Trenutno smo doma

Azija

Jan Solo: 80 kilometrov kolesarskih užitkov, plaže in limone

Tropski otočki, peščene plaže, domače limone in lagodno kolesarjenje. Kako že gre pesem Domicelja? To niso sanje, to je Jamaj… Japonska! Ja, tudi to se najde. Kolesarski poti se reče Shimanami Kaido in je eno izmed najprijetnejših presenečenj tokratnega potepanja. Povezuje največjega in najmanjšega izmed štirih glavnih otokov, ki sestavljajo Japonsko – otoka Honshu in Shikoku.

Glavna pot je dolga 76 kilometrov in sam sem jo opravil v enem dnevu (Tour de France, prihajam!). Večina se odloči kolesariti dva dni in naredi še kak ovinek več, kar je verjetno boljša izbira. Pot vodi po otočkih v morju Seto, ki zgleda presenetljivo eksotično in izredno mirno. Popolno za skoraj tropsko dopustovanje v kombinaciji z japonsko hrano. Mmmm. Kolesarska steza je vseskozi jasno označena, tako da se je zgubiti praktično nemogoče. Vodi preko 6 otočkov in 6 mostov. Zadnji je dolg kar 6,4 km in res spektakularen.

Eden izmed otokov na poti je Ikuchijima, ki slovi po nasadih limon. Vrhunska izbira za pavzo in pravo kolesarko malico – božansko limonino tortico ali dve. Pa še slabe vesti ni, ker itak kolesariš. Na poti se najdejo templji, razgledne točke, muzej umetnosti in še kakšna zanimivost. Da se ustaviti tudi na kateri izmed mnogih plaž in se osvežiti v morju. Sama steza je dovolj ravna, da so bile noge na koncu še kar v redu. Sicer je nekaj vzponov, sploh pred mostovi, a so narejeni prav po japonsko vljudno in ne zahtevajo preveč naporov. Edino rit sem pustil nekje na sredi proge in jo spet začutil šele naslednji dan.

Če se kdo odloči prekolesariti Shimanami Kaido, mu zvečer toplo priporočam love hotel Fine Garden v Matsuyami (mestu, kamor večina odrine po kolesarjenju). Tudi, če potujete solo, je ljubezenski hotel za ta večer prava izbira. Ker se cenite. V sobi čaka jacuzzi, masažni stol, ogromna postelja in projektor namesto televizije. Vse to za 47€. Kot da to ne bi bilo dovolj pa imaš televizijo celo v kopalnici. Pač, če se ti med kopanjem slučajno zahoče cenzuriranih japonskih porničev.

Še cena izposoje kolesa – 1000 jenov za cel dan in še 1000, če ga ne pripelješ nazaj, ampak pustiš drugje. Skupaj torej okrog 17 evrov za solidno kolo in enkratno izkušnjo. Ni slabo.

PS: Mažite se s sončno kremo! Jaz sem se premalo in dosti manjkalo pa bi me lokalni ribiči zamenjali za jastoga.

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Prva pomoč: Whale shark, Oslob (Filipini)

Oslob je mirno obmorsko mestece (no, bolj vasica), ki je od pobijanja velikih kitovcev (whale...

5 zanimivih restavracij v Ubudu

Ubud je prava meka za za gurmane, mesnojedce in vegeterijance, vegane in presnojedce. Med...

5 razlogov zakaj v Yellowstone

Yellowstone je najstarejši in po mnenju mnogih popotnikov - najlepši nacionalni park na svetu....

Košček strupene ribe fugu (Tokyo, Japonska)

Vsako leto jih nekaj umre. A, če ne boste segli po jetrih, ki so...

Annapurna Base Camp (2. del)

Ura je bila nekaj čez 4 zjutraj, ko me je prebudila neprijetno mehak dotik...

Prva pomoč: Chiang Mai (Tajska)

Chiang Mai, simpatično mesto polno templjev, okusne hrane in masaž, je pogosta točka za...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime