Trenutno smo doma

Azija

Azijska negovalna kozmetika.

Mogoče sedaj že veste, da je kozmetika moja strast. Ne uporabljam sicer veliko izdelkov, rada pa berem, poskušam, primerjam in mogoče sem šla tudi zato študirat farmacijo. Azijci že vrsto let vodijo in postavljajo nove trende v negovalni kozmetiki, ki so precej drugačni od naših. Ja, seveda, oboji stremijo k zmanjšanju gub, vendar so tukaj trendi drugačni.

Azijski lepotni ideali

Na prvih treh mestih so sončna zaščita (bela koža brez sončnih znamenj je definitivno lepša koža), sestavine, ki svetlijo kožo ter vlaženje na kubik. Če vlaženje ni omenjeno na produktu, ga Azijke sploh ne bodo kupile.  Večji kot je % vlaženja izdelka, bolj zaželjen je izdelek. Vlaženje je ključno, če še niste opazili 🙂 Ko se sprehajaš po ulicah Seoula, se Azijke čudovito, skoraj nezemeljsko svetijo, njihova koža ima glow, pa naj bo to osvetljevalec, vlaženje ali kaj drugega. Podobno je z nekaterimi fanti, osebe na reklamah pa so že pravi žarometi! Aja, lepotne operacije so tukaj zelo pogoste, še najbolj popravljanje zaprtih vek, klesanje čeljusti (v ožji obraz), vstavljanje vsadkov v brado … Prav tako so jim všeč ogromne oči in uporabljajo leče z nenaravno velikimi šarenicami ali pa celo take, ki imajo na leči Hello Kitty in druge motive.

Vsekakor pa je v katerikoli negi pomembna preventiva, zato Japonci redno izvajajo obrazno masažo in včasih uporaabljajo zelo čudne pripomočke 🙂

Vir slike: https://www.pinterest.com/pin/548524429587863928/                  

Vir: Pinterest

Azijci prisegajo na …

Sheet maske (ali kako prestrašiti fanta)

Med tem, ko se pri nas sheet maske šele prebujajo (menda jih ima v dmjih Garnier), so tukaj svetlobna leta pred nami. Če nimaš doma vsaj ene 3 paketov po 10 mask, te kolegi ignororajo, koža pa ti seveda ne bo nikoli oprostila. Za tiste, ki mogoče ne veste, kaj so sheet maske – masko iz blaga (oz podobnih vlaken) v obliki obraza, ki je prepojena z vlažilno tekočino, daš na obraz za 20 min in pustiš, da (kaj drugega kot) navlaži kožo.V Koreji so še posebej priljubljene in na Myeongdongu (ulica, ki je raj za nakupovanje negovalne kozmetike) imajo celo trgovine, ki prodajajo samo sheet maske (za obraz, za trebuh, stegna in celo joške). Najbolj hecne vsebujejo čebelji strup, konjsko mast in podobne. Mhm, bolj čudne stvari so noter, boljše je. Ko si jih boste dale na obraz, vnaprej napovejte svoj prihod v sobo, drugače lahko vašega dragega zadane kap 😀 Kot Mica 😀

Plastenje izdelkov (včasih celo 10)

Pri nas je kozmetika razmeroma enostavna. Gel ali mleko za čiščenje obraza, tonik, krema, mogoče še kakšen serum ali krema okrog oči. No, Azijci so navadnemu smrtniku želeli zakomplicirati življenje (oni so pač high tech in s tem nimajo težav). Pri vsaki (!) znamki je na voljo več linij (za različne tipe kože), v eni liniji pa so na voljo recimo: gel/olje za umivanje obraza (navadno prva faza čiščenja ličil), pena za čiščenje obraza (druga faza čiščenja obraza), tonik (za dodatno čiščenje in nego), esenca (ki je včasih aktivator-pripravi kožo na še boljše delovanje naslednjih izdelkov v rutini ali pa ima negovalno delovanje), aktivne učinkovine (ki pridejo lahko v obliki ampul, serumov, krem … proti gubam, aknam, za vlaženje itd, teh je seveda lahko več), kreme za okrog oči (ta celo ne rabi posebne razlage), na koncu pa dodajo še ‘sleeping pack‘, ki je kot nekakšen zadnji korak v večerni negi, ponavadi za dodatno vlaženje. Sem že omenila, kako pomembno je vlaženje? 😀

Tapkanje

Nanos vseh teh mnogoterih izdelkov je najboljši s tapkanjem, kar naj bi omogočalo nežno vtiranje, ne pa raztegovanje kože, obenem pa zagotovi blago masažo. V hostlih sem se lahko iz prve roke učila tapkanja izdelkov, juhu za skupne kopalnice 🙂 V bistvu je prav prijetno, poskusite! Pri sončnih kremah je to še posebej uporabno, saj s tem zagotoviš boljšo in kvalitetnejšo razporeditev izdelka (ne pa lisasto – govorim o fotokamerah in ne kar se vidi s prostim očesom). Seveda morate nanesti dovolj (in z dovolj mislim ogromno :D) sončne kreme za pravo zaščito.

Bitka konsistenc

Prej sem omenila več vrst izdelkov kot so tonik, serum, esenca. Nekaj časa sem se slepila, da mi je jasno, kaj je kaj. Tonik je seveda voden, esenca malce gostejša, gel za umivanje se peni … Neneneeee, malo sem se vdala v usodo, ko je sem kupila gel za umivanje obraza v obliki nepenečega sirupa, gost tonik in vodeno esenco. Ne veš, dokler ne poskusiš, Forest Gump bi se strinjal.

Korejska negovalna kozmetika

Korejska kozmetika temelji na luškani embalaži, zato vas bodo zmedli vsi medvedki, pokemoni ali drugi karakterji na škatlicah od pudra, sheet maske so porisane z živalcami, da zgledaš kot majhen luškan medvedek, ko si jo daš gor, še šminke imajo mašnice na pokrovu. Embalaže so tako luškane, da ti postane skoraj vseeno, kaj je v izdelku, ker pač hočeš imeti flaško v obliki MEDVEDKAAAAAA. Trgovine so ponavadi ločene po znamkah in v območju Myeongdong jih najdeš na stotine, kjer se prodajalci derejo in te vabijo v trgovine. Korejska negovalna kozmetika ima velikokrat tudi angleška imena in angleška navodila na embalaži, kar malce olajša nakupovanje. To, da te v trgovine silijo z zastonj sheet maskami tudi malo pomaga. Navadno lahko turisti dobimo popust, če rečemo za tax free račun (na letališču je potem srednje kompliciran postopek pridobivanja denarja nazaj, za kar si je treba vzeti veliko časa, če so slučajno vrste), nekatere trgovine ti ga upoštevanjo na računu (ponavadi moraš kupit nad 30.000 W), obstajajo pa tudi tax free trgovine, kjer je že upoštevana znižana cena (poiščite Lotte trgovine). S seboj morate imeti potni list. Ob nakupu navadno dobiš tudi fuuul testerjev, ker imajo radi zapravljivce.

                    

Vir1, vir2.

Japonska negovalna kozmetika

Baje je japonska negovalna kozmetika vodila pred korejsko, sedaj pa ji Korejci že močno sledijo. Japonci so v embalažah precej minimalistični, niso pa minimalistični z napisi, ki so večino časa postavljeni kar preko celega izdelka. V kanji pisavi. Nič angleščine, sploh! Tako je nakupovanje malce lažje za denarnico, ker ni tistih impulzivnih kjut nakupov, ampak so bolj WTF, kaj to pomeni nakupi No, Japonci imajo vseeno čudovite izdelke, le prej se morate odločiti zanje (jaz ponavadi googlam ocene ali pa vprašam moje prijateljice ljubiteljice azijske kozmetike). Če imate sliko na telefonu, vam bodo vsi prodajalci rade volje pomagali. So veliki specialisti na področju sončnih krem in jih imajo na voljo cele stene. Za razliko od Koreje je kozmetično nakupovanje precej bolj umirjeno, ker te prodajalci pustijo na miru, izdelki različnih znamk pa so združeni v specializiranih drogerijah ali velikih centrih. Tudi tax free je bolj enostaven, popust dobiš že takoj na začetku (nakup mora biti ponavadi višji od 5000 Y, glejte, da ima trgovina napisano tax free), navadno dobiš pa še dodaten popust, če plačaš s kreditno kartico (vsaj v BIC Camera). Na Japonskem sem našla tudi ve dekorativne kozmetike kot v Koreji.

PS: BIC Camera je odličen kraj za nakupovanje. Fantje gredo lahko v nadstropja z elektroniko, punce pa v nadstropja s kozmetiko 😀 Volk je sit, koza ima pa noro navlaženo kožo 😀

Znajdi se kdor lahko.

Vir

Najbolj pomemben nasvet za kupovanje azijske kozmetike

Predhodna analiza! Preglejte sezname najboljših izdelkov posameznih znamk, ugotovite, kateri izdelki bi ustrezali vašemu tipu kože, si naredite seznam in pojdite v nakup (po možnosti s plašniki). In poberite vse tiste maske, ki vam jih ponujajo 😀 Če mislite kupiti več, se vam splača iti v trgovino, kjer vam nudijo nakup brez davka (Lotte v Koreji, BIC Camera, Don Quijotena Japonskem itd). Izdelkov je res veliko, kar te zna precej zmesti.

A kaj sem si jaz kupila?

Bom naštela v tem prispevku, drugače bo tale predolg 😀 😀

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Kako načrtujeva naš MegaTrip 2024? (tehnično)

Katka je danes na najinem IG profilu objavila story in pozvala sledilce, naj zastavite...

Še nekaj Kanawe skozi moje oči

Ta trenutek se gužvava nekje na drobnem avtobusu v notranjost otoka Flores. Ja, ta...

Jaya Ganesha, Jaya Ganesha …

Če bi mi nekdo pred obiskom Ashrama rekel, da bom moral vstajat ob 5.30,...

Fotofiniš v neznanem

10 nas je. Največ 10 belokožcev na celem otoku Camotes. Če sva iskala nekaj...

Osaka.

Letela sva že z vsem mogočim. Z indonezijskimi letalskimi družbami, ki jih bi pri...

Cene na Tajskem v 2024

Iskreno mislim, da se Tajsko še vedno da doživeti z nekaj deset evri na...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime