in tretjega … Vsako noč!
3. dan: polotok Snaefellsnes: Če ti vreme in denarnica dopuščata, si rezerviraj »orca tour« – izlet z ladjico po divjem Atlantiku, kjer lahko vidiš orke – kite ubijalce. V nasprotnem primeru pa raziskuješ nacionalni park Snaefellsjökull, najbolj zahodno točko Islandije, tamkajšnji ledenik, slapove in čudovite plaže.
4. dan: Snaefellsnes: Zjutraj se še zadnjič naglej čudovitega Snaefellsnesa, ter se spusti v podzemlje v Vatnshellir lava cave. Nato je čas za povratek proti Reykjaviku, kjer spet lahko prespiš v City Hostlu.
5. dan: Golden Circle: Čeprav je Golden Circle (ali Zlati krog) najbolj turistična stvar na Islandiji, je vreden ogleda. Če ne drugega zaradi gejzira! Poleg izbruha gejzira Strokkur (ki bruha vsakih 10 minut), si je vredno pogledati še razpoko med tektonskima ploščama v Nacionalnem parku Thingvelir ter geotermalno elektrarno Hellisheidi, kjer ti razložijo, kako imajo prebivalci Reykjavika skoraj zastonj električno energijo in ogrevanje. Zvečer se vrneš v hostel v Reykjaviku.

6. dan: proti Viku: Iz Reykjavika se odpelješ proti vzhodu. Najprej se v kraju Hveragerdi podaš na krajši pohod do vroče, geotermalne reke in se v njej malo pogreješ, nato pa se odpelješ še do slapov Seljalandsfoss in Skogafoss. Dan zaključiš s sončnim zahodom na črni plaži Reynisfjara, prespiš pa v prijetnem Hostel Vik.
7. dan: Nacionalni park Skaftafell: Čudovita ledeniška pokrajina parka Skaftafell je nekaj, kar res ne smeš zamuditi. Sprehodi se do slapu Svartifoss ter na bližnji hrib Sjonarnipa, od koder se ti ponudi čudovit razgled na ledenik spodaj. Najbližji HI hostel je v kraju Vagnsstadir in tam ostaneš še naslednjo noč.
8. dan: Ledeniški dan: Sončni vzhod pričakaj v ledeniški laguni Jokulsarlon, nato pa se podaj na organizirano turo v ledeniške jame pod ledenikom Vatnajökull.
9. dan: povratek: Odpelješ se nazaj proti Reykjaviku. Na poti se greš še kopat v naravno ogrevan bazen pod gorami, Seljavalalaug. Spet se vrneš v že dobro poznani City Hostel Reykjavik.
10. dan: Reykjavik: Zadnji dan izkoristiš za ogled Reykjavika in njegovih zanimivih, domiselnih in bizarnih muzejev, nato pa odletiš proti domu.

Ostale možnosti:

Mnogi po Islandiji potujejo po krožni cesti (Ring Road) in na ta način obkrožijo celoten otok. Če imaš še kakšen dan/teden več časa, si seveda splaniraj še ogled vzhodne in severne Islandije. Nama žal časovno ni zneslo, zato upava, da se kmalu spet vrneva in si ogledava še ta del. Ali pa prideva poleti in spoznava še tisto drugo, svetlo in zeleno Islandijo.

Skaftafell park, Islandija
Led <3. Skaftafell park.

Potovanje na Islandijo pozimi na zemljevidu

Nasveti za potovanje po Islandiji pozimi

 • Nujno najemi avto! Brez avta si omejen le na glavno mesto. Ali pa se pripravi na plačevanje visokih zneskov agencijam, ki te vozijo od znamenitosti do znamenitosti (midva to skrajno odsvetujeva, ker je drago in zelo turistično – turistov boste že tako ali tako veliko srečali na Islandiji)
 • Islandija je draga, tega se zavedaj in poskušaj sprejeti.
  Da privarčuješ kakšen evro, svetujeva da:
 • ne hodiš jest v restavracije, pa tudi fast food je izredno drag za naše razmere. Rezerviraj si nastanitve, kjer je možna uporaba kuhinje in si kuhaj sam.
 • na Islandiji kupuj v trgovini Bonus – primerljivo z našim Lidlom. Lahko pa nekaj hrane prineseš kar s seboj. 😉 Pri nama je bila polovica teže prtljage na račun hrane: špagetov, riža, konzerv …
 • Uredi si HI člansko izkaznico in prenočuj v HI hostlih. Z izkaznico dobiš 10% popusta, če pa s seboj prineseš še spalno vrečo posteljnino pa tako prihraniš še dodatnih 10-20€ na noč. Hostle rezerviraj vnaprej preko spletne strani: www.hihostels.com
 • Večina nacionalnih parkov in drugih naravnih atrakcij je zastonj. Če pa greš na vodeno turo, pa so cene kar visoke, zato premisli, koliko si jih lahko privoščiš. Vse te aktivnosti se splača tudi čim prej rezervirati, saj so hitro razprodane! Nekaj primerov cen: vstopnina v Blue Lagoon: od 50€, vendar lahko čudovito barvo vode vidiš tudi izven kopališča, ledene jame: 157€, iskanje ork z ladjico (orca tour): 80€, vulkansko podzemlje (lava cave): 35€, izlet po ledeniku (glacial walk): 80€ …
 • Vse se da plačati s karticami, tudi WC-je. 🙂 Torej, gotovine res ne rabiš.
 • Severni sij se da na Islandiji videti med oktobrom in marcem. Za opazovanje le-tega se ti morajo poklopiti 3 stvari: jasno vreme, zadostna sončna aktivnost ter temna noč (brez polne lune in svetlobnega onesnaženja). Vso srečo. 😉
 • Zavedaj se, da je vreme na Islandiji izredno nepredvidljivo in se spreminja na 5 minut, zato ne planiraj preveč na tesno. Kakšen dan je lahko vreme tako grozno, da so vse ceste zaprte in ne moreš niti iz hiše: dežuje, sneži in veter piha sto na uro (dobesedno!).

Kaj vzeti s seboj?

 • Termovko za čaj
 • Hrano (npr. špagete, konzervirano zelenjavo in tunino ipd), da privarčuješ nekaj denarja
 • Zimske obleke – topel pulover, termo perilo, vodo- in veter-neprepuste (smučarske) hlače in bundo, kapo, šal, rokavice
 • Gojzerje ali tople zimske čevlje ter dereze (okoli slapov je pozimi vse ledeno!)
 • Kopalke
 • Spalna vreča ali posteljnina
 • Termofor ali grelne vrečke za mrzle noči, ko boš čakal severni sij
 • Osnovni paket zdravil

Stroški potovanja za dve osebi:

Prenočišča: od 60 € na noč v hostlu (večposteljna soba)
Hrana: 25 € na dan, če si kuhaš sam. 100 € na dan, če ješ zunaj
Prevoz: najem majhnega avtomobila: 250 €, gorivo za prevoženo razdaljo: 200 €
Aktivnosti v naravi: 40 € – 160 € na aktivnost
Ostalo (kava, sladoled, razglednice …): 10€ na dan
Letalska karta: Ljubljana – Reykjavik – Ljubljana: okoli 200-300€/osebo

Skupaj stroški: 1740 € za potovanje ali 2150 € z dodatnimi izleti (za 2 osebi)

Ali 870 € na osebo za samo potovanje, 1070 € za potovanje z dodatnimi izleti.

Skupaj: 1740€, torej 870€ na osebo za samo potovanje. Ko prišteješ še aktivnosti (npr. 35€ lava cave in 157€ ledeniška jama), prideš na 1070€ na osebo.

Hvala Wanderlustingk za sliko ledenih jam. <3

 

 

katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Je tajska hrana najboljša na svetu?

Sem dobil prijetno povabilo, da napišem kakšno svojo tajsko izkušnjo. Nič lažjega. Pa ja....

Jan Solo: V japonski dolini, ki skriva časovni stroj

V dolini tihi je hiška stara, v japonskem mraku vse že mirno spava, le ena luč...

Prva korejska restavracija v Sloveniji!

Končno je tudi Slovenija dobila svojo korejsko restavracijo, kooooončnoooooo! :D Sedaj se bomo tudi...

Azija čisto blizu: Shambala

Leto 1983: "Ueee!!!" (beri: Hočem joško!) Leto 1990: "Mamiiii, a gremo prosim v McDonalds?" Leto 1998:...

Roza Rovinj (in okusni Poreč).

Prejšnjega vikenda sem se neizmerno veselila. Povabljena sva bila na poroko moje dolgoletne prijateljice...

Maldivi – OUT. Dominikanska – IN.

Lila je stara točno eno leto in pet mesecev. Po za popotnika najpomembnejšem izračunu...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime