Prva pomoč: Moni oz. vulkan Kelimutu, Flores (Indonezija)

Potovanje v Indonezijo. Kelimutu, Flores.

Moni je manjše naselje pod vulkanom Kelimutu, zaradi katerega turisti sploh pridejo v to mestece.

Iz Bajawe v Moni  vožnja z avtobusom traja 7 ur in stane 80.000 IDR, lahko pa se odločite za malce dražji in hitrejši travel bus (povprašajte v hotelu). Iz Riunga lahko pridete sem z javnim avtobusom (50.000 IDR). Sem lahko pridete tudi iz Endeja (različni prevozi, 20.000 – 40.000 IDR, traja okoli 2 uri) ali iz Maumere (vožnja traja 3-4 ure, 30.000 IDR).

V Moniju je, če si želite ogledati sončni vzhod na vulkanu Kelimutu, priporočljivo prespati vsaj eno noč. Guesthouseov je veliko, so si precej podobni in imajo ceno 150.000 IDR za fan room z zajtrkom. Midva sva stanovala zraven Maria’s inna (Maria ima slabše sobe).

Za ogled sončnega vzhoda na vulkanu Kelimutu s tremi čudovitimi barvnimi jezeri (eno je mlečno modre barve) se morate dan prej dogovoriti za prevoz. Vožnja z ojekom (voznik z motorjem) v eno smer stane okoli 30.000 IDR, navzdol greste lahko tudi peš (okoli 1,5 h). Pozor: sončni vzhodi ne čakajo! Zato se dogovorite dovolj zgodaj in pazite na vaše voznike, da ne zaspijo.

Za tujce je vstopnina za vulkan 150.000 IDR, ampak je vredno. Nekaj malega je potrebno plačati za vozilo, 5.000 IDR za motor in 10.000 IDR za avto. Ob nedeljah je vstopnina podvojena na 275.000 IDR, zato pazite na dneve.

V okolici si lahko ogledate vrelce vroče vode in manjši slap.

Restavracij je kar nekaj, vendar so cene malce dražje, ker je turistično naselje. Nama je bila zelo všeč restavracija 2 sisters (cena obroka okoli 50.000 IDR).

1 eur = 14200 IDR

Dobro jutro/dan/večer = Selamat pagi/sore/malam
Hvala = Terima kasih


Azija zna biti glede hrane precej težavna in ker naš prebavni sistem pogosto ni vajen tamkajšnje hrane (in stopnje čistote), si lahko prihranite nekaj težav in s seboj vzamete probiotike WAYA LGG. Manj časa na wc-ju in več v akciji 🙂


Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.