Trenutno smo v Chiang Maiu

2014

10 držav za katere še niste slišali

Lani, po potovanju sem se sprehajal po City parku v Ljubljani. Poln adrenalina, še vedno občutljivih zenic za vse najrazličnejše barvne odtenke. In seveda me je pot zanesla k Lonely planet knjižni polici. Maroko, Brazilija, New York, Čile, Peru, Tajska, Vanuatu … Čakaj, čakaj. Vanuatu? In kaj bi naj bilo to? Nekje globoko v spominu se je nekaj zableščalo, z denarnico sva se pokroviteljsko spogledala, češ “Saj bova zmogla”, pa sva ga kupila. Letnik 2004, menda zadnja izdaja Lonely planeta o tem Melanezijskem otočju, tam nekje med Avstralijo, Papuo Novo Gvinejo, Fidžijem in Salomonovimi otoki. Na 175. stran vodnika sem zapisal “Nama je uspelo?” in od takrat dalje Vanuatu ostaja moja najbolj zaželjena destinacija.

Lonely Vanuatu čaka, da se umaže 🙂

Danes sem brskal po nekaj straneh, ki tako ali drugače govorijo na temo, ki jo jaz imenujem “najdaljše potovanje”. Skratka o tistih stvareh, ki prekrižajo miselno pot verjetno vsakemu, ki vsaj s kakšnim odstotkom možganov načrtuje takšno doživetje. Odkril sem zapis desetih držav, ki našim očem ostajajo skrbno skrite … in med njimi je tudi moj Vanuatu 🙂

10. Vanuatu

90 % gospodinjstev na otočju Vanuatu glavni vir hrane predstavljajo ribe, 80 % jih živi na divjem podeželju v izoliranih vasicah z lastnim sistemom zagotavljanja preživetja.

9. Nauru

Nekdanja nemška kolonija je znana tudi pod imenom “Pleasant Island” in leži v Južnem Pacifiku. Prebivalci za potrebe pitne vode zbirajo monsunsko deževje.

8. Tuvalu

Tuvalu je monarhija, ki ji poveljuje kraljica Elizabeta II. Država nima svoje vojske in za potrebe obrambe porabijo natanko 0 $. Je četrta najmanjša država na planetu Zemlja.

7. Comoros

Comoros je Afriški otok v Indijskem oceanu, nekje med Mozambikom in Madagaskarjem. Otok je stara francoska kolonija, danes okoli 300.000 Comoriancev (recimo, da sem zadel besedo 🙂 živi v Franciji.

6. Guersney

Sicer ta država spada pod okrilje Združenega Kraljestva, vendar pa niso njen del, prav tako ne spadajo v Evropsko Unijo. Nahaja se na obali Normandije.

5. Isle of Man

Država poznana tudi pod imenom Mann leži med Veliko Britanijo in Irsko in je naseljena že vse od leta 6500 pred Kristusom. Njihova ekonomija temelji predvsem na turizmu in bančništvu.

4. Tokelau

Tokelau spada pod okrilje Nove Zelandije in ga sestavljajo le trije otoki. Tokelau je Polinezijska beseda in pomeni “severni veter”. Otok ima “najmanjše” gospodarstvo od vseh držav na svetu. In le nekaj manj kot 1500 prebivalcev.

3. Cookovi otoki

Cookove otoke letno obišče več kot 90.000 turistov (ni mi všeč!). Otoki so dobili ime po Britanskem mornarju kapitanu Jamesu Cooku, ki je na otoke prispel leta 1773.

2. Pictairn otoki

Pravo ime te države je “Picteirn, Henderson, Ducio in Oeno otoki”. Sestavljajo jo štirje vulkanski otoki sredi Pacifika. V zadnjem letu so bili primorani zapreti cerkev, saj jo je obiskovalo le še 8 prebivalcev otoka.

1. Republika Nagorno-Karabakh

Je neodvisna republika med Armenijo in Azerbajdžanom. Velja za eno najbolj z minami “poseljenih” regij bivše Sovjetske unije, predvsem po zaslugi vojne v letih 1991 – 1994.

In moj izbor, top 3? prav gotovo Vanuatu, Tuvalu in Tokelau. Sanje, sanje, sanje …

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Papa, Bangkok.

Pravkar sva se vrnila z masaže. 250 bahtov, 6,5 eur za eno uro. Pol...

Ideje, ideje, ideje!

Načrtuješ novo potovanje? V državo, kjer še nisi bila? Pa želiš doživeti kaj čisto...

40 dni na Japonskem!

Sedela sva na postelji v majhni sobici v laoškem mestecu Luang Prabang. Ker je...

Je bil dober dan?

Bom kratek. Zelo. Sem tako prijetno utrujen, da se intenzivno prilizujem vsaki mišici v...

Kartice ali gotovina?

Če bi vsakokrat, ko me kdo vpraša, ali naj na potovanje nese raje gotovino...

Z Buddho nad meglo. (Myanmar trek, 2. del)

“Sta mislila, da bomo končali pri ocvrtih čebelah?” nama je z nasmehom dobro jutro...

Utrinki

Komentarji

 1. karabakh je baje cist kuuuul!
  no, bla sm kolkr blizu sem lahko sla, saj mi zal niso zeleli izdati vize (ja, jo potrebujes!). tako da sem ga osinila s pogledom in si seveda tisti cas zelela biti na drugi strani ograje….
  kolegica, ki je takrat potovala z mano, druge narodnosti in ki ji je viza bla dodeljena, mi je pa po potovanju tam okoli z veseljem namignila, da drzavica s svojo vojsko, predsednikom in himno gotovo velja za eno izmed bolj posebnih dogodivscin, kjer se z vojsko in stranpotmi ni za hecat…

  mogoče nekoč pa spet v tiste konce. 😉

  p.s. v soboto se vidimo! mwa***

 2. to more bit cist adrenalinsko, ampak po mojem je itak vse kar je tam nevarno nekje v zemlji. folk je ziher skuliran…no, ob predpostavki, da prides tja tud ti !down to earth”…

 3. Takole za ilustracijo naj dodam še podatek, da je Gorski Karabah (na ulicah prestolnice Stepanakert sicer še vedno kraljujejo vprege takšne in drugačne oblike) uradno še vedno v vojnem ali vsaj polvojnem stanju in da se je tujcu nujno potrebno registrirati (vizo je moč pridobiti edino v Erevanu, kajti Armenija je tudi edina država, ki GK uradno priznava), pridobiti predpisano dovoljenje za gibanje po “državi” in formalno dovoljenje za fotografiranje.

  Jaz seveda nisem imel nič od naštetega (razen vize, ki pa mi je ni nihče štempljal), kajti s tamkajšnjimi sovjetskimi birokratskimi postopki se mi pač ni dalo časa tratiti …

  Hrana je armenska, hačapuri in meso z žara, pa odlično vino sem tam pil. Fotke pa tukaj: http://www.domovoj.com/

  BTW, med “čudne” države bi mirno lahko uvrstili še evropske Pridnjestrsko republiko, Jersey, Guernsey in otok Man.

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime