Trenutno smo doma

2014

Koga ljubiti? Sebe ali druge …

Leta 1943 je Abraham Maslow v svojem delu Teorija človeške motivacije predstavil piramido potreb, ki jim vsak posameznik sledi. Od spodnjih, najbolj osnovnih, do tistih čisto v špici.

Kje si ti?

Ne gre za zavestno pot, za preračunljivo dejanje ali začrtano strategijo. Je povsem naraven proces, skozi katerega gre vsak izmed nas. Najprej osnovne potrebe (zrak, voda, hrana …), dalje do varnosti, višje do ljubezni in pripradnosti ter v sklepni fazi prek samovrednotenja do končne stopnje samoaktualizacije. Če pogledamo grobo, lahko rečemo, da je spodnja polovica piramide tisti del, ki nas veže na družbo, priajtelje, okolje in zgornji tisti, v katerem smo več ali manj prepuščeni sami sebi.

Pomembna teza teorije je, da se iz enega odseka piramide ne moremo premakniti v drugega, če nismo na obstoječem nivoju do potankosti zadovoljili svojih želja, potreb … I just got stuck in moment and I can’t get out of it. Verjetno se dogaja tudi komu drugemu. Ko je želja po ljubiti in biti ljubljen tako močna, da ti ne pusti dalje. Vsak trud vložen v to, da bi uredil svoje lastne misli in želje, torej tisti del, pri katerem zunanjim vplivom ne daješ pravice glasovanje, ne obrodi sadov.

Ugotavljam, da rek “najprej imeti rad sebe, da lahko ljubiš vse ostale”, pri meni ne drži. Ga razumem in spoštujem, vem da je pravilen, a meni “se ne shodi”. Da bom lahko resnično razumel, usmerjal in pravilno vodil samega sebe, moram in želim najprej spoznati vse okoli sebe. Torej se z Abrahamom strinjava. Ne morem dalje, če mi ni dovoljeno deliti z drugimi. Mnogim ni jasno in mi ne verjamejo, vendar meni več energije in volje do življenje kot karkoli drugega podajajo ljudje, ki me obkrožajo. Tisti, ki jih že poznam in tisti, ki jih želim na vsakem koraku spoznati na novo.

Kot rečeno, nekoga moram imeti rad …

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Paintball. Ko ti je lastno dihanje preglasno …

Se mi zgodi nekaj, kar me razžene. Se v meni sprosti tisti pravi nagon...

Nova destinacija …

Pri 27ih sem si kupil svoj pri avto. Clio. Bel. 135000 prevoženih kilometrov. Zelo...

Obvezno! Globus balon.

Danes preletavam fotke iz potovanj. Indonezija, Venezuela, Indija. Slinim se ob Facebook profilih mojih...

Očitno ne znam.

Sem se poskušal umirit. Jasno začrtati cilje, živeti, kot živijo vsi tile okoli mene....

Nujno zlo

Marsikdo si misli, da sem pač eden tistih "žižkov", ki kategorično zanikajo vse kar...

Irian Jaya: The Movie

Ko so naju lani po potovanju v Irian Jayi spraševali, če lahko pripravima potopisno...

Utrinki

Komentarji

  1. podpišem tudi jaz…lahko pa dodam samo to, da upam, da se srečava (še) kdaj….
    enkrat sva se namreč že….no bla sva v istem prostoru, ker sva bila oba z družbo na Tabujih…sam še nisva bla frenda na FB, pa nisem stopila do tebe :):):)

  2. ej, hej, hej….
    oba sva bla oz. uživala v Cvetličarni….takrat, ko so špilali Tabujevci in ko je radio Center nekaj praznoval… 🙂
    no, pa saj se ziher še na kakem špilu od Tabujev srečava….če boš pa kaj na center za avtizem hodil pa mogoče tudi tam 🙂
    papa, K

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime