Trenutno smo v Chiang Maiu

5 najboljših

6 krajev, ko potrebuješ le mir!

Saj poznaš občutek, ko imaš vsega dovolj, ko potrebuješ nekaj časa samo zase, ko bi res, res, res rad izklopil telefon in verjel, da se kljub temu svet ne bo porušil. Morda potrebuješ preprosto le tišino, morda bi rad že kočno zaključil s pisanjem diplomske naloge, morda bi se rad igral Tom Hanksa na samotnem otoku.

Ko boš naslednjič obdan s temi mislimi, poglej tale seznam 6 krajev, ki sva ga pripravila ravno za te emergency situacije (in dodala še sedmega!). Pri njihovem izboru sva upoštevala predvsem to, da so dovolj (vsaj nekaj napornih ur z lokalnimi prevozi) oddaljeni od “motečih” dražljajev. Ja, poslovi se od Facebooka. 🙂

1. Neil Island (Andamansko otočje), Indija

niel

Ena cesta, nekaj hiš in božanske plaže. Otok Neil je eden najmanjših otočkov Andamanskega otočja. Nima ne bankomatov, ne interneta. Dan boš začel s 15 minutnim kolesarjenjem do lokalne mini tržnice, naročil si boš chai in guli (ocvrto sladko testo) ter poklepetal z domačini. Ko ti bo vroče že res preveč, boš stekel po razbeljenjem snežno belem pesku in štrbunknil v turkizno vodo. Pred večerjo slastnega tuna steaka si boš privoščil še ohlajen kokos in ob 19.00 legel s knigo v posteljo.

Več o najinem oddihu na otočku Neil si preberi tukaj.

2. Bandipur, Nepal

topImage2

Nekje med Kathmandujem in Pokharo te pričakue ena najlepših gorskih vasic. Ne le, da bo občutek lebdenja dajala tišina tlakovane glavne (in edine) ulice, tja te bo ponesel tudi mističen pogled na v meglo in sončne žarke zavite okoliške hribe in vasi. Privoščil si boš skodelico okusnega črnega čaja, v lokalni mini gostilnici še slastne momote in zvečer morda kakšno pivo. Glasba, ki se po ulicah razleže ob večerih, te bo zazibala v novo jutro.

Več o tem, kako sva se midva počutila v Bandipurju, si preberi tukaj.

3. Pai, Tajska

topImage1

Če je edino, čemur dovoliš, da kali tvoj osebni mir okusna hrana, potem izberi Pai. Je drobno mestece na severuzahodu Tajske, ki kljub zajetnemu številu turistov ohranja svojo pristnost, majhnost in dostopnost. Ima vse, kar ponuja preostali del Tajske (gurmanske obroke, masaže, večerno zabavo), vendar v precej manjši in privlačnejši obliki. Po kosilu se boš vsedel na kolo in že čez slabo urico odprl knjigo v enem izmed okoliških vročih vrelcev.

Kako sva midva doživela Pai, si lahko prebereš tukaj.

4. Bandaneira (Otočje Banda), Indonezija

topImagebandaneira_Vodnik

Pot do tja je sicer malce daljša, a že prvi pogled na glavno mestece (beri: vas) otočja, te bo prepričal, da je bilo vredno. Najel boš eno izmed sobic v starinskem angleškem kolonialističnem stilu, užival ob gurmanskih jedeh vselej začinjenih z muškatnim oreščkom in se tu in tam podal na kakšnega izmed snorkeling mest, ki veljajo za ene najboljših na našem planetu. Za fizično aktivnost lahko poskrbiš z mini trekkingom na še vedno delujoči vulkan “čez cesto” ali pa preprosto uživaš ob utripu od-vsega-ostalega-sveta odmaknjenega mesta.

Več o najinem potepu po otočju Banda si preberi tukaj.

5. Port Barton, Filipini

portbarton

Vasica, kjer je elektrika še vedno redka dobrina. Ja, tukaj je le ob večerih in ko ugasne, ugasne tudi vas. Cestice so še vedno zgolj malce širše poti, kokosi še vedno padajo na random z dreves in otroci se še vedno kopajo brez skrbi, da jih bo povozil Rus na vodnem skuterju. Vasico obdaja deževni gozd, ki zagotavlja zadostno količno priložnosti za razgibavanje, prav tako pa se lahko podaš tudi na pot do kakšne izmed oddaljenih osamljenih plaž. Ko bo čas za druženje, se pridruži kakšnih skupinici, ki se podaja na raziskovanje okoliških otočkov.

 

Kaj se je nama dogajalo v Port Bartonu, si preberi tukaj.

6. Ella, Šrilanka

ella

Če obožuješ čaj in zeleno barvo, potem je Ella the place to be. Najel boš hiško na robu čajnih plantaž in se prepustil, da te v nov dan popelje sonce ujeto v liste gorskih palm. Če prineseš s seboj še superge, se ti bodo odprle neštete poti, potke in potkice za jutranji tek, prav tako pa te bodo poklicali tudi visoki okoliški hribi. Z lokalnimi specialitetami boš zadovoljil tudi svoje brbončice in zaspal v objemu z najslastnejšim mangom.

Več o najini čajanki v Elli si preberi tukaj.

7. Gokayama, Japonska

Za petimi gorami in vsaj dvemi jezeri, se skriva majhna vasica Gokayama. Zaradi njene veliko bolj poznane sestre Shirakawe-go, je večina ljudi nikoli ne obišče. Če si želite živeti kot lik v enem izmed Murakamijevih romanov, si vzamite nekaj dni in se umirite v tem bivšem tradicionalnem japonskem hotelu. Spanje na tatamijih, brezciljno sprehajanje ob riževih poljih in potočkih ter okušanje lokalnega riževega vina s Satoe ob večerih. Tukaj se čas res ustavi. Več o Gokayami lahko prebereš tukaj. Za kako prigodo in solzico pa tukaj 🙂

Ker se torej podajaš na pot pisanja nove uspešnice v stilu Game of Thrones, potem ti iz srca priporočam enega izmed zgornjih krajev. Presenečen boš, kako malo potrebuješ, da si srečen, sit in spočit.

Ko boš imel vsega "poln pisker" ... kam se boš podal?

Poglej rezultate

Loading ... Loading ...

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

“A vaju je kej strah?” – Še 5 dni

Na kavi. Random na ulici. V službi. Pri familiji. V lekarni. Štacuni. Tolikokrat, da...

Odklop na otoku Borneo

Vas že dolgo vleče v Azijo in ste navdušeni ljubitelji divje narave, potapljanja, trekingov...

Indijska košarica

Goa je nek drug planet v Indiji. Ja, vem, ponavljam se, ampak to je...

Zakaj se spričkava.

Katka pravi, da sva s tem potovanjem izgubila eno leto dvorjenja. :) Preden sva...

Ladje ne padajo dol, ne?

No, še sreča. Ker zadnje čase pa res s cmokom v grlu vstopam na...

Meditacija ob sežiganju trupel (Varanasi, Indija)

Tole se sliši kot slaba ideja, ne? Tudi midva sva se k mestu, kjer...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime