Trenutno smo v Sloveniji

Azija

Kako prihraniti denar za potovanje – 7 nasvetov!

Ena ideja recimo bi bila, da bi oropal kakšno institucijo, katere predstavniki se kitijo z zlatom, vozijo s hudimi mercedesi in ljudem prodajajo buče, da lahko vsak “jebemti” in “300 kosmatih” odkupijo z nekaj bankovci za nedeljsko srečanje. Ker pa je ta ideja v stolpcu cons kljub vsemu obdrodila več zapisov kot v stolpcu pros, sem se pred 6 leti odločil za drugačen pristop k varčevanju za (takrat) moje, (zdaj) najino potovanje. Kako?

Kako prihraniti za potovanje?

1. Ne računaj na sponzorje

Fact. Nihče ti ni bo primaknil niti evra, četudi boš predstavil svojo vizijo o robinzonskem preživetju na izgubljenih otokih, borbi z levi nekje v osrčju Afrike ali totalnem odklopu na Antarktiki. Tudi Google oglasi, roko na srce, ti ne bodo dali kaj praveč, če sploh kaj. Pozabi na te možnosti in vzami kontrolo v svoje roke.

2. Nastavi si prazne pločevinke

Povsod, kjer se giblješ, si nastavi prazne pločevinke (piva, redbula, cocacole, česarkoliže). Doma, v službi, pri babici … Zakaj? To bodo tvojo šparovčki. In vedno, ko greš mimo njih, pobrskaj po žepih in vanje vrzi kakšen kovanec.

3. Sprazni žepe po žuru

Rahla okajenost je najbojši motivator za intenzivno varčevanje. Po tem ko prideš domov in se spravljaš v posteljo, hitro (preden te mine hevreka YOLO) sprazni žepe in ves preostali denar, ki ga nisi zapravil za pivo in kebab, vrzi v najbližjo pločevinko iz točke 2.

4. Beleži stroške že doma

Da se čim prej navadiš beleženja stroškov, si naloži aplikacijo Wally. Midva sva jo odkrila šele po enem letu, ampak jo sedaj uporabljava vsak dan. Zelo pregledna in nazorna. Poskušaj že doma beležiti stroške vsak dan, da vidiš kje in kako po neumen zapravljaš denar.

5. Merska enota: En dan

Ves čas imej v mislih, da vsakih prihranjenih 20 eur pomeni en dan potovanja. En dan v raju nekje na drugem koncu sveta. Ne obremenjuj se že na začetku z visokim stroškom letalske karte. Ko varčuješ, varčuj za posamezne dni. Kamen na kamen kamnolom.

6. Fotofiniš za letalsko karto

Ne moreš si mislit, kaj vse se zgodi v fotofinišu varčevanja za potovanje. Prvič, vsaj en mesec (če uspeš pa kar tri) pred potovanjem se upri vsem pijačkam, dragim kosilom, neuporabnim cunjam, kinom, novim slušalkam … Drugič, splaniraj, da greš na potovanje kmalu po rojstnem dnevu in vse, kar dobiš od babic in tet vrzi v pločevinko. Tretjič, zadnji teden prodaj ali zamenjaj za kaj uporabnega vse tisto, kar ti ne bo prišlo prav v naslednjih mesecih. In glej ga no zlomka, denar za letalsko karto se bo čudežno pojavil.

7. Žepu prijazna potovanja

Če resno nameravaš na pot za vsaj nekaj mesecev, potem se ti odpira neomejena možnost alternativnih načinov potovanja, ko so denimo WorkAway (ti delaš, oni pa ti dajo hrano in prenočišče zastonj), raznorazni ashrami (poceni, včasih celo zastonj bivanje in hrana), delo v tujini (vedno se najde kakšna priložnost za nekoga, ki govori vsaj približno OK angleško) ali zastonj prenočišče in dobra družba na Couchsurfingu (kar sva midva z veseljem prakticirala na Japonskem).

Za malce bolj natančen vpogled v stroške enoletnega potovanja, si oglej najino poročilo.

P.S.: In ne pozabi: Nič ni nemogoče!

P.S.2: Ne pozabi na zavarovanje za tujino – midva ga imava pri NLB Vita! 🙂

 

Prejšnji prispevekŽiveti na Baliju? Prav!
Naslednji prispevekPovsod je lepo!

Sorodni prispevki

Sorodne objave

Nerakotvorne skrbi.

Kako jim uspe? Kako? Poznajo taprave ljudi? Imajo samo še eno ledvico? V velikih...

Še nekaj Kanawe skozi moje oči

Ta trenutek se gužvava nekje na drobnem avtobusu v notranjost otoka Flores. Ja, ta...

Zeleno-zlati Kyoto.

Sonce v Kyotu vzide natanko ob 4:42. Zaide ob 19:11. Dnevi so dolgi in...

Letošnje poletje v Venezueli

Že kar dobra dva meseca se moje misli, prav tako pa verjamem da tudi...

Decembra …

V zadnjem tednu se je v meni nekaj premaknilo. Nazaj proti izhodiščni legi. Priznam,...

Lara Croft in Don Kihot …

... gresta malo naokoli po Baliju.

Utrinki

Komentarji

Odgovori

Vnesi odgovor
Vnesi ime