Spet smo doma

Izbranih 5

Higienska prva pomoč za potovanje

Ah, vsi vemo, kako se bo to končalo. Medtem, ko Mic rabi le deodorant in njegovo Curaprox, jaz ovinkarim med mojo ljubeznijo do kremic in omejitvijo prtljage. 🙂 Da ne boste, kot midva prvič, ko sva spakirala vse mogoče, kot bi šla za en mesec v Zrće, spodaj preberite par nasvetov, kaj (ne) spakirati v toaletno torbico.

1. Ne kompliciraj.

Izdelke za nego obraza, ki vaši koži ustrezajo, je bolje vzeti od doma. Tukaj seveda že v navadni trgovini najdete veliko krem, ki pa so večinoma belilne (Azijci ne maraje zagorele kože). Če vaša koža ne komplicira, tudi vam ni teba. Jaz imam sabo vlažilni gel Sidmool Honey Royal Pack in za zvečer kisline COSRX BHA 2 % (ja ja, poleg ostalih). Mic sovraži kreme na obrazu.

Ne boste verjeli, ampak šampon, balzam, gel za tuširanje in deodorant se najdejo prav povsod. Zelo popularna pa so še vedno trda mila. Če imam kaj doma, vzamem sabo, drugače vse kupim tukaj. Britvice vedno vzamem od doma, ker se jih tukaj težko dobi ali pa so slabe kvalitete. Mic prisega na brivnik!

Kot zanimivost: šampone in balzame prodajajo tudi v vrečkicah za enkratno uporabo. (Mic jih uporablja na vsake toliko in dodaja: “Ka me zdej predstavljaš, kot nekega packa. Nima se smisla vedno tuširat z gelom, če itak zašvicam čez 10 minut!”)

2. Poskrbi za lepe zobke.

Odvisno, kam greš, ampak praviloma dobrih ščetk ni za dobiti! Že zadnjih 12 let uporabljam Curaprox zobne ščetke z naaaajveč ščetinami, ker so najbolj nežne in učinkovite (dve moji sestrični sta zobozdravnici, tako da redno dobivam demonstracije in sem kregana, če ne ščetkam dovolj nežno in dovolj pogosto – treba je preprečiti razne zobne nevšečnosti kot je zobni kamen, ki ga lahko odstrani (zaenkrat) dr. Tavelika Sestrična, Tamala asistira. Veze gor ali dol, proces ni najbolj prijeten.). Btw, baje bi reeeees kvalitetno ščetkanje zadostovalo za 48h, ampak ker vem, da ste leni, se ne obešajte na tole informacijo. Obsesija z zobno nitko se je na tem potovanju nadgradila z redno uporabo medzobne ščetke, ki očitijo prostorčke, za katere sploh nisem vedla da obstajajo. In to je kar 1/3 površine zoba. Jajks! A veste, kaj se vse skriva v tisti votlinici?! Pa še tinimini so. Mic obsedeno skrbi za čistočo zob in mi vsak večer poroča, kaj je dobil ven.

Aja pa še to. A veste, da pitje vode pomaga proti slabemu zadahu. Bakterije se namreč zelo rade razmnožujejo v suhih ustih! (Mic: “A zato se vedno po daljših letih obračaš stran od mene?!”)

3. Zaščiti svojo kožo pred soncem.

Načeloma so Azijci obsedeni z belo kožo in imajo radi visoko zaščito, v kreme (tudi za telo) pa radi vržejo še belilne sestavine. Jaz vzamem nekaj s sabo, ko zmanjka pa kupim tukaj. Sonce je zelo močno, zato naj bo faktor čim višji (30-50). S seboj imam vedno faktor 50 za telo (nekaj od Garnierja), za obraz pa tole lahko sončno kremo od korejske znamke Innis Free. Mimogrede, če ne veste, so Korejci vodilni v razvoju negovalnih trendov na svetu. Mic resnično sovraži občutek kreme na telesu, tudi sončne. Jaz se križam. (Mic: “Sta mi pa zadnji kolegici pokazali sončno kremo v prahu. To bi še šlo skozi.”)

4. Res rabiš razkužilo?

Antibakterijski gel/sprej je sicer uporaben, ampak po pravici ga midva ne uporabljava (ok, drugače je, če greste v Indijo recimo). Navadno ima prav vsaka tetica ob cesti malo vode za oprat roke pred jedjo. Mic ga z veseljem uporablja za čiščenje prenosnika 🙂

5. Omeji se na 3 ličila, ki jih boš vzela s seboj

V tako vlažnih krajih se vam žal skoraj ne splača ličiti. Aaaaampak, ker se včasih želim vseeno malo urediti, uporabim Burjois Healthy mix puder, ki ga mešam s Catrice potemnitvenimi kapljicami (ki so res uporabne, ker vam ni treba kupiti temnejšega pudra za poletje), kremnim blushem za lička od Revlona (kdo bo pa še uporabljal čopiče), občasno pa uporabim lak za nohte. Aja, pa na letališču sem si kupila najbolj rdečo MAC šminko Ruby Woo (woohoo!). Mic me vedno tako lepo gleda, če se kdaj uredim in dodaja: “Nimam pojma, kaj si napisala v točki 5., ampak zveni zajebano in podpišem! :)”

Konec koncev je pač tako, da vsega na potovanju ne moreš imeti pod nadzorom. Vsekakor k temu, da se ne počutiš ravno kot tazadnji pujs, pomaga tudi to, da si več časa na enem mestu. A če se spomnim najih večdnevnih premikov z indijskimi vlaki, bi verjetno pogorela pri vse standardih, tudi tistih najnižjih. A prav to je tudi čar potovanj. Si dovoliti biti bolj prvinski. Al’ kako? 🙂

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek
katkoc
katkochttps://www.povsodjelepo.com
Hi. My name is Katja, I'm a pharmacist by profession but now I'm on a different journey. It's not that soul-searching-finding-yourself kinda thing. It's more about expanding horizons and thinking outside the box! Meeting new people and discovering different cultures gets me going. I'll also be on the lookout for medicinal plants and natural cosmetic ingredients as I've been working on this field past three years at the Faculty of Pharmacy. I love to read and never leave home without my Kindle. I'm learning to play ukulele and Mic is teaching me to play chess. Our goal is to learn as many new things as we can :) German is one of them. For the end I'll just leave you with this quote. ''Everyone you will ever meet knows something you don't.'' Bill Nye

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Ja živjo, Bangkok!

Spet sva ga usrala. Izmed vseh možnih sobic in soban v Bangkoku nama je...

Om namah shivaya. Ashram, 1. dan

4:50 – 6.00 Archana (Chanting of the 1,000 names of the Divine Mother. 6.30 –...

Sushi, morska hrana, noj, kenguru @Mongolija BBQ

Vsaj 40 % užitkov v mojem življenju predstavlja dobra hrana. Priznam. Odkrito. Ko sem...

Nekje … na Kanawi.

"Ampak zdaj pa počivava kakšne tri dni," je rekla Katka. Ogromen nahrbtnik na hrbtu in...

Diši po datljih in pomarančah (Oman, 10. dan)

Ura je 8:36 zjutraj in ravnokar ob kavici počivava po obilnem zajtrku stvari, katerih...

Že veste, kaj je Skuhna?

Kdaj se človek počuti najboljše? Ko je obdan s prijetnimi ljudmi. Ko naredi nekaj...

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime