Prva pomoč: Koh Lanta (Tajska)

Koh Lanta je otok na zahodni obali Tajske in je znan kot eden izmed bolj mirnih otokov. Če si želite norih zabav, je boljše, da obiščete Phuket. Se pa tudi tukaj najde kakšna luštna zabava na plaži, le zapeljati se boste morali do nje. Otok je muslimanski, kar boste opazili po voznicah taksija, ki bodo imele rutke čez glavo, a niso zato nič manj simpatične. Koh Lanta ostaja prvinski otok, do katerega moderni nakupovalni centri še niso našli poti, pa vseeno vam tukaj nič ne bo manjkalo.

Pečine, Kantiang.

Kako priti na Koh Lanto?

Prednost Tajske je, da lahko iz vsakega mesta dobiš prevoz kamorkoli želiš. Lahko povprašate v nekaj agencijah, da dobite tisto najboljšo ceno. Najdražja in najbolj udobna opcija je seveda letalo do Krabija + kombi do trajekta in nato krajši trajekt do Lante. Ostale poti so kombinacija trajektov, busov in kombijev. Zadeva je precej dobro organizirana, pa vseeno računajte na kakšno zamudo. Potovanje po kopnem in morju je precej potratno. Midva sva iz Koh Samui potovala na Koh Lanto 10 ur. cena tega premika je bila 650 THB na osebo (cene na uradni pisarni od trajekta Lomprayah).

Kako priti do prenočišča na Koh Lanti?

Na Koh Lanti boste prispeli v Saladan (pier), potem pa vas bodo od tam odpeljali na določeno plažo. Lahko se zbarantate za ceno pri tuktukih, vendar južneje ko greste, bolj bo drago. Domačini imajo napisan cenik za določene plaže, ki veljajo na osebo (!), čeprav je realna cena najbrž veliko manjša. Če ste si rezervirali hotel/bungalov (kar se v visoki sezoni precej splača, saj so namestitve kar zasedene), po vsej verjetnosti dobite tudi zastonj prevoz do hotela.
Najin predlog je, da si eno ali dve noči rezervirate, potem pa se malce razgledate in si rezervirate prenočišče, ki vam je najbolj všeč. Pri njih se tudi lahko zmenite, da vas pridejo iskat brezplačno.

Kje spati na Koh Lanti?

Midva sva prve tri noči spala na Long beach, v Had Yee boat guesthouse-u, kjer sva imela velik bungalov (z dvema posteljama, s toplim tušem) za 750 THB, ki je bil sicer luškan, ampak nama ta del Lante ni preveč ustrezal, ker je bilo enostavno preveč ljudi, ne dovolj lepa plaža in predrago za jest. Resorti so res en pri drugem in zaradi zidov ne vidiš nikamor.  Zato sva se prestavila na jug, na Klong Jark v Moonshine bungalows, za 800 THB (velik prostoren bungalov), mrzel tuš. Tukaj je bilo res prostorno, zeleno in čudovito. Za prenočišče na Koh lanti klikni sem.

Prispevek o plažah na Koh Lanti je že objavljen!

Kje jesti na Koh Lanti?

Restavracije so seveda povsod, tako da lačni ne boste. So pa cene višje kot v BKK ali Chiang Maiu in izbire lokalnih restavracij je manj. Curry je recimo od 120 THB naprej, brez riža. Pivo 100 THB (povsod so trgovine 7/11, kjer dobiš pivo za 55 THB, vodo za 14 THB). Seveda boste našli tudi bolj ugodne restavracije, ampak se je terba bolj potruditi. Midva sva našla super ugodno celo ribo za 250 THB v restavraciji Malaysian food (oz nekaj takega), blizu Klong Konga. Za vegeterijance, vegane in celo presnojedce pa je super izbira Happy Veggie (tudi Klong Kong). Na Klong Jarku sva plačevala od 80 THB naprej za hrano, pivo pa se je eksponentno dražalo, ker blizu ni trgovin (120-150 THB), voda 25 THB.

Kaj videti na Koh Lanti?

Lanta je luškan muslimanski otoček z lepimi plažami (še največ lepih je na jugu, od Kantianga naprej). Lahko si ogledate slapove, jame (za vstopnino), različne razgledne točke ali greste na turo po otočkih, 4-5 islands tour za 750 THB z longboatom ali 1200 THB s hitrim čolnom.

Valuta

1 EUR = 36 B

Nekaj uporabnih besed v tajskem jeziku

Dober dan: Sawadee khaa (ž)

Dober dan: Sawadee Kap (m)

Hvala: Kop khun khaa (ž)

Hvala: Kop Khun kap (m)

Vpiši svoj komentar ...

Loading Facebook Comments ...

One Comment on “Prva pomoč: Koh Lanta (Tajska)

  1. Na Lanti se splača videt Koh Rok, Nacionalni park na koncu otoka, za jesti je pa najboljše v centru. Lanta seafood, ki ga priporoča tudi Lonely Planet itd. Blah tod ka min, ena redkih lokacij ki ti ribo pripravijo s kurkumo, česnom… mmmm, green curry prawns, garlic and pepper prawns. Ja tudi happy veggie mi je bil všeč. Splača se vzet masaman curry. Takoj bi šel nazaj tja 🙂
    Zelo lep zaliv za kopat na Lanti je Relax bay.
    Za spanje, bolj greš na jug, bolj te pilijo, tako je na levem južnem bregu Tajske. Kdor ceni svoj denar mu južneje od Lante ne priporočam. Ker ko te enkrat imajo na otoku, si njihov… Tudi na Lanti se je bolje držati severa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.