Trenutno smo doma

Italija

Čisto blizu: Magični Dolomiti

V knjigi, ki sem jo kupila pred mnogo leti – ko sem se prvič odpravljala v Dolomite – je zapisano: “Those who have not seen the Dolomites at least once in their lives, cannot say they are true lovers of the mountains.” Včasih imamo največje bisere in lepote sveta čisto na dosegu roke, pa jih ne opazimo, ker smo kot popotniki preveč okupirani s kupovanjem kart in potovanji na drugi konec sveta. Poleg naše prelepe Slovenije, je v naši bližini delček sveta, ki zagotovo sodi med najlepše na naši Zemlji. Italijanski Dolomiti.

Napisala: Tina Pipan (www.potepanja.com)

Dolomiti-6

Dolomiti se nahajajo v severni Italiji in obsegajo območje Južne Tirolske, Trentina in Belluna. Razgledi na vse, kar ponujajo Dolomiti, so tako fantastični, da se jih preprosto ne naveličaš. Narava in gore so prelepi in spadajo pod Unescovo svetovno dediščino. Ljubitelji smučanja se v Dolomite odpravljajo pozimi, ljubitelji gora – poleti. Ker je ob prvem obisku Dolomitov nemogoče raziskati vse (niti ne poizkušajte), priporočam, da se sprva osredotočite na območje okoli Cortine d’Ampezzo. Iz Ljubljane ali okolice je Cortina lahko dosegljiva v 3 urah in pol vožnje z avtomobilom. Dražjih nastanitev v njej ni težko dobiti, vendar če iščete tiste cenejše, potem je kampiranje prava izbira. Najboljši kamp v okolici Cortine je kamp Rochetta, ki se nahaja v njeni neposredni bližini. Ker se Cortina d’Ampezzo nahaja na nadmorski višini cca. 1200 metrov, ne pozabite na topla oblačila, saj je nočna temperatura včasih zgolj nekaj stopinj nad ničlo.  Kapa, velur, vetrovka in kakovostni čevlji so must have pri obisku Dolomitov, tudi poleti. Prav tako priporočam natančen zemljevid, ki ga lahko kupite kjerkoli v Cortini (merilo 1:50.000).

Dolomiti-2

5 najlepših izletov v okolici Cortine d’ Ampezzo:

1. Tre Cime in jezero Misurina

Tre Cime di Lavaredo so srce Dolomitov. Pokrajina okrog njih je čudovita in nezemeljsko lepa. Za dostop do Tre Cime je potrebno plačati 25 eur cestnine in parkirnine, a je vsekakor vredno. Iz parkirišča se lahko odpravite na nezahtevno pot do Rifugio Locatelli, od koder je čudovit pogled na Tre Cime, ali pa na pot okrog njih. Ne pozabite na fotoaparat, ker bo wow efekt prisoten celo pot. Izhodišče za ogled Tre Cime je jezero Misurina, prelepo jezero v zavetju okoliških gora.

Dolomiti-10

2. Chinque Torri

Chinque Torri (v prevodu: pet prstov) je raj za plezalce, sprehajalce in pohodnike. Nahajajo se v bližini prelaza Falzarego, nasproti čudovite kulise Tofane in so lahko dostopni. Od tu lahko znamenito Tofano občudujemo v vsej njeni veličini in lepoti. Do Chinque Torri se lahko povzpnete s sedežnico, ki je ne morete zgrešiti, če se peljete iz Cortine proti prelazu Falzarego. Lahko pa se z avtom zapeljete do Rifugio Chinque Torri in pot nadaljujete peš. Najlepše se je povzpeti na vrh prelaza do Rifugio Averau, od koder je fantastičen razgled proti Tofani in »petim prstom«.

Dolomiti-13

3. Jezero Sorapiss

Jezero Sorapiss, oziroma Lago di Sorapiss, je prelepo jezero turkizne barve. Dostop do jezera ni težak, malo pa se je vseeno treba potruditi. Do jezera vodi 7 km dolga pot s približno 150 metri višinske razlike, ki se začne na prelazu Tre Croci (passo Tre Croci). Majhen del poti vodi ob prepadnem vendar ravnem območju in za vse, ki so vajeni hoje – z malo pazljivosti – ni problematično. Jezero Sorapiss je skrito med gorami in je s svojo prelepo barvo ter pod budnim očesom vrha Monte Dito, oziroma Dito di Dio (gods finger), eden lepših kotičkov celotnega območja Dolomitov.

Dolomiti-5

4. Prelaz Giau z okolico

Okrog Cortine je malo morje bolj ali manj zahtevnih poti ter prelazov, ki s svojimi razgledi jemljejo sapo.  Eden izmed njih je prelaz Giau. Iz prelaza Giau-ja se lahko podate na krožno pot do znamenitih Chinque Torri, vendar morate imeti na voljo vsaj pol dneva in lepo vreme. Lahko pa se odpravite v nasprotni smeri, v smeri Forcelle Giau, in uživate v razgledih. Tudi če nimate konkretnega načrta, je hoja po travnikih in pobočjih okoli prelaza vrhunsko doživetje.

Dolomiti-7

5. Rifugio Faloria

Iz samega centra Cortine d’Ampezzo se z gondolo zapeljite do Rifugio Faloria, potem pa pot nadaljujte peš proti Tondi di Faloria pod pobočji Sorapissa. Naredite lahko lepo in nezahtevno krožno pot z razgledi na znameniti Monte Cristallo nasproti. Monte Cristallo je – poleg Tofane – znamenita kulisa Cortine d’Ampezzo, s številnimi zahtevnejšimi plezalnimi potmi, med drugim tudi z znano ferato Ivano Dibona.

Dolomiti-3

Za vse ljubitelje gora so Dolomiti pravi raj. Ni tako pomembno ali smo sprehajalci ali plezalci ali karkoli vmes, prvinska lepota narave tu pusti pečat. In skoraj ne poznam nikogar, ki se po prvem obisku Dolomitov, ne bi želel vračati še in še. Prepričajte se sami.

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Najin prvi pravi arabski frend! :) (Oman, zadnji del)

Doma sva. V Ljubljani. In vstisi o Omanu počasi dobivajo jasnejše barve, oblike in...

Tajska – Vreme.

Na tisti glavni dopust najbrž vsi čakamo več ali manj celo leto. Brrr, zebe,...

Jutri pa za 5 dni v zen tempelj …

V Kyotu objstaja prav poseben predel, ki mu še dandanes utrip dajejo gejše in...

Wakatobi (1. del) – Sama na otoku.

Wakatobi. Ime otočja sestavljeno iz prvih zlogov njegovih štirih večjih otokov. Wangi-wangi. Kaledupa. Tomia....

Koh Samui od jutra do večera

Ob 6.23 vzide sonce, 18 minut prej vstanemo mi, ker se Art pokaka vsak...

Pocasi prihajam blizje

"100 rupies? No, no, no, no. Not possible!" mi pravi, tale prijazna, v zeleni...

Utrinki

Komentarji

  1. cinque torri bi bilo prevedeno kot pet stolpov. mogoče tudi bolj smiselno, glede na to, da so to vrhovi gora.

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime