Trenutno smo v Sloveniji

Exposed

5 stvari, ki jih moraš doživeti v Dublinu

Pravijo, da je Dublin malce večja vas. No, najini podplati se ne bi strinjali. V mestu sva preživela nekaj celih dni, ga prečesala po dolgem in počez, se izgubila in spet našla. Že res, da na zemljevidu, ki ti ga v roke ponudijo v vsaki turistični agenciji, razdalje izgledajo pa-saj-to-ni-tako-daleč, a tistih 5 kilometrov ob pršečem dežju in zahrbtnem vetru je včasih cel maraton.

Da si boste prihranili kakšen “odvečen” korak, vam spodaj ponujava najinih 5 najljubših aktivnosti v Dublinu, čisto na dnu pa še nekaj tistih, ki jih nisva doživela, pa sva od ostalih popotnikov slišala, da jih je vredno.

1. “En pint Guinnessa, prosim!”

Ne, Guinness res ni edino in verjetno za prave gurmane tudi ne daleč najboljše irsko pivo, a zapuščina gospoda Arthurja Guinnessa je tako prežela mesto Dublin, da bi bil greh ne izpiti enega na njegovo zdravje. Pa potem še za tvoje, tvoji staršev, babic, dedkov … In nikjer ni pena na vrhu Guinnessa tako okusna, kot prav v Guinness Storehouse-u, nekakšen experience muzeju, posvečenem zgodovini nastanka Guinnessa. Za točno lokacijo klikni sem.

Vstopnica sicer znaša 20 eur, kar ni malo, pa vendar boste za to poleg super sprehoda skozi vse stopnje izdelave piva, dobili tudi tečaj pravilnega točenja, en pint Guinnessa in razgled na mesto. Ja, slednje je še kar zelo pomembno. Dublin je namreč mesto praktično brez visokih stavb, zato je razgled iz 7. nadstropja Guinness Storehousa še kako dobrodošla fotogenična poslastica.

2. “Naj Rudolf dvigne roko!”

Vsedeš se na bus številka 13 ali 40, voznika prosiš, da te opozori, ko boš blizu Phoenix Parka in potem pot pod noge. Čaka te prijetnih 40 minut hoje, lahko pa si izposodiš tudi kolo, a zakaj ne bi po vseh teh Guinnessih naredil še nekaj za svoje zdravje! 😉 Nekje na severu-zahodu parka se nahaja Papal Cross, območje, kjer se zadržujejo jeleni. Stotine njih in boge štiri srne.

IMG_7202

3. Privošči si fusion irsko pojedino

Enkrat sva poskusila Irish stew. Odlično, res nimam pripomb. A roko na srce, dragi Irci. Naš podalpski golaž je boljši. No, pa sva šla v eno malce bolj moderno irsko gostilno. The Woollen Mills, v središču mesta, ob reki Liffey. In si privoščila. Nekaj tradicionalno modernega. In ja, še to. Prav v tej zgradbi je razmišljal, pisal in pil kavo James Joyce. Tooooo pa je kul! 🙂

4. V najcejši irski pub Dicey’s garden

Seveda! Seveda sva v celem Dublinu izbrskala pub, kjer je pint kateregakoli irskega piva namesto klasičnih 5-8 eur le 2 eur. Dva evra! Ne pričakujte nič kaj fensi-šmensi. Lokal je namenjen predvsem študentom in se imenuje Dicey’s Garden. Ja, to je to. O tem ni več kaj napisati! 🙂

Še toliko v vednost. Najbolj se splača kupovati pivo v Lidlu. Tam prodajajo 8-pack Guinnessa za 12 eur, torej 1,5 eur za pollitrsko pločevinko.

IMG_6899-1024x683

 

5. Pojdi na izlet izven mesta

Midva šla šla na dva. Organizirano. In čeprav je to povsem skregano z najino azijsko popotniško logiko, kjer sva vse izpeljala sama in vedno pošteno prihranila, se je na Irskem izkazalo, da bi bila organizacija v lastni režiji ne le znatno držaja, zaradi skritih kotičkov bi bila tudi močno okrnjena.

Resnično priporočava Wickol Mountain Tour. Traja od zjutraj do poznega popoldneva in šofer, ki je hkrati tudi odličen stand-up komik, naju je, brez pretiravanja, s svojimi sofisticiranimi šalami večkrat spravil do solz. Šoferju je ime Joe in če ga vidite, mu dajte napitnino še v najinem imenu. 🙂


Še nekaj ostalih zanimivih doživetij v Dublinu:

  • Obišči Kilmanhaim Gaol – znameniti irski muzej. Midva sva poskušala dvakrat, a so vselej ostali brez vstopnic. Drugič sva bila tam celo ob 12 dopoldan, pa so že pošle. Če jih želiš, stoj v vrsti že ob 9.00.
  • Knjižnica je bila v času najinega obiska zaprta, a je nedvomno vredna obiska.
  • Glasnevin pokopališče je prav tako ena najbolj zaželenih turističnih točk. Splača se rezervirati v naprej.
  • Howth je simpatično obmorsko mestece. Midva sva tukaj sicer bila, a je bila megla tako gosta, da težko karkoli komentirava. No, ja. Sva pa jedla fish and chips!
  • Kakšna urica nakupovanja na Suffolk ali Henry ulici ne bo odveč. Popularen je Penneys, kjer so cene skoraj smešno nizke.
  • Brezplačen voden ogled mesta se začne vsak dan ob 10.00 in 14.00 pred mestno hišo.
Prejšnji prispevekJedilnik a la detox.
Naslednji prispevekPregled financ po 365 dneh potovanja.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Skok v Amsterdam!

Čudoviti Amsterdam s svojimi rečnimi kanali, coffee shopi in tisoči koles še čaka, da...

Viza za Filipine.

Filipini, luškana otoška državica, kjer še babice govorijo ameriško, so raj tako za aktivne...

Igre, igrače in nemška natančnost.

Danes je najin tretji dan potepa po Nemčiji. Imava nemški urnik, okus po nemških...

(Pre)dolg izlet na Misali

"We start at 8 AM," sem rekel. "Yes!" je odgovoril. "8 morning." "OK, you come to...

O prostoru, ki celi rane

Se mi zdi, da se počasi vračam nazaj. Pripetile so se stvari, ki so...

Dumpster diving? Zakaj pa ne.

Kaj sploh je dumpster diving? Brskanje po smeteh ali lov za zakladom? Preberite, kaj pravita...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime