Denar in potovanje.

Vprašanje, ki ga dobiva skoraj vsak drugi dan, je v zvezi z denarjem. V Evropi je res udobno, ker nam ni treba skrbeti, kje bomo menjali in se ubadati z vprašanjem, kaj pomeni dobra menjava, drugod po svetu pa je malo drugačna zgodba. Res ne bi bilo fino, da na dopustu ostanete brez denarja, zato sva v tem prispevku odgovorila na nekaj najbolj pogosto zastavljenih vprašanj glede financ in kako delava z denarjem na poti midva.

Koliko gotovine naj vzamem s sabo?

Glede na to, da greste na dopust iz Slovenije in da so provizije na bankomatih kar precejšnje, se vam splača vzeti od doma čim več oziroma ravno toliko, kot vam jo je prijetno nositi v prtljagi. Zakaj? Za en dvig na Tajskem, ki je omejen navzgor na cca 250-400 eur (odvisno od bankomata in vaše banke), morate plačati provizijo za bankomat 220 THB (trenutno dobrih 5 eur), vaši banki pa še 2-3 eur provizije. Skupaj torej vsaj 7 eur na dvig. Sami presodite, kaj vam bolj ustreza – imeti manj denarja ‘na sebi’ ali prišparati na bankomatih. Seveda je odvisno tudi od varnosti države, v katero potujete.

Čisto konkretno, midva sva imela na začetku potovanja vsak okrog 700 eur v gotovini, potem pa sva denar dvigovala sproti, in če sva le lahko, sva plačevala s kreditnimi karticami.

Naj evre zamenjam v Sloveniji ali ko pridem v tujo državo?

Če imate radi vseeee urejeno pred potovanjem, potem evre zamenjajte že tukaj. Prej seveda preverite tečaj. Menjava v Sloveniji sploh ni potrebna, zato si midva olajšava delo in nekaj denarja zamenjava takoj, ko prideva na letališče – na letališčih je navadno najslabši menjalni tečaj, ostalo pa ko prideva v večje mesto. Najbolj se splača menjati v večjih mestih (in ne recimo na manjših otokih).

Kako vem, da bom dobil dober menjalni tečaj?

Nama zelo pomaga aplikacija Currency XE (na kateri si morate, ko ste na internetu/wifiju, naložiti valute, ki vas zanimajo. Midva pogledava, kako se ujemajo z menjalnimi tečaji v menjalnicah (no, vedno bo malce slabši), greva pogledat v par menjalnic, ki so v bližini in izbereva najboljšo.

Wangi Wangi, Wakatobi, Indonezija

Kam shraniti gotovino na potovanju?

Nekateri ne morete brez sefa, nekaterim je čisto vseeno. Midva si ga porazdeliva v vse možne nahrbtnike – torej vse 4 in jih poskrijeva v najmanjše prostorčke ali hecne luknje. Najine sobe navadno nimajo sefa, zato ga ne uporabljava, niti nimava tistih podpasnih denarnic (govorim za najina potovanja v Azijo). S krajo denarja nisva še imela slabih izkušenj, razen ko so nama ukradli celo denarnico.

Kaj lahko delam z debetno kartico?

Če boste potovali kje blizu, lahko plačujete z navadno bančno kartico, v Aziji pa z njo lahko plačujete bolj malo. Uporabljate jo lahko za dvig denarja na bankomatih (ne vse kartice na vseh bankomatih, zato bodite pozorni – midva sva imela težave na Japonskem). Pomembno: S tem vprašanjem sva se midva ubadala kar nekaj časa, preden sva si zapomnila, kaj morava izbrati. 😀 Ko vas bo bankomat vprašal, če želite, da vam trgajo denar v evrih ali lokalni valuti, izberite slednjo (to pomeni, da menjavo opravijo na vaši banki in ne po menjalnem tečaju bankomata, ki je vedno slabši). Na bankomatih s kreditno kartico ne dvigujte, ker imajo navadno zelo visoke provizije (okrog 13 eur).


Ej, ti! Saj nisi pozabil na zavarovanje, ali ne? 🙂 Midva sva zavarovana pri NLB Vita, kjer imajo kul ponudbo za tiste, ki radi potujemo in smo malo štorasti. Vse si urediš po spletu, juhu!


Naj si uredim kreditno kartico?

Ja! Sploh ne vem, kako se drugače kupuje karte. 😀
Midva na potovanju veliko uporabljava kreditno kartico (v bistvu imava več različnih), predvsem za nakupovanje po spletu. Kupujeva letalske karte (povišala sva si limit, ki nama omogoča nakup tudi dveh dražjih kart, recimo iz Evrope v Azijo – ker je smotano kupovati eno po eno), kreditno imava vezano tudi na aplikacije kot so Agoda (kjer rezervirava prenočišča) in Grab/Uber (kjer si urediva poceni prevoz/taksi), kjer rezerviraš prenočišče/prevoz samo s par kliki in se ti ni treba ubadati z gotovino ali iskati drobiža. Če se le da, plačujeva s kreditno tudi v trgovini (včasih je provizija, včasih ne – se pa verjetno še vedno splača plačati z kreditno, zaradi stroškov dvigovanja denarja in menjave valute).  Prednosti uporabe kreditne kartice so definitivno, da se znebiš rokovanja z gotovino, plačilo je hitro in enostavno ter še najpomembnejše, varno! Imajo sisteme, ki omogočajo varno nakupovanje, kjer vpišeš geslo, kar je pomembno pri tako velikih zneskih in ima določena varovala, če bi bilo z izdelkom/karto kaj narobe (če bi šla letalska družba recimo v stečaj ali če bi prišlo do spletne prevare).

Imam 100 eur v nepalskih rupijah. Kje jih lahko zamenjam?

Aaaa, to se je zgodilo nama. 😀 Odgovor je nikjer. Nekaterih valut ne smete odnesti ven iz države, ker jih v Sloveniji ne boste mogli zamenjati nazaj. Tako, da pazite na obskurne valute (vem, da sem spada tudi islandska krona in mogoče tudi tanzanijski šiling).

Tukaj je bolj slabo z bankomati. 😀

Tako, toliko zaenkrat. 🙂 Če vam je tak tip članka všeč, bova začela zbirati vprašanja in iz njih naredila še kakšen podoben članek.

 

 

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

One Comment on “Denar in potovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.